December stressmaand? Zo pakt Femke het aan

Femke houdt van gezelligheid, dus sinterklaas, kerst en oud & nieuw zijn hartstikke welkom. Alleen…wel veel gedoe. Want: het gezinsleven, het huishouden en het werk gaan in volle vaart door, terwijl er een heleboel extra taken (kado’s kopen, kerstdiner bereiden, oliebollen bakken) bij komen. En dan heeft Femke ook nog een zoon die niet zo goed tegen prikkels kan…

In december heb ik altijd minstens dertien ‘events’. Twee keer sinterklaas, mijn verjaardag, de verjaardag van mijn schoonzus, drie keer kerst, oud&nieuw, de verjaardag van mijn zoon en kerst/nieuwjaarsborrels op werk en school. Allemaal even leuk, maar ik denk wel eens: “Jongens, kunnen we de boel niet een beetje spreiden?” Oioioi, ik loop mezelf bij tijd en wijlen voorbij. Heb ik de cadeaus voor sinterklaas net allemaal ingeslagen en het papier er in rap tempo weer afgescheurd zien worden, sta ik alweer een verjaardagsdiner te koken en als dat achter de rug is begint de marathon van kerst vieren in allerlei verschillende samenstellingen.

Vier gangen compleet met gevulde kalkoen, het gourmetstel uit de olie halen en vlees/groenten/aardappels snijden, hapjes maken, drank inkopen (wat drinkt neef Jules ook alweer? Oh shit vergeten!) en het nadenken, piekeren, bereiden van sublieme toetjes. Och en de input van al die mensen met wie je allemaal even wilt praten, want sommige familieleden zie je maar een paar keer per jaar en dan is het toch wel leuk om even de diepte in te gaan, terwijl dat dus eigenlijk niet kan terwijl er ook nog een dozijn kinderen in de met open haard verwarmde kamer rondrent. En tussendoor moet er nog gewerkt worden (ook al is het kerstvakantie) en raken de wasmand en de afwasmachine gewoon vol.

Het vooruitzicht op alle feestelijkheden in december geeft mij altijd een tweeledig gevoel. Enerzijds heb ik zin in the most wonderful time of the year, anderzijds is altijd weer een van de meest stressvolle periodes van het jaar. De laatste jaren is dat zelfs een beetje erger geworden, omdat ik een zoon kreeg die prikkels iets moeilijker verwerkt dan ‘normale’ mensen. En waar normale mensen de decembermaand al vrij hysterisch kunnen vinden is het voor hem niet te overzien. Mijn grote taak is dus naast de cadeautjes en de kerstboom en de kalkoen en de drank inkopen/optuigen/bereiden met name mijn zoon dusdanig goed begeleiden dat hij niet gillend gek wordt. Rust in de tent is het allerallerbelangrijkst.

Maar ik kan je zeggen: dat is nogal een uitdaging in een maand waarin iedereen het over niets anders heeft dan ‘wat ga je doen’ en ‘met wie’ en ‘wat hoop je dat je krijgt’ en ‘wat ga je eten’? Mijn man en ik hebben daarom een heel strak schema afgesproken van waaraan we Max wel en niet blootstellen en hoelang we bij welk event blijven en hoe we zorgen voor genoeg rust rondom alle feestelijkheden. Zo is de kans namelijk kleiner dat hij overprikkeld raakt. Daarbij is het ook van belang dat ik, zijn moeder, rustig blijf. Ik ben namelijk van nature nogal een opgewonden standje met een kort lontje die snel hoog in de emotie gaat zitten en dat is voor mijzelf en Max (en heel eerlijk: ook voor mijn man) niet zo fijn. In december let ik er dus extra op dat ik genoeg slaap, sport en gezond eet. Daarbij leun ik ook op Passiflora Rustgevend Emotionele Balans*, een plantaardig middel van A. Vogel (met onder andere valeriaan en passiebloem) dat helpt je geestelijk in balans te houden1. De tabletten helpen me rustig2 en in evenwicht¹ te blijven in stress-situataties..

Vorig jaar heb ik het voor het eerst op deze manier gedaan (sporten, gezond eten en op tijd naar bed) en toen is het me uitermate goed bevallen. Omdat ik genoeg energie had, kon ik alle extra taken beter aan en voelden de stressmomenten niet vervelend. En doordat ik rustig bleef, als kapitein van het schip, bleven mijn zoon en man dat ook. Met dezelfde aanpak hoop ik dit jaar precies hetzelfde te bewerkstelligen.

Fijne feestdagen iedereen! (En vergeet niet te relaxen, mensen!)

Wil jij meer weten over hoe je spanning en stress-situaties in december de baas blijft? Hier vind je ontzettend veel informatie en praktische tips. En kun jij als moeder wel een beetje ondersteuning gebruiken tijdens deze periode? Probeer eens Passiflora Rustgevend Emotionele Balans* van A.Vogel, dit product helpt je rustig en evenwichtig te blijven in stress-situaties2. Het middel is 100% natuurlijk (hoe fijn!) en je kunt het gerust voor een langere periode gebruiken.

Naast Passiebloem (Rustgevend), Citroenmelisse en Valeriaan (ondersteunen beiden bij innerlijke onrust en stemmingswisselingen) uit de ecologische A.Vogel Tuinen in ’t Harde (Gelderland) is aan deze tabletten ook Magnesium toegevoegd (wat goed is voor de gemoedstoestand en geestelijke balans en bijdraagt aan extra energie bij vermoeidheid.) Daarnaast bevat Passiflora zink om evenwichtig te blijven.

Passiflora is verkrijgbaar bij de drogist, maar je kunt het product ook heel makkelijk online aanschaffen. Lekker makkelijk!

*Voedingssupplement. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

¹ Zink ² Passiebloem KAG-nummer 11-1218-2325

Lees ook
Geschreven door
More from Femke Sterken

10 Dingen voor moeders om te beseffen na de aanslagen in Parijs

Als er iets is waar gebeurtenissen zoals die van afgelopen weekend voor...
Lees verder