Plan anti-tabakslobby: roken verbieden voor kinderen die na 2016 geboren worden

Als het aan de gloednieuwe stichting Eindspel Tabak ligt, mogen kinderen die na 2016 geboren worden nooit een sigaret meer in handen krijgen. “Roken is niet alleen ongezond, het kost de samenleving jaarlijks 2000 euro per persoon per jaar.”

“Het antirookbeleid in ons land is nog veel te slap. Met een rookverbod voor ongeboren kinderen gaan wij nog een stap verder. Wij streven naar een samenleving waarin niet meer wordt gerookt”, licht Rien Meijerink toe, oud-voorzitter van het Erasmus MC. Om te laten zien dat het probleem echt dringend is, heeft de Stichting Eindspel Tabak de kosten van roken voor de Nederlandse samenleving laten becijferen. De wetenschappers van SEO Economisch Onderzoek trokken daarvoor een vergelijking met een Nederland waarin nooit zou zijn gerookt. Dan komen de kosten neer op 21,2 tot 43,2 miljard euro per jaar.

Dat komt neer op een bedrag tussen de 1250 en 2500 euro per jaar, per hoofd van de bevolking: jong en oud, rokers en niet-rokers. “Maar het gaat ons niet alleen om de kosten. We willen vooral naar een rookvrije samenleving omdat het om de levens van miljoenen mensen gaat”, licht Meijerink toe. De club wil de komende maanden gebruiken om onder meer de politiek te overtuigen. “Daarmee beginnen we vanmiddag. Dan gegeven we een persconferentie en maken we onze maatregelen bekend. We gaan de komende tijd de boer op zodat het rookverbod voor ongeboren kinderen in de wet wordt opgenomen.”

Wat vinden jullie? Moet de politiek zover gaan dat roken daadwerkelijk verboden wordt voor een hele generatie? En als dat gebeurt…zou roken dan een nieuwe harddrug worden?

Bron: AD

LEES OOK: Er is één effectieve manier waarmee je ervoor kunt zorgen dat je kinderen niet gaan roken en drinken

Lees ook
Geschreven door
More from Femke Sterken

Brief aan mijn borsten: een porno-actrice was er niets bij. Maar toen….

Het moet gezegd: Femke had nooit echt enorme borsten. Nee, het waren...
Lees verder