9x Waarom ik me als zwangere vrouw soms net een oncharmante, boerende, zwetende, lompe vent voel

Hoewel Tanja zich als zwangere vrouw best mooi voelt, is ze niet meer altijd even, uh, elegant…

Lees ook: Mannen let op: dit zijn dé 10 geboden voor als je vrouw zwanger is

Zwangeren blaken van vrouwelijkheid. Mede door de blosjes op je wangen, je stralende haar en je ronde vormen. Buik, borsten, heupen: alles maakt zich klaar voor de geboorte van je baby. Vrouwelijker wordt ‘t niet. Hoewel ik best even moest wennen aan het immer stijgende getal op de weegschaal, vind ik het heerlijk, krijg ik veel complimenten en kijk ik tevreden in de spiegel.

Maar ondanks dat, zijn er ook momenten dat ik me op z’n zachts gezegd niet per se heel elegant voel… Of laat ik het zo zeggen: er zijn momenten dat ik me een nogal oncharmante, íets te dikke, half dronken, boerende, zwetende, lompe dude voel.

 1. Want, ik eet en drink alsof ik een vent van 100 kilo ben.
  Ik weet dat ‘eten voor twee’ niet nodig is. Maar het liefst doe ik het wel. En hoewel ik mezelf normaal eigenlijk wel tot de quinoak*tten zou scharen, heb ik nu vooral behoefte aan mannenvoer: brood, kip, vlees, aardappelen… Gewoon, goed vreten.
 2. *Burp*.
  Ik eet en drink het bovendien allemaal nét iets te snel en te gulzig. En ja, dan zit je snel vol, krijg je last van maagzuur en dé manier om dan een beetje te ontluchten is een boertje hier en daar. Zó chill, maar zó oncharmant…
 3. Of ongecontroleerd gas.
  Zelfde geldt eigenlijk voor mijn darmen die een eigen leven lijken te leiden. Ik kan het gewoon echt niet meer zo goed inhouden. Soms komen die – ooit onopgemerkte – stiekeme windjes er iets luider uit dan ik bedoeld had. Levert nogal wat hilarische momenten op bij ons thuis op de bank, maar heel elegant is het niet.
 4. Bovendien loop ik als een gast.
  Een gracieus loopje is er niet meer bij deze dagen. Laat staan dat het slim is om mezelf nog op hakken de lucht in te toveren. Mijn pas heeft meer weg van een soort plomp gewaggel.
 5. En dan het opstaan en neerploffen…
  Gaat ook niet meer bepaald sierlijk. Ik plof werkelijk op de bank en als ik wil opstaan puf en steun ik alles bij elkaar alsof de bevalling al begonnen is.
 6. Zweet.
  Hoewel ik probeer mijn conditie een beetje op peil te houden met zwemmen, yoga en fietsen, is het niet echt meer wat het was. Gevolg? Buiten adem na één trap, kapot na een fietstocht van 5 minuten en spontane zweetuitbraken. Doet m’n lichaamsgeur geen goed, kan ik je vertellen.
 7. Zinloze lompe opmerkingen.
  Ja sorry, ook mijn vrouwelijke tact staat me niet meer altijd bij. Ik zeg vooral wat ik denk, ik vind opeens ook overal wat van en als iemand het er niet mee eens is heeft-ie pech.
 8. Verzorging.
  Bovendien heb ik écht niet altijd zin om me helemaal van top tot teen op te doffen. Mijn make-up-ritueel is geslonken tot een likje BB-cream en wat blusher, om nog maar te zwijgen over het bijhouden van mijn teennagels, benen en oksels.
 9. Onvermijdelijk bouwvakkersdecolleté en opkruipende shirtjes.
  Hoewel mijn kast vol hangt met jurkjes die ik best nog aan kan, is mijn dagelijkse look beperkt tot één trui waarin ik woon, draag ik alleen nog maar Nikes en loop ik het liefst in m’n grootste joggingbroek. Geen zwangerschapsexemplaar overigens, dus als ik buk…

Hoewel ik zwanger zijn dus echt heel bijzonder vind, kijk ik ook heel erg uit naar de zomer. Dat ik weer lekker in mijn eigen mooie kleding pas, mijn darmen onder controle heb en iéts eleganter door het leven kan paraderen met de kleine op m’n arm.

Lees ook: 9 tips om je darmen een beetje onder controle te krijgen tijdens je zwangerschap

Lees ook
Geschreven door
More from Tanja Terstappen

8 dingen die niemand je vertelt over de eerste 12 weken zwangerschap

Zodra je verkondigt dat je zwanger wil worden of bent, komen mensen...
Lees verder