Aan alle ouders die momenteel ‘opgesloten’ zitten met temperamentvolle kinderen

Er zijn, vermoed ik, maar weinig ouders die deze corona-crisis genietend doorbrengen. Zelfs als je het heerlijk vindt om je kroost 24/7 om je heen te hebben en de zomervakantie je niet lang genoeg kan duren, is het op dit moment ook voor jou aanpoten. Maar weet je voor wie het helemaal niet te doen is? Voor ouders van temperamentvolle peuters, 4-jarige adhd’ers en ontploffende autistjes. Voor hen schreef Femke een hart onder de riem.

Lieve ouders van pittige, dwarse, temperamentvolle kinderen,

Allereerst…hoe gaat het met jullie? Ik denk aan jullie allemaal. Hoe jullie het doen, want ik doe het momenteel nogal RUK. We zijn nu een week soort van half in quarantaine en ik heb mezelf voorgenomen om het per dag te bekijken, anders word ik gek. Voor kinderen met een eigen mening, die theater maken van elke tegenslag en je uberhaupt al het bloed onder de nagels vandaan kunnen halen zijn kinderdagverblijven, scholen en scoutingverenigingen de hemel. Dat besef ik nu meer dan ooit. Sinds alles dicht is, zijn mijn man en ik namelijk de complete belevingswereld van mijn zoon en worden we geacht de hele dag hotwheels banen en legokastelen de bouwen. Zelf spelen, ho maar! Terwijl ik probeer de werken. Herkenbaar?

Lees ook: Temperamentvolle kinderen: dit zijn de voor- en nadelen

Ik lees in NRC de tips van Tischa Neve over hoe ouders en kinderen naast elkaar kunnen bestaan in deze tijden en zij stelt voor dat de ouders een fietslampje op tafel leggen: als het fietslampje aan is, dan is de ouder aan het werk en mag het kind de ouder niet storen. Op facebook zie ik allerlei peuters Duplokastelen bouwen en kleuters braaf hun kabouters vouwen en 6-jarigen hun veilig leren lezen boekjes volpennen, maar ondertussen ligt mijn fietslampje aan diggelen op de vloer, hoor. Meneertje wilde graag dat ik NU de spoiler van z’n auto onder de verwarming vandaan plukte.

Voordat ik weer verkeerd begrepen word en verwijten naar mijn hoofd krijgen dat ik niet van mijn kind zou houden; ik ben DOL op mijn zoon. Ik zou hem voor geen rustig en gedwee kind willen ruilen, puur omdat hij uniek en geweldig is. Maar hij is ook erg veel. En soms raak je daar een beetje leeg van. Dan tank je bij tijdens je werk en tijdens een avondje met vrienden. Zodat je de volgende dag weer heel hard tikkertje in de speeltuin kunt spelen. Zie je hoeveel dingen ik nu noem die we niet meer mogen? Niet naar kantoor, niet uiteten met vrienden, niet naar de speeltuin (want daar zijn de rest van de buurkinderen ook en dat was geloof ik niet helemaal wat Rutte bedoelde met zijn corona-maatregelen). Maar elke dag de keuze tussen hetzelfde speelgoed, geen speelkameraadjes, het missen van je juf, het missen van opa en oma, de speelhal die dicht is, burgemeesters die zeggen dat je niet meer op het strand mag dollen… hoe gek wil je het temperamentvolle kind krijgen? En de ouders daarbij?

Nou goed, ik geloof dat ik mijn punt gemaakt heb. Het is hier momenteel crisisgebied binnen het crisisgebied. Er wordt meerdere keren per dag met dingen gesmeten, geschreeuwd en op de grond gelegen met de kreet ‘ik wil gewoon iets leuks doehoehoen’. En ondertussen scroll ik dan weer dwangmatig op facebook waar de perfecte gezinnetjes kaartjes voor bejaardentehuizen maken omdat ze hun weektaakjes al afhebben.

Vanuit die frustratie/jaloezie en vermoeidheid schreef ik dus deze schets van de realiteit voor jou, vader en/of moeder van het pittige kind. Zodat je weet dat je niet alleen staat. Dat er, net als jij, heel wat Nederlandse gezinnen zijn waar de spanningen best wel hoog oplopen. Zoals mijn vader zou zeggen: ‘Hou de blik op oneindig, bijt de tanden op elkaar en gewoon doorzetten’ Eerst maar eens 6 april halen en daarna kijken we weer verder. Ook dit gaat voorbij, mensen. Hou je haaks!

liefs,

Femke

Lees ook: Hoe je erachter komt dat iemand GEEN temperamentvol kind heeft

Geschreven door
More from Femke Sterken

Waarom ik spijt heb dat ik vroeger andere ouders bekritiseerde

Toen Femke nog geen kinderen had, waren haar ideeën over het ouderschap vastomlijnd....
Lees verder