Hoe Femke niet langer een slecht voorbeeld wil zijn voor haar kind

Jarenlang sloot Femke haar ogen een beetje voor alle geluiden over milieuvervuiling of de opwarming van de aarde. Na deze hete zomer kan ze echter niet langer NIKS doen. Ze wil het goede voorbeeld geven aan haar zoon Max en komt in actie.

Het gebeurde op een doodgewone dinsdag, een maand geleden. Ik liep door de supermarkt en keek ineens met andere ogen. Op de groenteafdeling zag ik plastic zakjes om de gesneden groenten, avocado’s en zelfs om komkommers en paprika’s. Op de vleesafdeling verbaasde ik me over de enorme overdaad aan vlees die ik eigenlijk al jaren gewend ben om te zien. Het leek alsof ik op dat moment pas besefte hoeveel verpakkingsmaterialen we gebruiken, die we binnen no time weggooien en hoeveel vlees we eten, wat (afgezien van het dierenleed) milieuvervuiling gevolgen heeft voor Nederland, zoals broeikasgassen in de lucht.

Sinds mijn zoon Max geboren werd, is er langzamerhand iets in mij aan het veranderen. Ik had altijd min of meer de instelling ‘na mij de zondvloed’ en gemak ging meestal voor het milieu, maar het stuit me steeds meer tegen de borst. Ik wil niet langer zo leven. Gewoon maar doorgaan met onbeperkt verpakte groenten kopen, vlees eten, autorijden, vliegen, de verwarming lekker hoog zetten…dat kan in mijn ogen niet meer. Niet als je je kinderen een wereld na wil laten waarin het nog een beetje aardig toeven is. Misschien denk je nu: wat heeft het voor zin dat ik met mijn gezinnetje aan het milieu denk als president Trump zich terugtrekt uit het Klimaatakkoord? Maar op die manier ontduiken we onze verantwoordelijkheid, want met zijn allen kunnen we echt een verandering in gang zetten! Je hoeft niet meteen rigoureus vegetariër te worden of met dikke truien in de kou gaan zitten, als je gewoon van alles ietsje minder doet, komen we met zijn allen al een heel eind. Ik deel graag enkele tips die ik sinds een tijdje toe pas.

 1. Ik eet minder vlees en als ik vlees eet, dan biologisch
  Vier van de zeven dagen eten wij tegenwoordig geen vlees en dat is prima te doen. Een curry met veel groenten is heerlijk zonder kip, tegen een pasta met geroosterde groenten, pijnboompitten en mozzarella kan weinig op en een visje is ook lekker. Je gaat anders denken als vlees geen optie is en er zijn talloze sites waarop de meest heerlijke recepten staan. Onze zoon is er inmiddels aan gewend en als ik weet dat hij iets echt niet gaat eten, koop ik bij de biologische slager een stukje vlees alleen voor hem. Bovendien ‘mogen’ we op drie dagen wel vlees en dan kiezen we voor de betere varianten die ook smaakvoller zijn.
 2. Producten kopen van bedrijven met oog voor duurzaamheid
  Laatst kwam ik er achter dat er bedrijven zijn die zich bewust bezig houden met duurzaamheid, zoals FrieslandCampina. Op de website van het zuivelbedrijf las ik dat ze melkveehouders stimuleren om zonnepanelen op hun daken te installeren. In totaal doen er al 772 melkveebedrijven mee. Ook las ik dat hun verpakkingsmateriaal is gerecycled.  Op de paginaVan Gras tot Glas ontdek je het gehele proces achter een glas melk. Zo wordt er in een filmpje uitgelegd hoe de melk vanuit de koe in jouw glas terecht komt. Handig!
 3. Ik maak er een sport van om zo weinig mogelijk plastic mijn huis in te brengen
  In de supermarkt koop ik principieel geen komkommers of paprika’s die in plastic zitten en vaak loop ik ook nog even langs de Turk om te kijken of daar wel avocado’s zijn zonder bakje en zakje er omheen. Ook ga ik af en toe naar een verpakkingsloze winkel in Amsterdam (met mijn eigen zakjes en bakjes). Verder probeer ik zo min mogelijk nieuw plastic speelgoed te kopen en kijk ik altijd of ik de tweedehands versie op Marktplaats kan krijgen. Zo komt er niet nóg meer plastic mijn huis (en de wereld) in.
 4. Ik ga minder vaak op vliegvakantie dan ik zou willen
  Het blijft iets heerlijks om ver weg op vakantie te gaan, maar als je dat ieder jaar twee keer doet, kun je ook besluiten: één van die twee keer blijf ik in Nederland en ga ik gewoon lekker naar De Waddeneilanden.
 5. Ik zet de verwarming één graadje lager
  Niks fijner dan onder een dekentje op de bank een boekje lezen. Dan hoeft de thermostaat toch niet op 20 graden?
 6. Ik scheid papier, glas en plastic
  Ook al vind ik het soms lastig om naar het andere einde van de straat te lopen voor de papier- en glasbak, toch kan ik het niet meer over mijn hart verkrijgen om alles maar in één bak te gooien.

Wat kost dit mij? Niks! Wat geeft het mij? Het kwijt zijn van het constante schuldgevoel dat ik al jaren met me mee bleek te dragen. Het voelt heerlijk om een steentje bij te dragen aan de gezondheid van de aarde en ik merk dat meer en meer mensen om mij heen hetzelfde doen. Hoe fijn is dat? We kunnen ons wel focussen op wat er allemaal niet goed gaat, maar als ik zo zie wat er allemaal voor positieve projecten worden ontwikkeld, denk ik: “We doen het goed!”

De groeiende wereldbevolking voorzien van de juiste voedingsstoffen is dé uitdaging voor de komende decennia. Met het aanbieden van betrouwbare, relevante en voedzame zuivelproducten levert FrieslandCampina een bijdrage aan het veiligstellen van de voedselzekerheid. Zo zetten ze zicht in voor betere voeding voor consumenten in de wereld en goede inkomsten voor hun boeren, nu en in de toekomst.

Dit artikel is geschreven samen met FrieslandCampina, maar de inhoud is 100% van ons. Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Een conceptstore voor de kleintjes (beetje overdreven maar wel leuk!)

Onderweg naar het strand móet je echt even stoppen in Bloemendaal. Je...
Lees verder