‘Twee weken op vakantie zonder kinderen, iedereen verklaarde ons voor gek’

11.08.2022 18:00

Inez (28) heeft samen met Ewald een zoon, Jax (3). Uit haar vorige relatie heeft ze dochter Joa (8) en Ewald heeft nog een zoon van 6. Afgelopen zomer zijn Inez en Ewald samen twee weken naar Zuid-Amerika geweest, tot verbijstering van hun omgeving.

Lees ook: Waarom het soms NODIG is om zonder kinderen op vakantie te gaan

“We doen het gewoon! Met die woorden besloten Ewald en ik vorig jaar dat het plan dat we al een tijdje hadden, waarheid zou worden. Ik ben geadopteerd uit Colombia toen ik een baby was, en ik had de wens om mijn geboorteland een keer te zien. Alleen, toen ik op mijn 19e ongepland zwanger was, dacht ik dat die reis er voor mijn vijftigste niet zou komen. Hoe moest ik dat gaan doen? Zeker toen Joa’s vader en ik binnen een jaar uit elkaar gingen, zette ik het hele plan uit mijn hoofd.

Tot ik Ewald ontmoette. Hij is iemand die denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen. De eerste drie jaar was het niet aan de orde, een grote reis. Ik was vrij snel zwanger en met een kleine baby heb je wel andere dingen aan je hoofd. Maar nu Jax al drie is en een heel makkelijk jongetje blijkt te zijn, bracht Ewald het weer ter sprake. Eerst gingen we plannen maken om met het hele gezin te gaan, maar allebei zagen we dat toch niet zitten. Toen noemde Ewald de mogelijkheid om met z’n tweeën te gaan. Ik voelde er meteen voor. We waren nog nooit met z’n tweeën op vakantie geweest, waarom niet?

Langzaamaan gooiden we balletjes op in onze omgeving. Veel mensen verklaarden ons voor gek, maar de belangrijkste mensen reageerden niet afwijzend. Onze exen wilden de kinderen best ruim twee weken achter elkaar hebben en Ewalds ouders konden anderhalve week op Jax passen, de overige dagen wilden mijn ouders voor hun rekening nemen. Dat was geweldig nieuws. Dezelfde avond boekten we tickets.

Lees ook: Tijd voor mommy! Op deze 9 manieren creëer je meer me-time

Heel eerlijk: ik had niet verwacht dat we zoveel reacties zouden krijgen. Negatieve reacties, gek genoeg vooral aan mijn adres. Dat dééd je toch niet, als moeder? ‘Ik zou het niet kunnen’, hoorde ik heel vaak. Waaruit ik moest opmaken dat het feit dat ik het wel kon, iets zei over mij als moeder. Eerst liet ik me daardoor uit het veld slaan, maar Ewald leerde me om mijn schouders erover op te halen. ‘Laat kletsen’, zei hij. ‘Ze zijn gewoon jaloers.’

Natuurlijk had ik buikpijn voor we weggingen, natuurlijk heb ik de kinderen enorm gemist. Maar de reis, die was geweldig. Echt een ervaring die ik nooit had willen missen. Met de man met wie ik de rest van mijn leven wil delen het land ontdekken waar mijn roots liggen, wauw. En voor het eerst met z’n tweeën op vakantie, dat was ook geweldig. We leerden elkaar op een heel nieuwe manier kennen. Ik zou het zo opnieuw doen, het was een geweldige ervaring.”

Lees ook: 30 Redenen waarom je nu ECHT een weekend weg moet (met man, zonder kinderen)