KIJKEN: elke jonge ouder zou de Netflix-serie Babies moeten zien!

Netflix lanceerde in februari de serie ‘Babies’ en de kritieken zijn lovend. In deze nieuwe docu-serie worden 15 families, 12 maanden lang gevolgd. Zowel de wetenschappelijke kanten van de ontwikkeling van de baby’s als de emotionele kant van het krijgen van een nieuw familielid worden uitgebreid belicht. 

Natuurlijk zijn er ook genoeg beelden van hele schattige baby’s en hun broertjes en zusjes. Maar het meest interessante aan de serie zijn de inzichten in baanbrekend onderzoek van bekende wetenschappers. Van de biologie achter zorgen, zoals hoe bijvoorbeeld sociale interactie en stress zowel de hersenen van ouders als pasgeboren baby’s kunnen veranderen, tot een onderzoek naar de manier waarop lopen, de wereld van een baby kan veranderen. Maar het gaat ook over babyvoedsel – hoe werkt voeding en hoe beschermt het de allerkleinsten?

Huffington Post somde alvast drie belangrijke lessen uit deze serie op:

  1. Vaders krijgen blijkbaar precies op dezelfde manier als moeders een band met hun baby’s. We weten al dat het oxytocinegehalte, oftewel die van het ‘liefdeshormoon’, stijgt tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoeding. Dit is hoe het lichaam er voor zorgt dat de baby zich goed hecht aan haar baby. Maar, nu blijkt uit onderzoek, dit is ook de manier waarop vaders en kinderen hun band vormen.
  2.  Je brein verandert echt als je moeder wordt. Voor altijd. Je hebt vast al gemerkt dat als je beide wakker wordt van een huilende baby, jij, de moeder, het moeilijkst weer in slaap valt. Dit komt weer door hetzelfde hormoon als hierboven. De oxytocine activeert een deel van het brein van de moeder, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties en empathie. Als dit deel van het brein eenmaal open is, blijft dit voor altijd zo. Hoe oud je kind ook is. Wat dan als er geen moeder is? Het blijkt dat als een baby een mannelijke primaire verzorger heeft, zij ook deze activering hebben en hun brein ook zodanig voor altijd verandert.
  3. Vuil is toch echt goed voor je baby. We zijn natuurlijk allemaal voorzichtig en we vertellen onze kinderen altijd dat ze hun handen moeten wassen, maar we moeten niet overdrijven en ons niet te veel zorgen maken over vuil. Het blijkt dat baby’s die met honden of katten (of zelfs muizen en kakkerlakken) leven, beter beschermd zijn tegen het ontwikkelen van astma en allergieën.

Bekijk hier de trailer van Babies

 

Lees ook: Netflix-tip: de hilarische serie Working Moms

Lees ook
Geschreven door
More from Anna van Oers

Trend: kinderen laten recensies achter in broodtrommel

Ionica Smeets postte deze week onderstaande tweet, waarin ze een foto laat...
Lees verder