Succesvol thuiswerken met kleine kinderen. Hoe dan?!?!

Je achter je laptop verschuilen, terwijl je terrordreumes ondertussen een zwarte markerstift over de spierwitte verwarming trekt. Hmm, leuk is anders. Maar het kan écht wel, hoor thuiswerken. Franke weet er ál-les van.

Lees ook: Ode aan alle crècheleidsters

Thuiswerken, dat blijkt nogal een ding onder jonge moeders, bleek uit de reacties die op Facebook verschenen naar aanleiding van mijn stukje Werkende moeder versus thuisblijfmoeder: zoek de verschillen. Moeders die thuis werken met hun kroost, die wilden daar eigenlijk ook weleens een stukje over lezen, bleek toen. Want mán, dat is toch niet te doen? De ene na de andere anecdote  kwam voorbij. Over kinderen die aan je been hangen, het je onmogelijk maken ook maar iets te printen, overal tussendoor kakelen – natuurlijk vooral als mama even zakelijk moet bellen – en de ergste uit het rijtje; gesloopte laptops. Ja, de dilemma’s van een thuiswerkende moeder zijn behoorlijk prangend. Me-to-We-lezeressen Eline, Simone, Marjolein en Asley: deze is voor jullie!

Thuiswerken versus kantoor
Zelf heb ik jaren thuisgewerkt. Want er zitten natuurlijk belachelijk veel voordelen aan als je van je baas (en wie mag dat tegenwoordig niet? We zijn allemaal bezig met het Nieuwe Werken, toch?) thuis mag én kan werken. Je hoeft niet in de file te staan, je maakt geen kosten met reizen, je hoeft je kinderen niet pas om half zeven van de crèche of BSO te vissen, je kunt je eigen tijd indelen, tussendoor een wasje doen en, mijn grote favoriet; er is geen enkele collega die ongevraagd tegen je aan gaat kakelen over de nieuwe sokken die dat weekend zijn aangeschaft. Heerlijk rustig, zou je denken. Maar als je besluit om je kind(eren) daadwerkelijk thuis te houden in plaats van ze die dag ook naar de opvang te brengen, omdat dat, laten we eerlijk zijn, bák-ken met geld scheelt, dan loop je wel tegen wat uitdagingen op. Ik soms ze even voor je op.

De uitdagingen van thuiswerken met kleine kinderen

 • Kleine kinderen willen aandacht. Die willen liedjes zingen, op schoot zitten, meekijken wat mama doet
 • Kleine kinderen zijn vliegensvlug. In de tijd dat jij een Excel-sheetje hebt bijgewerkt, hebben zij al je make-up in de vuilnisbak gedeponeerd (waar gebeurd)
 • Kleine kinderen maken herrie, zodat je niet echt relaxed kunt bellen of moeilijke klussen doen
 • Kleine kinderen doen gewoon ronduit gevaarlijke dingen als je eventjes niet op zit te letten

Hier ging het dan ook regelmatig fout, hoor. Zo was ik eens zo druk aan het tikken, dat ik niet doorhad dat mijn dreumesdochter een streep van 3 meter over de verwarming had getrokken. Met zwarte marker. Ook heeft ze dus in een onbewaakt ogenblik al mijn make-up in de vuilnisbak geflikkerd. Vond ze leuk. Ze heeft regelmatig een é-nor-me bende van het huis gemaakt, terwijl ik aan het werken was. Met twee kinderen werd het nog leuker, want dubbel zo druk. In de chaos die toen ontstond is er weleens een bekertje appelsap over mijn toetsenbord beland, hebben mijn kinderen soms een uurtje teveel op een schermpje zitten koekeloeren of vergat ik zelf te lunchen. Ja, de dynamiek van de thuiswerker is volledig anders dan die van de kantoortijgert, maar wat mij betreft wel eentje van de moeite waard.

