Risico overlijden na bevalling is afgelopen 25 jaar gehalveerd

Het risico dat vrouwen tijdens of na de zwangerschap komen te overlijden, is de afgelopen 25 jaar bijna gehalveerd. Slechts negen landen hebben echter de doelstellingen van de Verenigde Naties gehaald, aldus een rapport dat recent door de VN gepresenteerd is.

“Dit rapport toont dat tegen het einde van 2015 het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens of na de zwangerschap met 44 procent is gedaald ten opzichte van 1990″, aldus Dr Lale Say, die het onderzoek coördineerde voor de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Lees ook: Waarom je echt niet tot je 35e moet wachten met kinderen krijgen.

In 2015 overleden zo’n 303.000 vrouwen tijdens of na de zwangerschap. In 1990 was dit aantal nog 532.000. Say noemt de afname ‘enorm’, maar niet voldoende: “Het is niet goed verdeeld over landen en regio’s in de wereld.”

In 2000 nam de Verenigde Naties de doelstelling aan om het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens of na de zwangerschap, met 75 procent te laten afnemen voor 2015. Negen landen behaalden deze doelstelling, 39 anderen toonden ‘behoorlijke groei’.

De Verenigde Naties hebben nu het doel om in 2030 het aantal doden te verlagen tot zeventig van alle zwangere vrouwen. In het rapport staat dat daar echter nog hard voor gewerkt moet worden. “Het aantal verloskundigen en medisch personeel met kennis van de verloskunde moet nog flink toenemen, willen we dat doel halen.”

(Bron: nu.nl)

Lees ook: Wat is de ideale tijd tussen zwangerschappen?

Geschreven door
More from Femke Sterken

7 manieren waarop mijn peuter thuis de baas is

Als je een kind krijgt, denk je dat jij en je partner...
Lees verder