Dokter, Max heeft de kattenbrokjes opgegeten (en 5 andere gênante situaties)

peuter drinkt wijn
Eerlijk: soms doet je kind iets dat je makkelijk had kunnen voorkomen. Femke’s zoon Max at laatst een bakje kattenbrokjes leeg. Maar wat doe je dan? 6 jonge moeders leggen 6 gênante situaties voor aan huisarts Joost Kist.

2-jarige drinkt wijn
Simone (29) is moeder van de 2-jarige Samuel:  “We hadden laatst een gezellige zondagmiddag bij vriendinnen. Er gingen aardig wat wijntjes doorheen en op een zeker moment greep ik naar mijn glas, maar dat stond niet meer op het tafeltje waar ik het neer had gezet. Ik zag nog net hoe mijn zoon de laatste slok nam. Ik schaamde me rot. Er zat nog maar een bodempje in, maar kan dit kwaad? Ik durfde de dokter niet te bellen en heb Sam maar in bed gelegd.
De dokter antwoordt: “Nee, hoor, dat kan niet echt kwaad. Moet natuurlijk niet vaker gebeuren, maar ik zou het kind gewoon in bed leggen en zijn roes uit laten slapen. Als je je zorgen maakt, kun je natuurlijk altijd even de huisarts bellen. En verder: beter opletten, Simone, foei!”

Vriendinnetje heeft krentenbaard
Milou (36) is moeder van Hans (7) en Frederique (4): “Het vriendinnetje van mijn dochter Frederique heeft krentenbaard. Nu hebben de kinderen morgen een speeldate en volgens de moeder van het vriendinnetje kan dit prima doorgaan, omdat haar dochter niet meer besmettelijk is. Ik vraag me af of dat waar is, maar ik geneer me om tegen haar te zeggen dat Frederique niet mag komen spelen. Ben ik te hysterisch? Wat te doen?”
De dokter antwoordt: “Ik zou die speeldate uit voorzorg toch maar even een paar dagen verplaatsen. Kinderen raken elkaar veel aan en door te krabben aan de plekjes kan de bacterie bijvoorbeeld ook op speelgoed terechtkomen en hierdoor kunnen andere kinderen besmet raken. Als de blaasjes zijn opgedroogd en/of 2 dagen na het starten van de antibiotica is krentenbaard niet meer besmettelijk.”

Dol op hoestdrank
Feline (34) is moeder van Michael (3): “Michael was laatst ziek en hoestte erg veel. Ik heb hem toen hoestdrank (thijmsiroop) gegeven en dat hielp. Nu is Michael beter, maar blijft hij maar vragen om de hoestdrank. Af en toe geef ik het hem omdat ik geen zin heb in een scène, maar kan dit kwaad? Ik heb wel eens gehoord dat zo’n drankje een verslavende werking heeft. Heb ik van mijn kind een hoestdrankjunkie gemaakt? Ik schaam me dood.”
De dokter antwoordt: “Nee, joh. De hoestdrankjes die je gewoon bij de Etos en de Kruidvat kunt krijgen kun je je kind gewoon geven. Daar zit niets schadelijks in. Dat geldt niet voor een hoestdrank die je van de huisarts op recept krijgt. Daar zitten vaak pijnstillende bestanddelen in en dat is een ander verhaal. Gebruik dit alleen zolang het voorgeschreven is.”

Kind eet bak met kattenbrokjes leeg
Femke (34) is moeder van Max (1): “Max is tegenwoordig watervlug en erg gefascineerd door het voer- en waterbakje van onze kat. Laatst lette ik even niet op en had ie zeker een half bakje kattenbrokjes naar binnen gewerkt. Ik ga er maar vanuit dat dit niet zo erg is, maar ik twijfel toch.”
De dokter antwoordt: “Niets om je zorgen over te maken. Ik heb wel eens gehoord dat mensen kattenvoer als avondeten aten omdat het zo goedkoop was. Haha! Ik zou er geen gewoonte van maken, maar het kan een keer gebeuren. Misschien wel handig om het bakje van de kat op een verhoging neerzetten waar Max niet bijkan.”

Kinderbeet niet schoongemaakt
Fransisca (30) moeder van Moosje (4) en Tim (4): “Tim is laatst op de kinderopvang in zijn wang gebeten door een jongetje van zijn eigen leeftijd. Ik was te lui om het schoon te maken en nu zie ik dat hij een grote blauwe plek heeft en er lijkt iets te verschijnen wat op een litteken lijkt. Ik durf niet naar de dokter, omdat hij mij waarschijnlijk op mijn vingers zal tikken omdat ik nalatig ben geweest. Kan ik er nu nog wat aan doen?”
De dokter antwoordt: “Nee, daar kun je nu niks meer aan doen. Het kan inderdaad een litteken worden. In principe zijn mensenbeten niet heel gevaarlijk, maar de mond is natuurlijk niet vrij van bacteriën. Zo’n wond moet dus altijd goed uitgespoeld worden en daarna moet er jodium op.”

Illegale medicijnenslikker van 2 jaar
Tessa (32) is moeder van Job (2) en Maartje (3 maanden): “Net na de bevalling van Maartje lag mijn focus nogal op Maartje en iets minder op Job.  Ik slikte pillen tegen baarmoederkramp en kwam op een zeker moment de douche uit en toen stond Job met mijn pillenstrip in mijn hand en zei: ‘Pilletje.’ Ik weet niet hoe hij het heeft gedaan, maar hij had er minstens vijf naar binnen gewerkt. Bizar, maar ik heb niks gedaan en heel hard gehoopt dat er niets zou gebeuren. Sorry, ik was een beetje van slag door een heftige bevalling. Maar nu denk ik wel eens:  wat heeft dit voor effect op mijn kind?”
De dokter antwoordt: “Waarschijnlijk niks, omdat hij geen baarmoeder heeft, maar in dit soort gevallen zou ik altijd de huisarts bellen. De dokter heeft namelijk een rechtstreekse lijn met het RIVM en kan checken wat de gevolgen van het slikken van onvoorgeschreven medicijnen bij zo’n klein kind zijn. Ik zou hier niet te lichtzinnig mee omgaan.”

Sorry, dokter.

Foto: Thinkstock

Geschreven door
More from Femke Sterken Lees verder