Wes en Yo veranderen naam van Xess Xava

Nee, hoor, dat is natuurlijk ONZIN! Maar het lijkt erop dat heel Nederland wel vindt dat dat zou moeten gebeuren. Want wat is dat nu voor een naam: Xess Xava? En hebben Wes en Yo er wel over nagedacht dat de initialen van hun zoon nu XXS zijn? Femke vindt dat de reuring die ontstaan is over de naam van dit pasgeboren kind alle perken te buiten gaat.

Ik zal me niet heiliger voordoen dan ik ben: natuurlijk haalde ook ik mijn wenkbrauwen op toen ik hoorde hoe Yolanthe en Wesley Sneijder hun kind hebben genoemd. Je stoot een keer een collega aan en zegt: ‘Is dat een bestaande naam?’ Die collega zucht en zegt: ‘Is dat tegenwoordig nog een criterium?’ En je gaat weer aan het werk.

Maar nee, zo gaat dat niet als het BN’ers betreft. Wat een ellende kregen de kersverse ouders afgelopen week over zich uitgestort. Toen ze de naam van hun zoon bekendmaakten, kwamen de negatieve tweets en blogs en krantenstukken als een razende op gang. ‘Serieuze journalisten’ gingen de straat op om aan het winkelend publiek te vragen wat zij er wel niet van vonden. En och wat heerlijk dat er mensen zeiden dat Wes en Yo wel ‘radeloos’ moeten zijn geweest om zo’n naam te kiezen. Want dat doe je toch niet? Weet je wel dat als je Xess omdraait dat je dan Sexx krijgt en oh jee, zijn initialen zijn nu XXS. Wat lullig als je vader zo klein is.

Mensen mensen mensen mensen mensen mensen mensen: waar gaat dit over? Zo langzamerhand zijn echt álle grenzen vervaagd wat betreft het benaderen van De Ander, helemaal als het om BN’ers gaat. Alsof het geen mensen zijn. Bedenk even hoe Yolanthe nu in haar kraambed ligt (het is ongeveer dag drie, dan ben je al niet al te stabiel) en al deze shit onder ogen krijgt. Ik hoop dat iemand haar afschermt.  JA, het is een aparte naam. JA, waarschijnlijk hopen ze dat hun kind met deze naam meer kans maakt om een popster te worden. Maar laaaaat die mensen toch hun gang gaan. Roddel er lekker onderling over, maar ga er niet en plein publique een soort hetze van maken.

Gister belde ik mijn moeder. We keuvelden wat over mijn peuterzoon Max, het omgeslagen weer en dat de Sint alweer bijna in het land is. Ik vroeg haar: ‘Heb je gehoord hoe Wes en Yo hun kind genoemd hebben? Xess Xava.’ Mijn moeder antwoordde: ‘Wie? Oh, die voetballer…ja, ik hoorde zoiets, aparte naam. Hee, maar ik moet gaan, want ik ben erwtensoep aan het maken.’
Kijk, zo’n heerlijk nuchtere reactie, dat plaatst alle hysterie weer even in perspectief.

 

 

Geschreven door
More from Femke Sterken

Als je moeder wordt, blijf je dezelfde persoon (dus: laten we elkaar niet afzeiken!)

Vorige week stond er een filmpje op de Huffington Post van een...
Lees verder