Kerstman, mag het een beetje minder dit jaar?

Het is alweer bijna tijd om de kerstboom op te tuigen. En de pakjes eronder te leggen. Maar, wat moeten we nou dit jaar weer geven? Ze hebben namelijk alles al, die kinderen. Ja, echt gewoon álles. Vala gooit het daarom over een andere boeg.

Laatst heb ik een inventarisatie gemaakt van het speelgoed van mijn kinderen. Ik ben er drie dagen mee bezig geweest, zoveel spullen hebben ze. Mijn huis is overgenomen door Legoblokje, losse puzzelstukjes, puntloze kleurpotloden, geamputeerde knuffels en babypoppen, uitgedroogde, versteende klei en zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedere avond als ik de kinderen op bed heb gelegd moet ik naar de bank waden door een zee van Duplo en kinetisch zand. En de Mount Everest van speelgoed wordt steeds maar hoger (en dus steeds moeilijker te bezweren). Ieder jaar in december stroomt er weer een nieuwe vloedgolf aan kindercadeaus mijn huis binnen. Als het zo doorgaat word ik binnen afzienbare tijd door Spiderman, Barbie en consorten naar de zolder verbannen in mijn eigen huis, omdat ze niet genoeg lebensraum meer hebben. En moet ik de schuldsanering in, omdat ik failliet ben gegaan bij de Intertoys.

Daarom heb ik besloten het dit jaar anders aan te pakken. De Kerstman en ik hebben hebben het op een akkoordje gegooid en zijn overeen gekomen het dit jaar wat minder breed te laten hangen. Want, een kinderhand is tenslotte gauw gevuld. En ja, je kunt hem vullen met weer de nieuwste Legodoos van NinjaGo. Maar ook met een mooi kleurboek van een paar euro. Een setje mooie elastiekjes voor mijn dochter. Of een zelfgemaakt herbarium voor mijn zoon die gek is op de natuur. Het is makkelijk om je als ouder te laten meeslepen in het commerciële geweld van de feestdagen en weer met een winkelwagen vol cadeaus rijker en drie maandsalarissen armer het winkelcentrum te verlaten. Want het is allemaal zo gezellig en leuk en je gúnt je kinderen ook gewoon al die mooie dingen. Maar de vraag is wel: hebben ze het ook nodig? Zoveel en zo duur? En het antwoord daarop is natuurlijk: nee.

Kinderen van tegenwoordig zijn collectief verwend. Dat klinkt zeurderig en alsof ‘vroegah’ alles beter was, maar zo is het niet bedoeld. Het is gewoon een simpel feit. Mijn kinderen hebben nu al veel meer dan ik vroeger ooit gehad heb. Omdat ik het ze kan geven, graag wíl geven. Maar daardoor raken ze er ook aan gewend, aan alles hebben. Aan het feit dat mama de creditcard wel trekt. En ik vraag me weleens af of dat wel verstandig is. Want juist als je alles altijd maar kunt krijgen, dan is het ook niet meer speciaal. Leer je de waarde van geld niet meer, omdat het lijkt alsof je ouders die euro’s gewoon maar aan alle kanten uit hun mouwen schudden. En misschien is dat wel helemaal niet zo goed voor de realiteitszin van een kind. Want wat dan als het straks zelf de wereld in moet en opeens tot de ontdekking komt dat de gouden bergen dus toch niet helemaal voor het oprapen liggen? Dat is dan best een schok, als die gouden lepel bruut uit je mond getrokken wordt en je dan plotseling platzak bent.

Ik gun mijn kinderen een magische Kerst, maar de magie zit ‘m helemaal niet in de hoeveelheid en de grootte en het prijskaartje van de cadeaus. De magie zit hem in de twinkelende lichtjes in de kerstboom, warme chocolademelk drinken tegen de kachel aan en het samenzijn met iedereen die ze lief hebben en die van hen houdt. Natuurlijk zullen er ook pakjes onder de kerstboom liggen. Maar die nieuwe Legodoos, die blijft dit jaar maar eens op de plank liggen. NinjaGo-sokken zijn tenslotte ook heel tof.

abn-amro-logo


Deze blog is voortgekomen uit een samenwerking met ABN Amro, maar de content is helemaal van ons.
ABN Amro helpt graag iedereen om bewuster om te gaan met geld, zeker in december Want naast een kater van de champagne, oliebollen en kerstdiners, is de kans op een financiële kater erg groot in deze feestmaand.

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Iets met prioriteiten: binnenkort een nucleaire oorlog, maar genderneutrale HEMA haalt de krant?

Gisteren groot in het nieuws: winkelketen HEMA heeft voortaan een genderneutrale kinderafdeling....
Lees verder