Lieve Mark Rutte, mogen de scholen na 6 april ALSJEBLIEFT weer open?

Femke, moeder van een 7-jarige zoon, vindt dat onze premier het hartstikke goed doet momenteel. Hij is een baken in de storm en niet bang om de ‘asocialen’ tot de orde te roepen die in deze quarantaine-tijd met zijn allen naar het strand gaan. Ze hoopt dan ook dat hij wat betreft de scholen ook de juiste beslissing neemt na 6 april.

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar ik vind het nogal ondoenlijk: werken, terwijl er een kind rondloopt die om de vijf minuten aandacht wil en tegen de muren vliegt van verveling omdat hij niet meer bij vriendjes mag spelen en/of naar de Tunfun (grote speelhal in Amsterdam, red). Maar goed, wat moet dat moet… alleen vraag ik me wel steeds meer af OF het echt moet. In eerste instantie wilden Mark Rutte en consorten niet voor niks de scholen openhouden. Dat de scholen zelf gingen panikeren en leerkrachten en kinderen wegbleven uit angst voor besmetting zorgde ervoor dat er toen toch maar tot sluiting werd overgegaan.

Niet fijn voor werkende ouders, een totale ramp voor ouders van kinderen op een speciale school (zoals ikzelve). Als je het dagritme en de structuur van een autistisch kind weghaalt, krijg je dikke paniek en heel veel strijd (en dus: overspannen ouders). Dus dook ik diep in de literatuur en belde met het RIVM en wat blijkt? Kinderen zijn geen (grote) besmettingshaarden, er is een minieme kans dat ze het virus overbrengen. Toen ik de mevrouw van het RIVM sprak en vroeg of mijn zoon, die met de zoon van een coronapatiënt had gespeeld, thuis moest houden, zei ze: “Nee hoor, als hij niet hoest en geen koorts heeft… dan kan hij prima met zijn begeleider naar buiten en met vriendjes spelen.” Uhm??? Maar hoezo kan hij dan niet naar school? Ja, nee, dat wist ze ook niet precies, iets met grote groepen. Maar waarom is een grote groep wel eng en het spelen met een kind van een coronapatiënt geen probleem?

Zoals ook uit de recente persconferentie bleek, waarin de maatregelen werden aangescherpt, het is niet gezegd dat de scholen dichtblijven na 6 april. Daar gaan we allemaal zo’n beetje vanuit, met name omdat nu ook alle evenementen tot 1 juni zijn verboden, maar het hoeft echt niet. Ik put hoop uit het feit dat er werd gewezen op onderzoek dat het RIVM momenteel doet. Ik neem aan dat het RIVM uitzoekt in hoeverre hun vermoeden/aanname dat kinderen geen/weinig besmettingshaard zijn gestaafd kan worden met harde cijfers. En ik hoop dat het klopt, dat onze kinderen min of meer immuun zijn en gewoon weer naar school kunnen. Misschien moeten de juffen en meesters dan onderling een beetje bij elkaar uit de buurt blijven, maar dat lijkt me wel te regelen. Dan kunnen wij ouders thuis weer volledig onze concentratie op ons werk richten en onze banen behouden en onze grootste liefdes (die kinderen dus) voorzien van brood en hotwheelsbanen. Och, wat verlichting van de stress zal dat zijn!

Dus, lieve Mark Rutte, heel veel sterkte en wijsheid gewenst in deze lastige tijden! Als het kan en veilig is, mogen onze kinderen dan alsjeblieft weer naar school na 6 april?

Lees ook: Brief aan die moeder in de speeltuin die haar kinderen over die van mij heen laat tuimelen

Geschreven door
More from Femke Sterken

Janneke (38) liet haar borsten en eierstokken weghalen

Janneke (38) is drager van een BRCA1 genmutatie. Dit betekent dat zij...
Lees verder