“Ik denk dat mijn peuter hoogbegaafd is. Moet ik haar laten testen?”

11.03.2016 15:11
hoogbegaafd

Helma (31) heeft een dochtertje van net 2 jaar. Volgens Helma loopt ze ver voor op haar ontwikkeling en is ze duidelijk veel slimmer dan andere kindjes van haar leeftijd. Daarom vraagt zich af of ze ‘er iets mee moet’. Want stel je voor dat ze hoogbegaafd is?

“Pien is altijd voorlijk geweest. Ze liep al met 11 maanden en vlak daarna begon ze al met praten. Twee maanden geleden is ze 2 jaar geworden en er komen nu al hele volzinnen uit. Ze snapt heel veel, duidelijk meer dan andere kindjes als ik dat zo eens in mijn omgeving vergelijk. Ik lees haar al best ingewikkelde boeken voor en dat vindt ze zichtbaar leuk, terwijl bijvoorbeeld het zoontje van vriendin van mij die ongeveer even oud is daar echt nog geen geduld voor heeft. Ik zie ook dat ze alles oppikt en er echt over nadenkt. Er gaat van alles in de koppie om.

Sinds kort zit Pien op de peuterspeelzaal, maar ik vraag me af of ze daar wel genoeg gestimuleerd wordt. Het is een heel leuk groepje en de leidsters zijn superlief, maar verder dan een beetje liedjes zingen en mandarijntjes eten komen ze niet. Ik ben bang dat Pien zich heel snel gaat vervelen en dat ze meer uitdaging nodig heeft. Daarom vraag ik me af of ik niet met haar naar een pedagoog moet om haar te laten testen. Het zou me niets verbazen als ze hoogbegaafd is en dan wil ik er graag vroeg bij zijn. Misschien moet ik haar vervroegd op de basisschool laten starten, zodat ze zich tenminste in haar eigen tempo kan ontwikkelen.

Mijn omgeving doet er een beetje laatdunkend over, alsof ik overdrijf. Laatst zei iemand dat het helemaal niet zoveel zegt dat Pien nu snel is, dat dat over een jaar best wel weer heel anders kan zijn. En dat ik haar misschien wel juist teveel push en overstimuleer. Maar ik kan me dat niet voorstellen. Ik ken mijn dochter toch het beste? En dan moet ik toch juist doen wat goed voor haar is?”

Lees ook: “Mijn vrouw doet bijna niks in huis. Ik ben het zat.”