Baby Max is ziek. Gelukkig hebben crèchekinderen later echt meer weerstand

Baby Max van Femke is altijd ziek. Dat is niet te doen met een baan. Nu maar hopen dat het écht de weerstand verhoogt, al die snotneuzen. Dit zegt de wetenschap.

Sinds de zomervakantie heeft Max aan één stuk door een snotneus, iedere week zijn er zeker twee dagen waarop hij koorts heeft (en dan bedoel ik over de 37,7) en we hebben al roodvonk, keelonsteking, waterpokken, bronchitis, ondefinieerbare pukkels en oorontsteking voorbij zien komen. Ik vind het ontzettend zielig dat zo’n jong kind al zoveel ellende moet doorstaan, terwijl hij helemaal niet begrijpt wat er aan de hand is.

Daarbij heb ik de neiging om steeds meer afkeer te krijgen van de crèche waar hij heengaat, omdat ik zie dat alle kinderen daar onder het snot en de waterpokken zitten. Van je eigen kind kun je dat goed hebben, maar het snotkind van een ander doet mij (sorry!) toch een beetje gruwen. En dan word ik boos, want dan denk ik: ‘Zit niet met je handen vol bacteriën aan mijn lieve, pure, schoongewassen zwitsalbaby. Jullie besmetten hem allemaal!’

Het komt goed, zegt de wetenschap

Gelukkig heb ik me kortgeleden gerust laten stellen door een artikel dat ik in NRC las. Het blijkt dat kinderen die al vóór de leeftijd van 2,5 jaar naar een kinderdagverblijf gaan, inderdaad vaker luchtweg- en oorinfecties hebben dan leeftijdgenoten die bij een gastouder of thuis zijn. Maar op de lagere school hebben deze crèchekinderen juist minder infecties. Het was al wel een vermoeden, maar is nu voor het eerst aangetoond. Een team van Canadese, Ierse en Franse onderzoekers publiceerde hierover in de Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, komen al heel jong in aanraking met allerlei ziekteverwekkers: meer dan in een thuisomgeving. Veel crèchekinderen zijn dan ook vaak ziek en hebben voortdurend een snotneus. Dit is al vaak onderzocht, maar voor het eerst is nu ook gekeken naar een effect op langere termijn.

Minder infecties bij crèchekinderen

De onderzoekers volgden ruim 1.200 kinderen van 5 maanden tot 8 jaar. De ouders vulden om de drie maanden vragenlijsten in over de infecties die hun kind had opgelopen. Tussen gastouder- en thuisblijfkinderen was er geen verschil. Maar kinderen die al naar de crèche gingen vóór ze 2,5 jaar oud waren, hadden tot die leeftijd 61 procent meer luchtweginfecties en 62 procent meer oorontstekingen dan gastouder- en thuisblijfkinderen. Tussen 2,5 en 4,5 jaar hadden ze evenveel infecties en tussen 4,5 en 8 jaar juist 21 procent minder luchtweg- en 43 procent minder oorontstekingen. Darminfecties kwamen bij crèche-, gastouder- en thuisblijfkinderen even vaak voor.

Geruststellend

Kinderen die pas na de leeftijd van 2,5 naar de crèche gingen, hadden wel een verhoogd infectierisico als kleuter (47 procent meer luchtweginfecties en maar liefst 136 procent meer oorontstekingen) maar niet het gezondheidsvoordeel op de lagere school. Blijkbaar, concluderen de onderzoekers, is er een kritieke periode waarin het immuunsysteem ‘op scherp komt te staan’ door frequente infecties. Alleen op die leeftijd (dus vóór 2,5 jaar) zorgen infecties voor bescherming op latere leeftijd. Hoe dit precies werkt en of het effect ook voortduurt na de basisschoolleeftijd, kunnen de onderzoekers niet zeggen. Ze noemen hun resultaten in elk geval ‘geruststellend’ voor ouders van kinderen die al jong naar een crèche gaan.

Max is 1. Nog drie jaar te gaan.

BRON: NRC

Geschreven door
More from Femke Sterken

21 uitspraken die je gewoon nooit doet als je een peuter hebt

Gij zult nooit iemand vertellen dat gij de krant uitheeft en de...
Lees verder