Ouders, doe niet zo gek en stuur je kind naar een normale school!

Steeds meer kinderen gaan naar de Vrije School, zo was onlangs te lezen in de Volkskrant. Daar mogen kinderen tenminste nog echt kind zijn, vinden hun ouders. Vala vraagt zich af: weten die ouders wel waar de Vrije School voor staat?

Van kinderen wordt veel verwacht tegenwoordig. Vroeger leerden we kabouters vouwen en mandarijntjes pellen in de kleuterklas, nu leren de kinderen Engels en maken ze CITO’s. Regelmatig vraag ik mij af of al die prestatiedwang wel goed is. De kindercoaches en Rots en Water trainingen zijn niet aan te slepen, omdat kinderen heden ten dage bijna collectief aan faalangst en burn-outs lijden. Niet zo gek, als je al keihard moet presteren als je nog niet eens je eigen veters kunt strikken en wat mij betreft mag de druk op kinderen dus wel wat minder. Net zoals heel veel ouders vraag ik me geregeld af waarom kinderen geen kind meer mogen zijn en ben ik eigenlijk niet zo te spreken over het reguliere onderwijssysteem in Nederland. Maar ze dan maar onderwerpen aan de leer van een racistische antroposoof, dat gaat me toch een stap te ver.

LEES OOK: Dit is de nachtmerrie van elke moeder – en hoe het Vala echt overkwam.

Discriminatie

Het zijn voornamelijk blanke, hoogopgeleide ouders die er steeds vaker voor kiezen hun kinderen naar de Vrije School te sturen, aldus de Volkskrant. Ouders die zichzelf ‘kritisch’ noemen en daarom aan alles wat van hogerhand wordt opgelegd twijfelen, omdat zij, als de verlichte denkers die zij zijn, tenminste ‘zelf nadenken’ en ‘vragen stellen’. De Vrije School is voor die ouders een plek waar hun kinderen zichzelf mogen zijn. Waar ze niet in het keurslijf van de huidige prestatiemaatschappij geperst, maar echt gezien worden. Dat klinkt mooi, maar realiseren die ouders zich ook dat de Vrije School gestoeld is op het gedachtegoed van Rudolf Steiner, een Oostenrijkse filosoof en de grondlegger van de antroposofie, die tegen ‘rassenvermening’ was? Inmiddels heeft de Vrije School afstand genomen van haar originele rassenleer. Tenslotte is discriminatie in de huidige inclusieve, politiek correcte samenleving niet bon ton meer en kun je dus niet openlijk meer zeggen dat je liever geen negertjes (niet mijn woorden, wel die van Steiner) lesgeeft. En natuurlijk zijn de leerkrachten op de Vrije School geen racisten maar gewoon bevlogen mensen het beste met kinderen voor hebben, maar er zitten nog steeds bijzonder weinig niet-witte kinderen op de Vrije School. Ik vraag mij dan toch af wat al die blanke, hoogopgeleide en  inclusieve ouders daarvan vinden? Of is dat opeens niet zo erg meer als Teuntje en Fleurtje behandeld worden als de speciale sneeuwvlokjes die ze zijn?

Gevaar voor de volksgezondheid

En dan is er natuurlijk nog het vaccinatie-issue. De Vrije School staat vanuit haar antroposofisch oogpunt kritisch tegenover vaccineren. Je kind naar de Vrije School sturen betekent dus dat je, ook al is het misschien indirect, akkoord gaat met het willens en wetens in gevaar brengen van de volksgezondheid. Tenslotte schaar je je achter een bepaalde ideologie. Je kunt je ook niet aansluiten bij de Ku Klux Clan en dan beweren dat je dat alleen maar doet voor de leuke witte pakjes, maar verder met het gedachtegoed erachter niks te maken hebt. Het is allemaal leuk en aardig en heel verantwoord dat ze op de Vrije School zo houden van puur natuur en dat het kerstdiner daar bestaat uit vegetarische hapjes en ranja zonder suiker, maar ondertussen zorgt de originele filosofie achter deze scholen er ook voor dat er weer kinderen doodgaan aan ziektes die ze helemaal niet meer zouden moeten krijgen. Ook puur natuur inderdaad, dat wel, maar ik zou me als ouders toch even stevig achter mijn oren krabben en me afvragen of ik dat nou op mijn geweten wil hebben.

Foute ideologieën

Wat mij betreft hoeven kleuters geen CITO toetsen te maken. Ik vind ook dat kinderen tegenwoordig teveel moeten. Ik ben ook een blanke, kritische, hoogopgeleide ouder die haar kinderen suikervrije speltkoekjes te eten geeft en kleding van wol van vrije uitloopschapen laat dragen. Maar hoe ontevreden ik ook ben over sommige dingen in de huidige maatschappij en hoe zeer ik ook begrijp dat je anders, beter, wilt voor je kinderen, ik ga mijn kroost niet onderwerpen aan foute ideologieën, omdat die zich heel opportunistisch zo hebben aangepast aan de huidige tijdsgeest dat ze verantwoord lijken. Je hoeft er de geschiedenis er maar op na te slaan om te zien wat dat kan aanrichten. Als je echt zo kritisch bent, dan prik je door die façade heen. Als je echt zo kritisch bent, dan gaat je research verder dan de eerste Google-hit en dan stel je echte vragen. Ja, het ziet er vast heel idyllisch uit, al die kindjes met hun bloemenkransen rondom het Sint Jansvuur. Ja, de kinderen vinden al dat knutselen, toneelspelen en muziek maken vast ontzettend leuk. Maar wat eraan ten grondslag ligt is heel wat minder mooi en gezellig en ook niet zo pedagogisch verantwoord. En je kunt je afvragen wat Teuntje en Fleurtje daar nou eigenlijk van leren.

(Nav: ‘De Vrije School bestaat 100 jaar en trekt steeds meer leerlingen’ uit de Volkskrant).   

LEES OOK: Waarom de juf niet aan mij hoeft te vragen of ze mijn kind mag straffen.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Waarom de bedtijd van mijn kinderen heilig is

Vala hanteert een strikte bedtijd voor haar kinderen en daar wordt zelden...
Lees verder