Wat niemand je vertelt over…stoppen met baren na één kind

stoppen, baren, een kind
Femke is er vrij zeker van dat ze het bij één kind houdt. Haar ene kind is pittig zat, ze heeft een eigen bedrijf dat veel tijd vergt en hecht nogal aan ME-time. Maar dat besluit, om niet verder te gaan met je voortplanten, dat leidt nogal tot veel commentaar. En dat had Femke niet zien aankomen…

Lees ook: Dit zijn de argumenten om geen tweede kind te krijgen

Een paar jaar geleden zei ik nog geregeld: “Misschien als Max naar school gaat dat we dan nog een keertje proberen om zwanger te worden”, maar inmiddels is het zo ver, en denk ik dat niet meer. Tuurlijk, ik heb nog wel een enorm groot gevoel als ik een baby zie (wie niet??) en wil er dan direct ook nog eentje, maar als ik denk aan het werk dat het allemaal met zich meebrengt…. en als ik kijk naar al die gezinnen met twee/drie jonge kinderen die zich een slag in de rondte ploeteren, dan ben ik eigenlijk hartstikke tevreden met het gezin wat ik heb. Maar bij dat gegeven, dat je het bij één kind houdt, komt best veel kijken. Omdat het niet geheel geaccepteerd is. Als je je kúnt voortplanten, dan lijkt het haast wel alsof het verboden is om het er bij eentje te houden. Let maar op.

Wat niemand je vertelt is…

1…Je zult nog jaaaaren zult horen: “Wanneer komt de tweede?”

2…en ook: “Beetje opschieten, he? Jullie gaan al richting de veertig”

3…en ook: “Wil het niet lukken met een broertje of zusje?”

4…en ook: “Ik weet een hele goede vruchtbaarheidsarts. Zal ik je haar nummer geven?”

5…Als je hardop zegt: “We willen geen tweede kind” slaan mensen hun hand voor hun mond en hebben zichtbaar medelijden met je

6…en ook: raken ze in verwarring

7…en zelfs: worden ze een beetje boos

8…want ze denken dat je zegt: “Ik vind mijn ene kind niet leuk en daarom wil ik geen tweede”

9…soms vragen ze dat ook serieus: “Maar vind je het dan niet leuk?”

10…en als je dan antwoordt: “Ik vind het hartstikke leuk!” dan zie je ze denken: “Ze liegt! Ze houdt eigenlijk niet van kinderen.”

11….Mensen gaan je kind ‘zielig’ vinden. En daar ga jij je dan weer zorgen over maken. Want: “Moet ik nou een tweede kind krijgen, omdat mijn kind anders eenzaam wordt?”

12…Men denkt ook dat enig kinderen egoïstisch zijn

12…Dus sla je plotseling aan het heroverwegen, want ja, je bent nog vruchtbaar en ja, ooit leek een huis voor kindergekwetter en Italiaanse tafeltaferelen je dus superleuk

13…maar dan keer je weer naar je diepste binnenste en vraag je jezelf: “Maar wat wil JIJ? Wat past bij JOU?” En dan weet je dat je mensen moet laten lullen en gewoon je hart moet volgen.

Maar pffff…dat is nog niet altijd even makkelijk…

Lees ook: Wanneer ben je klaar voor een tweede?

 

Geschreven door
More from Femke Sterken

Ja, hallo! Ik kan toch niet álle kleren bij de Zara kopen

De mooiste babykleren zijn belachelijk duur. Dat vindt Femke ook. Maar toen...
Lees verder