Thuiswerken? Zo lukt het wél!
Wat ik in de loop der jaren heb geleerd: als je thuis wilt werken met kleine kinderen, dan moet je daar iets voor opofferen. Namelijk: je huisraad. Erken die tekeningen op de muur, de strepen op de tafel, de klei op het behang. Het gebeurt. Het hoort erbij. Accepteer het. Dat scheelt een hoop. Bovendien helpt het ook als je een beetje creatief bent met hoe je met je tijd omgaat. Kijk goed naar je kind. Toen mijn dochter een dreumes was, viel het me op dat ze zichzelf bijvoorbeeld hartstikke goed kon vermaken tot de lunch. Dan sliep ze twee uur. Daarna was het gedaan, want dan wilde mevrouw naar buiten/etc. Ik kon het dan nog een uurtje rekken door haar bij mijn werk te betrekken en haar ‘mee te laten werken’, maar dan was het ook echt klaar. Dit was overigens geen probleem, omdat ik vaak tegen die tijd inmiddels evenveel gedaan had als op kantoor, met die rommelige en luidruchtige collega’s om me heen. Het kan dus wel, alleen moet je er even wat moeite voor doen. Voor mij geldt: alles beter dan met een een kloppend hart in de file.

Tot slot 15 tips voor thuiswerkende moeders met hun handen in de haren:

 1. Bekijk wanneer je kind zich het beste vermaakt. Neem die tijd om te rammen en keihard door te werken.
 2. Benut middagdutjes ook ten volle: nu is de tijd om er alles uit te halen.
 3. Omdat je in veel minder tijd vol gas moet: leid jezelf niet af met social media etc.
 4. Stel belletjes zoveel mogelijk uit tot je kinderen slapen. Of bewaar ze voor kantoor. Of duik onder. 90% van de problemen lost zich vanzelf op, zonder jouw hulp.
 5. Maak je kind duidelijk dat je werkt en niet gestoord kan worden. Dat leren ze te begrijpen. Echt.
 6. Check je mail sporadisch. Je hersenen moeten van elk mailtje echt bijkomen, dit is slecht voor je concentratie.
 7. Zet, voor als je kind wakker is, een grote doos met ‘verrassingen’ neer die ze uit kunnen pakken (gevuld met lepels, tijdschriften, wat je maar in huis hebt. Dit deed ik elke week, Puk was er als dreumes minstens een uur zoet mee).
 8. Maak ze part of the deal: laat ze naast je aan tafel zitten met knutselspullen, een eigen laptop (Dora-gevalletje op de rommelmarkt gescoord voor (€3), pen en papier. Dan voelen ze zich belangrijk.
 9. Regel, als je echt door moet, een oppas voor een paar uurtjes als je kind het actiefst is. Toch goedkoper dan 11 uur opvang.
 10. Schermpjes zijn er niet voor niets! Ook weer: handig plannen, namelijk als je kind zich écht begint te vergeten
 11. Ga niet ook nog in je pauze de wc lopen schrobben. Je kunt ook doorslaan.
 12. Niet af? Werk dan nog ’s avonds even door, als het moet (maar niet elke avond natuurlijk, hè? Alleen op je thuiswerkdag, anders loop je nog het risico op een burn-out).
 13. Of: alles af om 14.00 uur? Voel je niet schuldig. Je hoeft niet verplicht achter je laptop van 9.00-17.00. Het Nieuwe Werken draait om output, niet om uren. Laat het dus los, dat ouderwetse idee van grauwgrijze kantoortuinen en ninetofive!
 14. Vind je kinderen en werken veel? Probeer dan niet ook nog een wasje in je dag te proppen. Multitasken terwijl het je niet lukt, is voor niemand leuk.
 15. Moeilijke taken bewaar voor je voor kantoor. Daar doe je ze ’s ochtends, als je hersenen optimaal werken. Liefst nog vóór je je e-mail hebt bekeken. Zo, dat ruimt op! :-)

Succes allemaal, en mocht je nog een gouden tip hebben voor ons en al die andere thuiswerkmoeders, we horen heb graag op onze Fabebook-pagina!

Lees ook: 10 leugens die thuiswerkende moeders zichzelf vertellen.

Lees ook
Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Hoe ik een krijsmoeder werd genoemd in de supermarkt en de middelvinger kreeg

Met kleine kinderen naar de supermarkt: Franke is daar niet goed in....
Lees verder