Wat te doen als je je huwelijkscrisis overdag wilt uitpraten (in het bijzijn van 2-jarige)

Toegegeven…Femke en haar man zijn niet de meest makkelijke personen. Maar wat hen overkwam (sinds baby meer crises), gebeurt heel veel jonge ouders. Tachtig procent maakt een lastige tot zeer lastige periode door in de eerste paar jaar na de geboorte van een kind. En als je dan ruzie hebt, wil je het uitpraten. Maar dat is dan weer niet zo handig als je je handen vol hebt aan datzelfde kind. Wat te doen?

Lees ook: Zeven tips om je relatie leuk te houden (na de komst van een baby)

Stilzwijgend zaten mijn man en ik in de auto richting de Prenatal. We zouden een matrasje voor het campingbedje gaan kopen en daarna misschien nog met onze zoon naar een kinderfilm in Pathé Arena.
Maar we hadden ruzie. De laatste tijd hebben we dat nogal vaak.
Dit keer ging het er om waarom geen van ons tweeën de auto uitgemest had. Het ding is al een half jaar een soort verzamelplek van halve rijstwafels, vergeten halve flesjes roosvicee, natte billendoekjes en kapotgetrapte liga’s met hier en daar een bananenschil.
Maar het gaat niet om die specifieke ruzie. Want die gaan dus altijd over hetzelfde. Wie doet het meest, wie verzaakt, wie is het meest overspannen, wie trekt het echt niet meer, wie gaat er deze ochtend uit als Max wakker wordt, wie heeft er het laatst stofgezogen? Het werd een vrij nasty ruzie.
Ik was er zo moe van dat ik nare dingen ging zeggen. Hele nare dingen, die ik niet meende.

We parkeerden de auto onder het mistroostige Villa Arena en hoorden net op dat moment dat de winkels (en dus ook de Prenatal) dicht gingen. Het was vijf uur. Niemand had op de klok gekeken. Mijn man en ik keken elkaar verwijtend aan. Max was het ondertussen helemaal zat in het autostoeltje en moest er per se uit. Dus we koppelden hem los en sloften achter hem aan, de garage door en het Villa Arena-plein op.
Aan onze rechterhand zag ik een explosie van kleuren en zoals een vlieg op stroop afkomt, stond Max ineens geplakt tegen het raam van één of andere speeltent genaamd Ballorig. ‘In, in!’, riep hij.
Het geheel zag er nogal ongezellig (voor ouders) uit, maar des te beter voor kinderen en omdat mijn man en ik ons schuldig voelden over de ruzie in het bijzijn van ons kind besloten we toe te geven. Max mocht in de ballenbak en over matten rennen en springen op luchtkussens.

Met tranen in onze ogen en een brok in onze keel keken we zwijgend naar het enthousiasme en het geluk van ons kind. En eindelijk was er ruimte. Ruimte voor een goed gesprek. Want geef nou toe: zo vaak heb je dat niet als ouders van een jong kind. In het uur dat volgde konden mijn man en ik ongestoord wat zaken op een rij zetten en spraken we eindelijk eens uit, zonder te bekvechten, waar we tegenaan liepen. Hoe het beter zou kunnen. Terwijl Max inmiddels op een draaimolen geklommen was (en dolgelukkig werd toen een vreemde mevrouw er een euro ingooide en het ding begon te draaien) hielden mijn man en ik elkaar stevig vast.

Dus: jonge ouders! Als je het even niet ziet zitten en je geen idee hebt hoe je de crisis met je man moet oplossen terwijl er ook nog koters aan je rokken hangen….zoek de dichtstbijzijnde Ballorig / Monkey Town / Chimpie Champ of wat voor binnenspeeltuin dan ook op, zet twee stoeltjes richting het geluk van je kind en besef dat het de moeite waard is om de boel weer op de rails te krijgen.

Lees ook: Zó krijg je zeker een relatiecrisis (probeer het dus alsjeblieft niet zo te doen!)

Foto: Thinkstock

Geschreven door
More from Femke Sterken

Video: 1000 redenen waarom peuters de pan uit flippen

Peuters. Het ene moment zijn ze superlief, het andere moment liggen ze...
Lees verder