Toen Marcel zich eenzaam zat te voelen op het consultatiebureau

Toen Marcel zich eenzaam zat te voelen op het consultatiebureau
Marcel Langedijk is journalist, getrouwd met Carlijn en heeft een baard alsmede een dochter die Sammie heet. Op me-to-we vertelt hij hoe het zover heeft kunnen komen. En over hoe het nu verder moet.

Wie kinderen heeft of lekker erotisch bezig is ze te maken, komt in aanraking met een hoop nieuwe woorden. Je vocabulaire wordt ongevraagd uitgebreid. Je ontkomt er niet aan, ook al zijn het woorden waarvan je de betekenis liever niet had geweten. Lactatiedeskundige is er eentje. Zoogcompres vond ik ook een mooie. En tevens hydrofiele doek, fontanel, totaalruptuurtje en consultatiebureau mogen er zijn, qua verschrikkelijk.

Lees ook: Marcel klaagt niet. Helemaal niet. “Het gaat vooralsnog prima!”

Even over die laatste: wie heeft dat ooit bedacht? Had dat niet wat gezelliger gekund, dat woord? Het klinkt als een herinrichtingskamp voor mensen van inferieure kwaliteit, iets engs in ieder geval. En zo voelt het ook als je er binnenkomt. Ik voel me in ieder geval hoogst ongelukkig als ik daar zit te wachten met Sammie. Ja, dat doe ik, want Carlijn heeft een grotemensenbaan en kan bovendien niet tegen de prikken die de consultatiemevrouw in de benen van onze dochter drukt.

Dus zit ik daar, meestal op droefgeestige dinsdagochtenden. Als enige man. Al moet ik zeggen dat ik ooit een andere piemeldrager tegenkwam in de helverlichte gangen van Het Bureau. Maar zijn baby schreeuwde moord en brand en het zweet liep van zijn forse, rode gezicht. Male bonding zat er niet in, dat zag je zo.

Dus richtte ik me maar op Sammie, zoals ik tegenwoordig doe als ik me geen houding weet te geven – zo’n baby is het nieuwe Facebook, ik zweer het je, maar dit terzijde. Ik zeg dingen als ‘guttegut’, ‘loeloeloe’ en ‘zit je nu weer te poepen, kleine koningin van de Amsterdamse Westzijde?’ Met de rest van de wachtenden krijg ik geen connectie, want die zijn vooral druk met elkaar en lijken elkaar allemaal te kennen. Geen idee hoe dat kan, trouwens. Is er wellicht een soort jongemoedersverzamelpunt dat Carlijn en ik over het hoofd hebben gezien? Of worden deze banden gesmeed tijdens de door ons verfoeide en dus vermeden cursussen Zo Baar Je Een Baby, Hoe Houd Je Je Baby Heel en Zo Voorkom Je Ontsteking Aan Je Tiet Tijdens Het Zogen Van Je Wondertje?

Het is eenzaam en zielig voor vaders op Het Consultatiebureau, dat wil ik maar zeggen. En het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt. Ik wil met andere baardvaders kunnen highfiven en praten over niks. Dus stuur je man voor de die volgende prik. Ben jij een ochtendje vrij en voel ik me niet zo sneu.

Lees ook: Marcel: “Baby’s zijn niet duur, behalve als je je heil zoekt in kinderconcept-stores!”

Geschreven door
More from Femke Sterken

Ober! Eén espresso en één fruithap! Pleassse!

Wie uit Amersfoort komt weet waar hij terecht kan als hij zwaar behoefte heeft...
Lees verder