Shanti is in haar achtertuintje bevallen: “Ik ben gaan zitten en brullen.”

19.09.2016 00:10

Moeders. Je hebt ze in alle soorten maten. Shanti (37) is bijvoorbeeld een rasechte oermoeder. Ze wilde in de tuin bevallen, onder de sterrenhemel op een bedje van hooi. Het ging geweldig, alleen de buurman overleefde het bijna niet. “Zo mooi, hoe leven en dood zo dicht bij elkaar staan.”

“Ik heb alle 4 mijn kinderen zelf gebaard, thuis, in mijn eigen bed. Heerlijk vind ik dat. Als die weeën beginnen dan ga ik als een huilende wolf in een hoek zitten. Ik pak een paar dekens, leg ze als een nestje om me heen en daar ga ik. Laat mij maar alleen. Dat moment dat alles nat en bloederig wordt, is toch het meest oer dat er is?”

Lees ook: Deze film mag je echt niet zien als je nog moet bevallen

Overhangende boom
“Na de tweede kreeg ik een fantasie. Ja, ik durf het bijna niet te vertellen, maar toen wilde ik heel graag een keer in de tuin bevallen. We hebben zo’n overhangende boom met daaronder een plekje waar de kinderen hutten bouwen. Onze derde was ook eens in de zomer uitgerekend, dus ik had het er met mijn man over gehad, en hij zei: als jij dat fijn vindt, doen we dat.
Het is wel een klein tuintje, met links en rechts buren die bovenop je zitten, maar dat vond ik niet erg. Een bevalling op zo’n oer-manier is niks om je voor te schamen toch? Onze buurvrouw was net zwanger, dus ik vond het wel stoer om haar te laten zien hoe je dat doet, bevallen, op een échte manier. Het leek me ook wel iets voor haar.”

Lekker onder het bloed
“Om het effect te vergroten hebben we een paar balen hooi gehaald. Die legden we onder die boom neer. Heel romantisch vond ik dat, dat ik de eerste weeën opving terwijl Robert daar mijn nestje bouwde. De kleintjes hielpen ook. Op zo’n moment ben je echt één met elkaar.
Toen het nestje af was ben ik erin gekropen. Het was al laat in de avond en heel donker, dus ik ben onder de sterrenhemel gaan zitten en gaan brullen. Brullen tot ik niet meer kon. Mijn man en de kleintjes zaten bij een kampvuur te zingen en te hummen, terwijl ik daar in mijn nestje zat. En toen werd het tijd om te persen. Het laatste beetje ging heel gemakkelijk. Het werd net weer licht toen onze derde dochter werd geboren. Ik nam haar in mijn armen, mijn man sneed de navelstreng door met zijn zakmes, en met z’n vijven zaten we in het hooi, dat inmiddels lekker onder onder het bloed zat, heerlijk oer te wezen.”

Hartaanval
“Later hoorde ik van de buren dat ze dachten dat er iemand werd afgeslacht in de achtertuin. Ze hebben nog 112 gebeld, maar die heeft Robert buiten de deur weten te houden, dus gelukkig heb ik daar niks van gemerkt. Later hoorde ik ook dat dezelfde buurman die avond een hartaanval heeft gehad, van de schrik. Gelukkig was de politie toen net in de buurt, die hebben m op tijd naar het ziekenhuis gebracht. Ik vond het zó mooi… Dat leven en dood dus echt zo dicht bij elkaar staan.
De zwangere buurvrouw heeft het niet helemaal begrepen. Die ging bij de eerste wee geloof ik al met de taxi richting ziekenhuis. Nou, komt wel. Het is net haar eerste. Als zij toe is aan het tweede kind, zal ik haar met liefde inwijden in de oer-bevalling.”

Lees ook: Deze moeder beviel en fotografeerde haar eigen bevalling

Dit is een aflevering uit een serie extreme typetjes. (Jullie mogen zelf raden welke elementen hieruit waar zijn – en welke verzonnen…)

Foto: Thinkstock