Waarom Femke altijd bang is dat de oppas met haar man gaat zoenen

sexy oppas
Femke heeft een heleboel vriendinnen die als 18-jarige oppas weleens met de heer des huizes hebben gezoend! Daarom zorgt ze ervoor dat haar oppassen altijd een beetje overgewicht hebben. En o ja, ze moeten ook lief zijn voor Max.

Een goede oppas regelen is dus zo makkelijk nog niet. Waar vind je ze? Wat betaal je ze? En is het eigenlijk normaal als ze de hele avond met hun vriendje op de bank te liggen vozen? Een paar do’s en dont’s.

Do’s
Zoeken: Woon je in een buurtje waar je de mensen kent, dan is het makkelijk. Er is altijd wel een gezin met een puber, die wat wil bijverdienen. Let erop dat zo’n meisje een beetje affiniteit heeft met kinderen.

Zoeken: In de grootstedelijke centrumbuurten is het ons-kent-ons-gevoel vaak ver te zoeken, dus dan is het handig om eens op facebook te vragen wie van je vrienden een lijstje met oppasmeisjes heeft. Makkelijk en handig; want doordat je een oppas aanbevolen krijgt door een bekende, weet je vaak al wel dat het een betrouwbaar persoon moet zijn. Er zijn trouwens ook professionele bureau’s die een oppas voor je kunnen vinden, maar daar betaal je dan natuurlijk wel voor. Een grote oppassite is: www.zoekoppas.nl.

Leeftijd: Persoonlijk vind ik het belangrijk dat mijn oppas boven de veertien is. Ik paste zelf vanaf mijn twaalfde op, maar achteraf gezien vind ik dat veel te jong. Een twaalfjarige is zelf nog een kind!

Keuze: Zorg dat je een bestandje oppassen aanlegt. Twee jongere meisjes (tussen de 14 en de 16 jaar) voor overdag en in de vroege avond en twee oudere meisjes (studenten tussen de 18 en 22) voor als je wil gaan stappen en het wel eens twee uur kan worden. Zo hoef je je middagje sauna of je avondje bioscoop niet van één meisje af te laten hangen.

– Whatsappgroep: Zet al je oppassen in een Whatsappgroep. Voor als je spontaan uit wilt! Je gooit het erop en wie het eerst reageert krijgt de klus. Super-efficient! Want die jonge meiden liggen soms tot half een in bed, of reageren uren niet op je bericht.

Betalen: De grote vraag blijft altijd wat je je oppas moet betalen. Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Ik ben er inmiddels wel achter dat er buiten de Randstad een stuk minder voor een oppas wordt betaald dan binnen de Randstad. In Harderwijk kan een veertienjarig meisje drie euro per uur verdienen, terwijl dat in Amsterdam al snel vier of vijf is. Studenten vragen vaak tussen de zes en acht euro per uur. (Wat ik bizar veel vind voor chips eten en tv kijken, maar goed, het is wat het is.)

 Dont’s
Duidelijkheid: Ga er niet vanuit dat je oppas (die zegt dat ze al héél vaak heeft opgepast) alles zelf wel uitvogelt. Het is prima om instructies achter te laten, zodat je je kind niet krijsend en zonder speen (‘Oh, moest ik hem die geven?’) in een helverlichte kamer (‘Ik dacht dat alle kinderen met het licht aan slapen!’) aantreft.

Contact: Vergeet niet je telefoonnummer achter te laten. Het liefst die van jou èn die van je partner. (Ik heb de mijne wel eens een hele avond in mijn tas laten zitten en had 14 gemiste oproepen van mijn oppas. Ze had Reiniers nummer niet. En Max was hartstikke ziek, terwijl wij lekker aan de chardonnay zaten.)

Baantje: Doe niet al te makkelijk over het uitnodigen van vriendjes c.q. vriendinnen. Het blijft een baantje en het is prima dat een vriendje zijn vriendinnetje komt ophalen en vervolgens iets te vroeg is en even blijft, maar het verliefde stelletje hoeft niet de hele avond op de bank te liggen vozen (maar nogmaals: dit is mijn mening, ieder kan dit voor zichzelf bepalen).

Op proef: Gooi je nieuwe oppas niet meteen in het diepe. Laat haar eerst kennis komen maken en een uurtje met je kind in één ruimte zijn, waar jij bij bent. Bekijk goed of er een klik is en of je mogelijke oppas een natuurlijke manier heeft van het omgaan met kinderen.

Vooruitkijken: Kies geen al te knap meisje. Die van mij hebben allemaal een beetje overgewicht. Je moet de kat natuurlijk niet op het spek binden (en voor iedereen die zegt: ‘Dat zou mijn man nooit doen’: ik ken een heleboel verhalen van vriendinnen die ooit achttien waren en oppasten en een keertje met de man des huizes hebben getongd, dus ik waarschuw alleen maar!)

Geschreven door
More from Femke Sterken

De Opvoedpoli (deel 13): “Misschien moeten we er maar mee stoppen!”

Femke en haar man Reinier lopen sinds een paar maanden bij de...
Lees verder

1 Comment

Comments are closed.