Overheid start vaccinatiecampagne: ouders, laat uw pubers prikken!

Vandaag lanceert het RIVM een nieuwe vaccinatiecampagne tegen de Meningokokkenziekte. Ouders van pubers worden opgeroepen hun kinderen te laten vaccineren. Meningokokken type W rukt namelijk met rasse schreden op en tieners zijn de grootste verspreiders. En Meningokokken kan heel snel heel gevaarlijk worden.

Ooit vertelde een van mijn professors op de universiteit het gruwelijke verhaal van de dood van zijn zoontje. Het jongetje was geboren met een aandoening waardoor zijn immuunsysteem verzwakt was, hij dus snel ziek werd en veel meer moeite had om te herstellen. Op een avond werd hij plotseling niet lekker. Het leek in eerste instantie een onschuldig virusje, maar al heel snel ging het steeds slechter met hem. Tegen de tijd dat mijn professor de dokter had gebeld was zijn kind al doodziek. Ze haalden het ziekenhuis nog, maar daar stierf het jongetje vrijwel meteen in de armen van zijn vader. Een Meningokokken-infectie, waarschijnlijk opgelopen op het kinderdagverblijf, bleek de boosdoener. Ik zal nooit meer vergeten hoe stil het werd in de werkgroep toen deze man ons deelgenoot maakte van zijn grootste verdriet. Hoe er tranen in zijn ogen opwelden en hij zijn hoofd boog in verslagenheid. Het was al een aantal jaar geleden, maar deze pijn zou hij voor de rest van zijn leven met zich mee dragen. Nog steeds draait mijn maag zich om als ik eraan terugdenk. Want je kind onder je handen zien sterven, iets ergers is er volgens mij niet.

LEES OOK: Rot op met die Ritalin, ADHD is geen ziekte (of toch wel?).

Meningokokken is een agressieve infectie die een kind heel snel vreselijk ziek kan maken en daarom één van mijn grootste angsten als moeder. De infectie kan leiden tot hersenvliesontsteking (Meningitis), bloedvergiftiging (sepsis) en in het ergste geval de dood. Met het verhaal van mijn professor in mijn achterhoofd ben ik daarom altijd vreselijk alert als mijn kinderen plotseling koorts krijgen of niet lekker worden. Bij elk kind was ik weer blij als de eerste 14 maanden voorbij waren, omdat ze dan hun BMR-vaccinatie gehad hadden en het risico op een besmetting met Meningokokken aanzienlijk afnam. Jonge kinderen worden namelijk sinds het jaar 2002 middels het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen de type C variant van deze infectie, waardoor het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren sterk daalde. Echter, sinds een paar jaar neemt het aantal infecties weer toe, voornamelijk door toedoen van de type W variant van Meningokokken, die snel in opmars is. Dit jaar alleen al zijn er hierdoor 18 mensen overleden en 57 op de Intensive Care beland en de verwachting is dat dat aantal snel zal toenemen als er niet ingegrepen wordt. Daarom worden alle kinderen van 14 tot 18 jaar opgeroepen om zich te laten vaccineren. Onderzoek wijst namelijk uit dat de verspreiding onder deze leeftijdsgroep het grootst is. Pubers zijn namelijk veel bij elkaar, raken elkaar vaak aan en wisselen nogal eens de nodige lichaamssappen uit. Door de pubers in te enten brengen we snelste verspreiding tot stilstand en beschermen we ook de andere kwetsbare groepen in de samenleving, zoals ouderen en kleine kinderen. Kleine moeite, groot resultaat. En daarom zeg ik dan ook: ouders, laat alsjeblieft uw pubers prikken.

Want jaren na het verhaal van mijn professor zit ik in een vergelijkbaar schuitje als hij destijds zat. Ik heb twee dochters met een chronische aandoening en een daardoor verzwakt immuunsysteem. De kans is groot dat zij een Meningokokken W infectie niet zouden overleven. En de rillingen lopen over mijn rug als ik eraan denk dat het verhaal van mijn professor makkelijk het mijne zou kunnen worden. Mijn dochters lopen sowieso al veel meer gevaar dan andere kinderen die wel gezond zijn en zullen daarom hun hele leven al veel meer ziek zijn dan hun leeftijdsgenootjes, Er is al zoveel dat ze zullen moeten krijgen, gewoon omdat we hen daar niet tegen kunnen beschermen. Omdat we die mogelijkheid simpelweg niet hebben. Daarom wil ik andere ouders vragen om niet alleen hun eigen kind, maar ook mijn gezin, en al die andere gezinnen met zieke en zwakke kinderen, alsjeblieft te helpen hen te beschermen tegen de dingen waar we wél wat aan kunnen doen. Want het mag dan misschien zo zijn dat de kans groot is dat jouw blakend gezonde puber niet ziek wordt als-ie rondloopt met die Meningokokken bacterie onder de leden, maar als-ie in de speeltuin waar mijn peuterdochter dagelijks rond hobbelt op het speelhuisje zit te hangen met z’n matties en hij hoest eens flink terwijl mijn kind naast hem van de glijbaan gaat, dan is de kans aanzienlijk dat wij niet snel daarna met loeiende sirenes naar het ziekenhuis moeten. En daar komen we helaas al vaak genoeg, dus ik zou het zeer op prijs stellen als dit bezoekje ons dan bespaard kan blijven.

Als mijn eigen kinderen nu pubers waren geweest had ik voorin de rij gestaan om ze te laten inenten. Voor hun eigen veiligheid, maar vooral ook voor die van anderen. Want we moeten het toch samen doen in dit leven, we moeten elkaar beschermen. En wat ik gezien heb in de ogen van mijn professor, zal ik nooit meer vergeten. Ook destijds al, terwijl ik toen zelf nog niet eens kinderen had, wist ik dat zoiets je kapot maakt. Die pijn en dat verdriet, daar zou geen enkele ouder doorheen moeten hoeven gaan. Dus als ik ook maar iets kan doen om dat andere ouders te besparen, dan zal ik daar geen moment over twijfelen en ik hoop dat andere ouders dat ook voor mij over hebben. Zodat ik nooit een ziek kind in slaap hoef te wiegen dat daarna nooit meer wakker wordt. Want ik heb al eens bijna in de schoenen van mijn professor gestaan. En ik kan je vertellen dat dat nog veel erger was dan ik me daar destijds een voorstelling van kon maken. Dus alsjeblieft: laat je puber prikken. Mijn dochters en ik zijn je eeuwig dankbaar. En in alle eerlijkheid; ik denk dat die puber zelf het ook wel kan waarderen als je ervoor zorgt dat-ie niet het loodje legt voor-ie goed en wel z’n eindexamen heeft gehaald.

NB: Vanaf 1 mei 2018 is Meningokokken W meegenomen in de BMR vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma die kinderen van 14 maanden krijgen. Is jouw kind voor mei 2018 gevaccineerd en nog niet in de leeftijd van 14-18 jaar, maar wil je toch dat je kind gevaccineerd wordt tegen Meningokokken W? Dan kun je het vaccin ook zelf kopen en daarmee je kind bij de huisarts laten inenten. Voor meer informatie en de kosten bel je je huisarts of apotheek. 

LEES OOK: Australische anti-vaccinatie ouders krijgen lik op stuk: geen prik, geen geld.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Wat is dat toch met Nederland? Is emanciperen nou echt zo vreselijk moeilijk?

Het is weliswaar 2015, maar in Nederland zijn het nog steeds voornamelijk...
Lees verder