Thuisbevalling TOCH net zo veilig als ziekenhuisbevalling (Hoe kan dat nou weer?!)

thuisbevalling
Onderzoekers stellen dat de thuisbevalling TOCH net zo veilig is als de ziekenhuisbevalling. In 2010 kwam uit een Utrechts onderzoek nog dat je je heil als zwangere beter bij een gynaecoloog kon zoeken, maar dat spreekt een recent Amsterdams onderzoek tegen. De bevallende vrouw kan weer gewoon Hollands thuisblijven en de kaarsjes aansteken. 

Het blijft lastige materie: thuisbevallen tegenover in het ziekenhuis bevallen. Nederland kent een lange traditie van thuisbevallen, maar de laatste jaren zijn er heel felle tegenstanders opgestaan. Met name toen er in 2010 uit een onderzoek naar voren kwam dat je als vrouw beter bij de gyneacoloog kon bevallen, werden de tegenstanders gesteund in hun gevoel. Er kwam echter al snel kritiek op het onderzoek: het zou te kleinschalig zijn geweest en de gebieden waar het onderzoek gedaan was waren niet goed afgebakend. Gyneacologen en verloskundigen uit Amsterdam deden het onderzoek recentelijk over en pakten het grootschaliger aan. Hun uitkomst: er is geen verschil tussen bevallen in het ziekenhuis of thuis bevallen. Beiden zijn even veilig.

Onze eerste vraag was: hoe zit het dan met die extreem hoge babysterfte in Nederland? In Europa lopen wij wat dat betreft bijna aan kop. Alleen Frankrijk en Letland staan hoger. Een beetje uitzoekwerk laat echter zien dat dit waarschijnlijk niet te maken heeft met de thuisbevalling, maar met het feit dat vrouwen in Nederland relatief oud zijn als ze een kind krijgen en daardoor meer kans hebben op complicaties en (en dit is een erge) omdat er in Nederland veel rokende zwangeren zijn. Daarbij is Nederland een stuk terughoudender in het behandelen van te vroeg geboren baby’s dan de overige Europese landen.

LEES OOK: De bevalling? Kind ik was bijna dood (oftewel: de concurrentiestrijd tussen jonge moeders)

Maar goed. De thuisbevallers kunnen voorlopig gerust zijn. Zij hebben de wetenschap aan hun kant. Wij houden er echter rekening mee dat er over vijf jaar een nieuw onderzoek verschijnt waarin weer een andere uitkomst aan het licht komt. En voorlopig kiezen wij ervoor om toch maar het zekere voor het onzekere te nemen en bij de eerste wee met gierende banden naar het ziekenhuis te racen. Maar iedereen moet die keuze natuurlijk voor zichzelf maken.

 

 

Lees ook
Geschreven door
More from Femke Sterken

Femke heeft het gevonden: het mooiste plekje van Portugal

Femke’s oorspronkelijke idee was om met haar gezin te gaan glampen in...
Lees verder