Dit herken je als je kind een bijter is

Femke’s zoontje Max is een bijter. Het begon toen ie zestien maanden was en nog steeds grijpt hij terug naar zijn bijtgedrag als hij ergens ultiem gefrustreerd over raakt. Femke vindt dat niet zo tof. Sterker nog: Femke schaamt zich enorm voor Max als hij zijn tanden gebruikt voor iets anders dan eten.

Lees ook: 21 Uitstekende redenen voor een peuter om ont-zet-tend boos te worden

De eerste keer dat Max me beet, weet ik nog als de dag van gisteren. We zaten op de bank, hij bij mij op schoot, en we hadden net een boekje gelezen. Volgens mij was het Dribbel. Max wilde nóg een boekje, maar het was allang bedtijd, dus ik zei gedecideerd: “Nee, schat, het is tijd om te gaan slapen” en toen dook hij met zijn hoofd naar mijn hand en beet er in. Ik wist niet wat me overkwam, slaakte een gil, werd kwaad en sprak hem streng toe. Inmiddels zijn we jaren verder en doet hij het nog steeds. Iets minder misschien, maar het gebeurt. En ik heb er een radar voor gekregen. Sinds Max bijt, ben ik namelijk altijd op mijn hoede. Herkenbaar? Je bent een ouder van een bijter als je…

1…op kinderfeestjes altijd je kind in de gaten houdt, omdat je nooit weet wanneer hij zal toeslaan (ik bedoel: als er één hobbelpaard is en vijf kinderen die erop willen dan ‘zorgt’ mijn zoon er wel voor dat hij erop kan)

2. …je ‘s avonds, als je je kind gaat ophalen bij het kinderdagverblijf, altijd een klein beetje bang bent dat je weer moet horen: “Het ging vandaag weer even mis. Hij heeft een ander kindje gebeten.”

3. ..ontmoetingen met sommige kinderen (en dus ook hun leuke ouders, helaas) uit de weg gaat, omdat die kinderen als een lap op een rode stier werken bij je kind (Max heeft het een bepaalde periode voorzien op kleine kinderen en heel erg lieve kinderen)

4….meteen hysterisch op zoek gaat naar je kind als je een ander kind hoort krijsen (‘Het is vast de mijne, die weer eens iemand gebeten heeft!!!’)

5….altijd op je hoede bent als je je kind iets verbiedt. Al zit hij op de grond en toren jij hoog boven hem uit, hij kan zo in de voet bijten, als hij het ergens niet mee eens is

6…al meerdere keren met het schaamrood op je kaken naar andere ouders in de speeltuin hebt moeten toelopen (met jankend kind achter je aan) om ‘sorry’ te zeggen

7…je je kind al talloze keren in de hoek gezet hebt voor zijn bijtgedrag, maar dat het bijten er zo sterk in zit dat de reprimande niet altijd evenveel effect lijkt te hebben

8…weet dat terugbijten niet helpt (dan blijf je aan de gang)

9…precies weet wanneer er een beet aan zit te komen (tijdens het verafschuwde haren wassen, tijdens het verafschuwde tandenpoetsen, tijdens het verafschuwde stoppen met Bob de Bouwer kijken op de iPad)

10…je inmiddels beseft dat hoe sterker de taalontwikkeling van je kind wordt, hoe meer het bijten zal afnemen, omdat hij kan benoemen waarom hij zo gefrustreerd is.

11…je uiteindelijk zelfs van dit gedrag kunt zeggen: ‘Het is een fase’

Lees ook: Strijdpunten van een peuter: toegeven of niet?

Geschreven door
More from Femke Sterken

Als je kind het allerergste meemaakt (in zijn beleving dan)

Mijn zoon is zijn knuffel kwijt. Noesoe, zoals de knuffelhond heet, is...
Lees verder