Hoe Vala vier maanden na haar bevalling bijna kaal werd

Hoe Vala vier maanden na haar bevalling bijna kaal werd
Dat zwangerschap en bevallen geen kattenpis zijn, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar is dat eenmaal achter de rug, dan heb je de ellende wel gehad. Dacht je. Want dat aan het óntzwangeren óók een aantal nadelen kleven, daar hoor je dan weer weinig over. Vala kreeg te maken met een vervelend ontzwangeringseffect. En wil daar iedere vrouw op voorbereiden.

Ik werd dus kaal. Kaal, ja. Het was werkelijk verschrikkelijk. Als ik ‘s ochtends onder de douche stond en ik mijn haar waste, kon ik hele plukken uit mijn hoofd trekken. Dat is namelijk een effect van de veranderende hormoonhuishouding na je zwangerschap. Mijn vier maanden oude baby had ondertussen zowat meer haar dan ik. Om te huilen was het, meer kan ik er niet van maken. Ik overwoog serieus een pruik, of op z’n minst een permanente hoed, want met die vlaskop kon ik me gewoon niet meer met goed fatsoen op straat vertonen. Zag ik er nou nog uit als Sinead O’Connor, dan had ik gewoon mijn hele kop kaalgeschoren, maar ik vreesde dat het resultaat eerder richting een Britney zou gaan en daar werd destijds ook helemaal niemand vrolijk van.

Lees ook: Help! Sinds het moederschap heb ik een draak van een PMS.

Enige voordeel was dat ik dit keer, na mijn derde zwangerschap, niet totaal verrast was door mijn haaruitval. Na mijn eerste keer baren overkwam het me namelijk ook en toen dacht ik dat ik de rest van mijn leven als biljartbal moest slijten. Huilend zat ik destijds in Californië bij mijn kapper, een homofiele Zweedse Israëliër, genaamd Human (echt, I kid you not), die therapeutisch de sympathy-bubbly ontkurkte en me plechtig beloofde dat hij er alles aan zou doen om me weer toonbaar te maken. “Don’t worry honey, I’m going to make you look fá-bú-lous!” En het moet gezegd: na drie uur kon ik weer de straat op zonder capuchontrui en had ik me niets eens noodgedwongen een kort en pittig moederkapsel hoeven laten aanmeten. Maar het heeft me nog zeker drie maanden gekost voor ik over het trauma heen was.

Toen ik mijn oudste dochter kreeg bleef dit drama me bespaard en aangezien mijn derde kind wederom een meisje was, had ik goede hoop dat ik ook dit keer mijn haar zou behouden. Niets was helaas minder waar en dus kon Mario om de dag de haarballen uit het doucheputje peuteren, omdat we anders gegarandeerd een overstroming zouden krijgen. En ook al wist ik dat het uiteindelijk echt wel weer aangroeit, toch voelde het niet heel fijn om iedere morgen een kluwen haar in mijn handen te hebben onder de douche. En áls het dan weer aan gaat groeien, loop je er de eerste paar weken bij alsof je je haar hebt laten knippen door je eigen baby met een kinderschaartje, met overal van die rare korte plukjes rondom je voorhoofd, als een soort kuikentje dat bezig is zijn dons te verliezen. Dat staat misschien schattig bij je nichtje van anderhalf, voor een volwassen vrouw is het gewoon niet heel charmant.

Haaruitval na een zwangerschap kan wel tot ruim een jaar duren. Hoe oneerlijk is dat? Na drie kinderen moest ik al dealen met een permanent vetschort, flubbertietjes en een puttenkont, dus eigenlijk vind ik dat die kinderen al duur betaald genoeg zijn. Bovendien kan je dat allemaal nog wel verbergen met corrigerend ondergoed en een beha met steunzolen, maar je hoofd, ja, daar kan je toch moeilijk een zak overheen trekken. Daarnaast is het credo niet voor niets: als je haar maar goed zit. Toch?

Lees ook: Kolossaal tussen de killerbodies.

Lees ook
Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Waarom ik mijn zoon het liefst weghoud uit de speeltuin

Alle kinderen zijn gek op de speeltuin. En dus brengen alle ouders...
Lees verder