Waarom Zwarte Piet nu ECHT moet verdwijnen! (kijk de docu Blackface)

Afgelopen weekend liep Femke met haar zoon Max mee in een optocht achter Sinterklaas en Zwarte Piet. Het voelde niet goed. Toen ze vervolgens de korte documentaire Blackface op de website van CNN zag, wist ze: Dit kan zo niet langer! Zwarte Piet moet verdwijnen.

Ik had mijzelf voorgenomen om dit jaar niets meer over Zwarte Piet te gaan zeggen, maar nu breek ik toch die belofte aan mijzelf. De discussie is namelijk nog steeds gaande en we kunnen het ons niet permitteren om er vermoeid over te doen. “Pfff, gaat het daar nog steeds over? Er zijn wel belangrijker dingen op deze wereld” Tsja, dat is misschien zo, maar voor een hele grote groep mensen is het bestaan van Zwarte Piet iets onoverkomelijks en daar moeten we wat mee.

Lees ook: Oooh! Al die leugentjes die we erop floepen rond Sinterklaas…

Gisteravond keek ik naar de korte documentaire Blackface van regisseur Roger Williams, een in Amsterdam wonende Amerikaan. Als je door de ogen van de rest van de wereld onze traditie beziet dan besef je pas hoe vreemd het eigenlijk is dat wij nog steeds naar een superieure blanke man en zijn zwarte slaafjes zitten te kijken. En dat we doen alsof dat maar normaal is. Ja ja, ik hoor de argumenten al weer komen: “Het is een feest voor kinderen en die kinderen discrimineren niet”, maar daar gaat het hier helemaal niet om. Het gaat om de oorsprong van deze traditie en het staat onomstotelijk vast dat die ligt in ons slavernijverleden.

We hebben heel lang onze ogen gesloten voor het feit dat we iets vrolijks hebben gemaakt van de handel in zwarte mensen, maar nu we met onze neus op de feiten zijn gedrukt, kunnen we het niet langer negeren.
In de documentaire van Williams zag ik een paar grijsharige witte meneren allerlei redenen aanvoeren waarom de figuur Zwarte Piet geheel onschuldig is. Het was om je dood te schamen. “Zwarte Piet is zwart doordat hij door de schoorsteen komt”, zeiden ze. “Hij heeft zich zolang niet gewassen dat hij het ‘roet’ er niet meer afkreeg.” Ja ja, en die grote lippen en dat krulhaar hebben verder niks te maken met zwarte mensen? Het lijkt er toevallig heel erg op? Hou toch op.

Ik snap dat tradities belangrijk zijn voor samenlevingen en dat het wennen is als er iets verandert. Het voelt alsof je iets afgenomen wordt. In eerste instantie vond ik ‘al dat gedoe’ rondom Zwarte Piet ook onzin. Maar nu het allemaal langer duurt en het me steeds duidelijker wordt dat onze zwarte medemens er last van heeft, zie ik geen reden om eraan vast te houden. We kunnen toch niet moedwillig doorgaan met iets wat andere mensen kwetst? Er moet gewoon iets anders bedacht worden. Het is een kinderfeest, inderdaad, en de kinderen hebben er geen last van als we de pieten alle kleuren van de regenboog geven (ik zou dan zwart en wit eruit laten, dan heb je daar ook geen discussie meer over).

Laatst was ik in de Bijenkorf. Daar hingen tot vorig jaar nog van die hele grote klimmende Zwarte Pieten tussen alle gallerijen. Ik was nieuwsgierig wat het warenhuis ermee had gedaan en tot mijn grote vreugde waren de Zwarte Pieten vervangen door Gouden Pieten. Een hele goede oplossing lijkt me. Nu de rest van Nederland nog.

Lees ook: Femke’s Max zingt een zelfverzonnen Sinterklaaslied (over pimmiekaas!).

Geschreven door
More from Femke Sterken

Seks na de bevalling. Deze vrouw zegt: NIET DOEN

Riona, een hilarische vrouw die als ondertitel op haar facebook pagina: “They...
Lees verder