“Schat, als er iets met jou gebeurt, kunnen we hier dan blijven wonen?”

Femke verhuisde vorig jaar met haar man Reinier en zoontje Max van een ieniemienie huisje in het centrum van Amsterdam naar een grotere woning in een buitenwijk met goede scholen. Het was de eerste woning die ze samen aanschaften en een heel serieus moment voor het stel. Femke: “Plotseling was ik er enorm mee bezig dat ik wilde dat alles goed geregeld zou zijn.”

De afgelopen jaren hebben heel wat belangrijke gebeurtenissen voor Reinier en mij de revue gepasseerd. We besloten te trouwen, kregen een kind én zijn vorig jaar verhuisd naar ons droomhuis. Terwijl je zou denken dat in het huwelijksbootje stappen en ouders worden heftiger is dan een nieuw huis kopen, vond ik juist vertrekken van ons minihuis naar een gezinswoning een grote stap. Het had ermee te maken dat het de vervolmaking was van het plan dat Reinier en ik samen uitgestippeld hadden. We hadden een bepaald leven voor ogen en dat huis was de laatste stap in het plan.

Het trouwen en een kind krijgen had namelijk nog steeds iets los en studentikoos door het kleine appartement waarin we woonden. Reinier had het met twee vrienden betrokken toen hij twintig was en de sporen van dat doorrookte studentenhok had ik nooit helemaal weggepoetst gekregen. Max’ wiegje stond in een klein kamertje, waar we jarenlang allerlei overbodige troep en studieboeken hadden opgestapeld en er was bij lange na niet genoeg ruimte voor al het spul dat een baby met zich meebrengt: maxicosi, box, wagen, wipper, speelgoed. Het was met recht passen en meten. Dat grotere huis was dus echt noodzaak en we konden onze lol niet op toen we precies in de juiste buurt onze droomplek vonden. Een appartement met twee woonlagen en een dakterras op het zuiden. We hebben staan juichen toen de koop definitief doorging. De cirkel was rond: we waren precies waar we wilden zijn.

Maar juist daardoor werd ik op dat moment ineens een stuk serieuzer. Als je niets hebt, heb je ook weinig te verliezen. Maar nu ik de liefde van mijn leven had gevonden, een kind met hem had en binnenkort mijn droomhuis zou betrekken, wilde ik zorgen dat alles echt goed geregeld was. Reinier en ik konden het ons niet langer permitteren om als losgeslagen studenten door het leven te gaan. Stel dat mijn man iets zou overkomen, hoe zou het dan met Max en mij aflopen? Een goede vriendin van me verloor een aantal jaar geleden haar man en dat heeft me wel de ogen geopend dat je er niet vanuit kunt gaan dat jou nooit ongeluk zal treffen. Je hebt verantwoordelijkheden tegenover je geliefden.

Ik kaartte het aan op een avond, nadat we onze zoon in bed hadden gelegd. “Reinier, ik weet dat jij er de man niet naar bent om teveel in de toekomst te kijken, maar kunnen we dat voor één keertje toch doen?” Tot mijn verbazing was ook mijn man, die zorgelozer in het leven staat dan ik, het helemaal met me eens dat we goed voor elkaar moesten zorgen.  Op die ene avond besloten we vast te leggen wie de voogden van onze zoon zouden worden, mochten wij beiden tegelijkertijd overlijden. Ook namen we de beslissing een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten die zou garanderen dat, mocht één van ons wegvallen door een ongeluk of ziekte, de ander dan zonder zorgen met Max in het huis kan blijven wonen, omdat de helft van de hypotheek dan kwijtgescholden wordt.

Waar we toen achter kwamen is dat dit maar een deel van het overlijdensrisico is: je wilt namelijk ook een deel van je inkomen regelen. Dat kan ook met zo’n verzekering: dat je niet alleen in het huis kunt blijven, maar ook een maandelijks bedrag krijgt. Wan stel het je even echt voor: je zal maar je man verliezen en dan opeens fulltime moeten gaan werken om alles te kunnen betalen, terwijl  je dan juist veel bij je kind wilt zijn.

Het zijn zaken waar je liever niet aan denkt en die je je ook niet kunt voorstellen, maar waar je je op een bepaald punt in je leven toch over moet buigen. Leuk is anders, maar sinds ik alles geregeld heb, slaap ik een stuk rustiger. Het is alsof ik eindelijk echt volwassen ben.

Lees ook: We waren overrompeld door de zwangerschap

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Coöperatie DELA. De komende tijd zullen er af en toe nog wat stukken verschijnen op Me-to-We met als thema ‘Denken aan de toekomst’, waarbij wij als redactie vrij zijn om voor jullie relevante thema’s onder de aandacht te brengen.
Lees hier alles over ons advertentiebeleid. 

Geschreven door
More from Femke Sterken

Femke heeft het gevonden: het mooiste plekje van Portugal

Femke’s oorspronkelijke idee was om met haar gezin te gaan glampen in...
Lees verder