Hoeveel melk mag een peuter? Wij zochten het voor je uit

31.05.2020 00:10

Toen Philippines zoontje James twee was kreeg hij elke ochtend én avond een lekkere grote fles met melk. Vond-ie heerlijk. Daarnaast at hij keurig z’n boterham met boter en kaas en een toetje na het eten. Aan de hoeveelheid calcium dus geen gebrek. Maar is dat nou wel goed, al die melk voor een klein mannetje? Philippine besloot het uit te zoeken.

LEES OOK: Als je twijfelt over voeding uit potjes, maar het toch niet kan laten

Het eerste wat James ’s ochtends steevast vanuit z’n bedje roept (voor: “Goedemorgen lieve mama, heb je lekker geslapen?” natuurlijk, ha-ha) is: FLESJE MAKEN!!!!!!! Waarna een hysterische serenade volgt die pas ophoudt als Reinier of ik met een fles warme melk (al dan niet vermengd met pap) komen aangerend.
Goed, dit ritueel moet sowieso anders, maar wat ik me dus afvraag is of koemelk eigenlijk wel goed is voor een kleintje. Er zitten toch ook hormonen en antibiotica in? Soms vervang ik daarom een fles voor amandelmelk of rijstemelk. Maar krijgt mijn kind dan nog wel voldoende calcium binnen? Ik vraag het Natascha Smoltsak van Good Food Advice, diëtist en zelf ook moeder van twee kleine kinderen.

Is melk nou echt zo goed voor elk? Natascha legt uit: “Melk is behoorlijk rijk aan voedingsstoffen, het bevat onder andere veel eiwitten en natuurlijk calcium. Het voedingscentrum adviseert voor een peuter 300 cc zuivel per dag, dus dat is inclusief yoghurt, boter, kaas etc.. Melk heb je nodig voor je botten, maar dan heb je daar ook voldoende vitamine D bij nodig. Het advies is om peuters dagelijks 10 microgram vitamine D te geven, onder andere om die calcium goed op te nemen.”

Groeihormoon?
Dan, de hormoonkwestie; koemelk bevat van nature groeihormoon. Dit groeihormoon zorgt ervoor dat kalfjes in hun eerste levensjaar tien keer in hun geboortegewicht toenemen. Moedermelk bijvoorbeeld bevat ook groeihormoon, maar om een kind in zijn eerste levensjaar één à twee keer in het geboortegewicht te laten toenemen. Daarom is er ook een verschil in hoe een borstvoedingskind groeit en hoe een flesvoedingskind groeit, vanwege dat verschil in die groeihormonen. In landen waar veel melk wordt gedronken, zijn mensen langer dan in de rest van de wereld. Onze botten zijn niet per se sterker of zwakker dan mensen uit Azië of Afrika, maar er komen wel meer botbreuken voor. Dat heeft ermee te maken dat we dus langer zijn en als we vallen dan vallen we van grotere hoogte waardoor we sneller wat breken. Maar dat terzijde. Of er daadwerkelijk ook antibiotica aan koemelk wordt toegevoegd, daar weet ik te weinig van. Ik weet wel dat er hele strenge regels zijn en dat dierenartsen niet zomaar antibiotica toedienen.”

En hoe zit dat met melkvervangers?
Natascha: “Amandelmelk, rijstmelk en andere plantaardige vervangers zijn geen volwaardige vervanger voor melk, vooral omdat ze meestal minder eiwitten bevatten. En ook belangrijk, lees het etiket! De amandelmelk van Alpro bijvoorbeeld, blijkt water met suiker te zijn en maar 2% amandel. Beetje jammer, want dat is dus eigenlijk gewoon limonade in een gezond uitziend pak. Als je melk wilt vervangen voor iets ander kun je beter voor sojamelk kiezen, omdat daar in ieder geval voldoende eiwitten in zit. Maar het nadeel is dat tegenwoordig vrij veel soja genetisch gemodificeerd is en we weten nog niet wat de effecten voor onze gezondheid daarvan op de lange termijn zijn.”

Conclusie: melk is niet ongezond of schadelijk, maar het is tegelijkertijd ook geen ‘superfood’. Je kunt het prima een onderdeel laten zijn van een gezonde voeding, maar een kind dat een goede eter is heeft bijvoorbeeld al minder melk nodig dan een kind dat maar mondjesmaat eet. Ik denk dat die 300 cc van het Voedingscentrum een prima uitgangspunt is. Dus die twee flesjes per dag voor een peuter kunnen geen kwaad. Lust jouw kind geen melk? Dan hoeft dat echt geen probleem te zijn, als de rest van het voedingspatroon maar gezond en voldoende is. Een extra bakje yoghurt of een boterham dik belegd kaas kan ook!’

psst lust je kind bijvoorbeeld ook geen kaas? Dan nog is er geen reden tot paniek. Hier lees je waarom een boterham met hagelslag niet veel slechter is dan een boterham met kaas.