Tijdens een dagje Leiden kwam de grootste droom van Max (6) uit!

Het was al jaren een grote droom van Femke’s zoon Max om eens naar CORPUS te mogen en toen het eindelijk zover was keek hij zijn ogen uit. Maar de dag kende meerdere hoogtepunten en een rij vleesetende planten was daar één van.

Wij rijden nogal eens in de richting van Leiden, omdat de familie van Reinier daar woont en ook omdat het gewoon een heerlijke stad is. Zo’n drie jaar geleden begon Max op het grote gevaarte langs de snelweg te wijzen (CORPUS): “Daar wil ik heen”, riep hij en we beloofden hem dat we dat snel zouden doen. Maar CORPUS  is vanaf 6 jaar en dus moest onze zoon even wachten.

Afgelopen zaterdag was het zover. Hij mocht erheen. Onze zoon die altijd zo bezig is met hoe zijn lichaam werkt en net als zijn opa dokter wil worden. Met een groep van vijftien personen gingen we in een knie naar binnen en luisterden we via onze headset naar de stem van ome Willem. Ik keek naar mijn zoon, die best een onrustige aard heeft, en vroeg me af of hij het ging trekken om een uur lang te kijken en te luisteren naar wat er om hem heen gebeurde. Maar het bleek geen probleem voor hem, want alles wat ons voorgeschoteld werd zoog hij naar binnen. Zo zaten we in een soort theatertje met een 3D-bril op te kijken naar de weg die een rood bloed lichaampje aflegt en terwijl ik halverwege afhaakte om het allemaal ten volle te begrijpen, zat hij begrijpend te knikken.

Het moet gezegd: het is een fascinerende weg die je aflegt in CORPUS. Het ene moment sta je in een oor en leer je precies hoe je trommelvliezen werken, het volgende moment sta je te springen op een tong en wordt er uitgelegd welke delen van je tong zoet, zout en zuur proeven. Oh ja, en die darmen, dat blijft toch ook een fascinerend verhaal. En vies ook wel een beetje. Toen we na een uur via de hersenen weer naar buiten kwamen, moest ik toegeven dat ik veel beter snapte hoe de mens in elkaar steekt. Max ook natuurlijk, hij vuurde nog dagenlang weetjes op me af die ik allang weer vergeten was (hoe flexibel die hersenen van kinderen zijn ten opzichte van het verweekte moederbrein:)) Na de speurtocht die op de zesde verdieping begon en een vraag bevatte als “welke paprika is het gezondst?” (met de plaatjes van een groene, een gele en een rode erbij) kregen we trek en vertrokken we naar de Leidense binnenstad om bij Lot en de Walvis een stapeltje pancakes met maple syrup te eten.

Daarna hadden we nog iets spannends voor onze zoon in petto. Namelijk de Hortus botanicus Leiden. Max is door zijn oma besmet met het plantenvirus, hij wil van elke plant altijd weten hoe ie heet, en als jongetje dat gebiologeerd is door roofdieren is hij dat natuurlijk ook door vleesetende planten. In de Hortus moesten we daarom meteen twee trappen naar boven om ademloos naar de vleesetende planten te staren. We daagden onze zoon uit om zijn vinger in een van de trompetvormige happende groene bekjes te stoppen, maar daar had hij toch weinig zin in. Met name toen hij zag dat er talloze vliegen in de trompetjes lagen. Terwijl we dachten dat hij er nu wel klaar mee zou zijn, troonde hij ons mee naar de bananenbomen en de cacaobomen in de kassen en moesten we doen alsof we met z’n allen op een soort jungletocht waren.

Toen we tegen vieren de aftocht bliezen en in de auto richting Amsterdam zaten, verzuchtte onze zoon: “Kon elke dag maar zo zijn!” Nou, dan weet je dat je als ouders punten hebt gescoord!

PS: Dagje Leiden? Doen!
Leiden, Stad van Ontdekkingen: Leiden is een soort miniatuurstad met alles erop en eraan: grachten, waanzinnige terrassen en het stikt er van de leuke musea met leuke kindertentoonstellingen zoals Naturalis, Rijksmuseum van Oudheden en Museum Volkenkunde.
Dit zijn onze tips:

  1. Lot en de Walvis.
    Aan de Haven 1 zit dit fantastische café. Het is echt heel moeilijk kiezen uit de kaart: heerlijke broodjes makreel en pokébowls en voor de kleintjes crispy chicken en American pancakes.  En ze hebben ook nog eens een geweldig terras.
  2. Soetenso
    Hier kun je de mooiste en lekkerste chocolaatjes proeven om mee terug naar huis te nemen. En geloof me, dit wil je.
  3. Bootjes & Broodjes
    Als het een beetje mooi weer is, is dit superleuk om te doen: bootje varen met de kinderen. Met Bootjes & Broodjes kun je tochten maken door de binnenstad van Leiden, met door jou bestelde catering.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Leiden Marketing, CORPUS en Hortus botanicus Leiden maar de inhoud ervan is 100% van mij. Lees meer over ons advertentiebeleid.

 

Geschreven door
More from Femke Sterken

Zo voed ik op: “Ik snap niet dat ouders hun kinderen nog suiker geven, het is vergif”

Lenny (39), getrouwd en moeder van een dochter van 4 wil dat...
Lees verder