‘Maxime Meiland aangevallen door moedermaffia? Waar dan?’

Vrouw drinkt witte wijn
Franke las in het nieuws dat de moedermaffia ‘bakken kritiek’ op Maxime Meiland had, omdat ze acht dagen na de bevalling van haar dochter Vivé met een glas wijn op Insta stond. Alleen kon Franke die moedermaffia nergens vinden… 

Het léék een relletje. Maxime Meiland op Instagram, met een prachtige zonnebril op en een glas wijn in haar hand, acht dagen nadat ze was bevallen van haar dochter Vivé (gefeliciteerd nog, Max!). Ze had al laten weten dat ze niet van plan was borstvoeding te geven, had ik ergens begrepen, en nu stond ze, uitermate knap, fris en stralend met een wijn in haar hand te genieten van de zon, onder het mom ‘Het mag weer’

Bakken kritiek

Niet veel later volgden artikelen online:

‘Maxime Meiland krijgt bakken kritiek om foto met wijntje’
‘Maxime Meiland onder vuur door foto met glas wijn’
‘Zeg jij er wat van als je een pas bevallen vrouw wijn ziet drinken?’
‘Pas bevallen Maxime Meiland krijgt commentaar op glas wijn: ‘Geef je geen borstvoeding?’
‘Maxime Meiland krijgt moedermaffia over zich heen na foto met wijn’
‘Pas bevallen Maxime krijgt commentaar na glaasje wijn’

In de bijbehorende artikelen werd steeds hetzelfde gezegd, met de volgende strekking: Maxime post foto op Insta met glas wijn – bakken met commentaar – maar gelukkig ook veel volgers positief. 

M’n rug op 

Hester Zitvast schreef de column ‘Maxime Meiland onder vuur: ‘Oh die heilige moedermelk toch’, waarin ze vertelt dat ze zwanger is en totaal niet van plan is borstvoeding geven: ‘Borstvoeding geven? Ik moet er niet aan denken. Alleen het idee aan tepelkloven, borstontstekingen, natte plekken in je shirt en het moeten leveren op verzoek (en dan ook nog in het openbaar of ergens geforceerd een plek voor jezelf zoeken) geven me de rillingen. Het past totaal niet bij me.’

Ook zegt ze: ‘Wat je reden ook is het niet te doen, het is allemaal goed. En wie anders stelt, kan m’n rug op.’ Cheers voor deze verfrissende woorden. High five voor Hester. Echt, ik vind het heerlijk om iemand te horen die eens dikke vette schijt heeft en gewoon haar eigen gang gaat. Daar kunnen we wat van leren met zijn allen. Heel inspirerend dus!

Commentaar? Waar dan?

Maar toen ik even de moeite nam om de bewuste foto te bekijken, kwam ik erachter dat het wel meeviel met dat al commentaar en die bakken kritiek. Ik moest zeker tien minuten scrollen om te concluderen dat ik 500 positieve, leuke, gezellige, geinige commentaren had gelezen. En 4 die je als negatief kon interpreteren – en die telkens weer in al de artikelen werden aangehaald. Het gaat om deze opmerkingen: 

‘En borstvoeding dan?’
‘Jemig alcohol als kraamvrouw doe normaal!’
‘Je geeft zeker geen borstvoeding?’
‘Alcoholist!’

Dat was het. Onder vuur? Door wie dan? Bakken kritiek? Waar??? Kritiek op glas wijn? Ik pakte mijn leesbrilletje erbij om er nog eens doorheen te gaan, maar wederom stuitte ik niet op iets dusdanig naars dat ik zou kunnen bestempelen als moedermaffia. Het viel allemaal wel mee. Ik las vooral veel mensen die tjingtjing’den, cheersten, proosten, haar bedolven onder de positive vibes en zeiden: ‘Gelijk heb je’. 

Lik-me-vestje

De artikelen waren nogal dik aangezet. Overdreven. Met een nieuwswaarde van lik-me-vestje. Daarom zeg ik: geloof niet alles wat je leest en laat je vooral niet opfokken door (social) media. Daar heb je niets aan, zeker niet als je stijf staat van de hormonen. Pleur, als je merkt dat je chagrijnig wordt van dit soort ‘relletjes’, die telefoon van je maar lekker in de hoek. Ja, met mij erbij. Want alleen jij en je goed voelen is wat telt. En lekker knuffelen met je baby, want voor je het weet noemen ze je ‘oud’, zoals mijn Puk (9) en Olle (7) plegen te doen.

Dus hup, weg met die telefoon en doe als Maxime: schenk jezelf een lekker wijntje in. Proost op jou. En proost op Maxime natuurlijk. Joe!

Meer tips van Franke lezen? Bestel dan hier haar nieuwe boek Ik denk dat ik het wel kan, boordevol tips voor kersverse moeders!

Openingsbeeld: Ales Maze, Unsplash

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Waarom op vakantie gaan met kleine kinderen nooit helemaal relaxed is

Een plotseling zieke baby, peuters die hun knieën kapot vallen op de...
Lees verder