Waarom ouders van temperamentvolle kinderen de voordelen van een scheiding zien

Nu moeten jullie niet meteen aanstoot nemen aan de kop van dit artikel, maar me eerst even laten uitleggen wat ik bedoel. Want nee, een scheiding wil je niet. Een scheiding maakt iedereen verdrietig. Een scheiding geeft kinderen trauma’s en doet ze hun geloof in liefde verliezen. Maar. Femke wil vandaag heel eerlijk en kwetsbaar deze kwestie op tafel leggen. Soms, als het weer eens oorlog is met de kleine Max, denkt ze namelijk: “Als ik het allemaal alleen zou doen, zou het makkelijker zijn…”

Kinderen opvoeden. Het is best een dingetje. Als je vijfentwintig bent en met je vriendje fantaseert over hoe het is om samen kinderen te krijgen dan zeg je dingen als: “Ik weet zeker dat ik heel streng ga zijn” of “Oh, liefje, jij bent zo zachtaardig, jij gaat onze kinderen nooit straf kunnen geven” of “Als jij dan de rustige lieve bent en ik de ferme strenge dan is het precies goed toch?”
Nu ik 39 jaar ben en de realiteit van het ouderschap ken, heb ik alleen maar de behoefte om dit te zeggen:
JA JAaaaaa
en
You Wish…

Lees ook: Wat je niet moet zeggen tegen ouders van temperamentvolle kinderen.

Mijn man en ik hebben een wilskrachtig kind en dat zet onze relatie nogal eens onder spanning. Plotseling moet je echt gaan nadenken over wat je belangrijk genoeg vindt om er een strijd van te maken. Wat laat je gaan? Waarvan maak je een punt? Wanneer straf je en wat houdt zo’n straf dan in? Consequent zijn, dat blijkt een groot goed. Maar dat is echt een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, want gestructureerde mensen zijn misschien consequent, maar het feit dat je een kind hebt gekregen en dus ‘ouders’ bent, maakt je niet ineens gestructureerd. Dat is dan iets wat je eerst jezelf moet aanleren en daarna je kind….nou, ga er maar aan staan.

Bij ons thuis vliegt nogal eens het servies door de kamer (figuurlijk), omdat Reinier en ik van elkaar vinden dat we het niet helemaal goed aanpakken met ons temperamentvolle kind. Dat is namelijk ook niet makkelijk, want temperamentvolle kinderen gooien bij het minste of geringste de kont tegen de krib en maken drama’s van dingen waarvan jij denkt: “Seriously?” Maar ja, als jij dan rustig blijft en het laat gebeuren, terwijl je partner ontploft en kind aan haren naar kamer sleept, dan heb je na bedtijd nog wel even iets om te ‘bespreken’, zeg maar.

Ik merk dat, als ik een hele dag alleen thuis ben met Max, de dingen vloeiender gaan dan als Reinier en ik er beiden zijn. Omdat Max dan precies weet waar hij aan toe is, want mamma is streng en wordt sneller boos dan pappa. Hetzelfde geluid krijg ik trouwens van Reinier terug. Hij vindt onze zoon ook makkelijker als hij het alleen doet. Minder ellende met eten, douchen en naar bed brengen. Gewoon, omdat hij het in zijn eigen ritme kan doen en Max weet wat dat ritme is.

Op slechte momenten, na een dag waarin Reinier en ik het weer eens flink oneens waren over de aanpak van het wangedrag van onze zoon, kan ik dus wel eens verzuchten: “Man, als we gescheiden zouden zijn en co-ouderschap zouden hebben, zou het allemaal een stuk makkelijker zijn. Bovendien kun je dan in je week-af ook nog een beetje bijtrekken.” Waarschijnlijk staan alle gescheiden ouders nu klaar om me uit te leggen hoe kut het is om alles alleen te moeten regelen en ik kan jullie geruststellen: ik ga niet scheiden, hopelijk nooit, en ik zie ook echt wel hoe vreselijk het allemaal zou zijn.

Het enige wat ik wil aangeven is dit: de strijd die ik met mijn wilskrachtige kind voer, wordt soms vertaald in strijd met mijn man en oh, wat zou het heerlijk zijn als dat niet meer zou voorkomen.

Lees ook: Waarom moeders van temperamentvolle kinderen regelmatig Sjaak Afhaak zijn.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Brief aan iedereen die mij ziet worstelen met mijn temperamentvolle peuter

Toen Femkes zoon Max peuter was, was hij soms zo… temperamentvol. Femke...
Lees verder