Wanneer geef je je kind nou eigenlijk een mobiele telefoon?

Barbara wil het wel eens hebben over kinderen en mobiele telefoons, want het is er de laatste jaren namelijk niet makkelijker op geworden.

Leuker is het er wel op geworden, want ik zou echt niet terug willen naar die tijd dat we één telefoon in de hal hadden staan waar het hele gezin het mee moest doen. Maar nu spelen er zoveel dingen rondom die telefoon: beeldschermtijd, spelletjes, whatsapp-groepjes, abonnement, prepaid, verzekeringen, telefoons die kwijtraken/in de wc vallen/van de fiets glijden. Jaja, maak je borst maar nat.

Bij ons begon het toen Felix 9 was, als een donderslag bij heldere hemel, want opeens bleek de helft van de klas al een telefoon te hebben. En dan hebben we het inderdaad over smartphones, anders heb je er niks aan, want: dat was de eerste kennismaking met de groeps-app van de klas.

Maar goed, eerst moest ik dus de beslissing nemen of hij wel of niet een telefoon mocht. Een kind van 9 met een smartphone – ik vond het nogal wat. Dus ik ging denken, praten en rondvragen. En inderdaad: meer dan de helft van de klas had een telefoon. En ik vind niet dat mijn kind een uitzondering moet zijn. Ik ben al best sober, geen zoete drankjes mee naar school, geen koekjes of zoetigheid, hierbij zit ik aan de rot-moederkant. Dat is uit overtuiging: ik wil niet dat mijn kinderen wennen aan frisdrank, daar gaan ze later nog veel profijt van hebben (qua lijnen en tandartsbezoek). Maar die mobiele telefoon vind ik een paar heel leuke kanten hebben:

  • Dat ze me kunnen bellen als ze bij een vriendje zijn aangekomen.
  • Dat ze even in hun eentje naar de supermarkt kunnen.
  • Dat ze oma en opa fotootjes kunnen sturen (en mij).
  • En vooral: dat ze leren te communiceren via whatsapp. Want voor je het weet, gaan ze puberen en probeer dan nog maar eens mee te kijken of erover te praten met ze.

Ik verheugde me dus! Op die nieuwe fase. Dus ja hoor, ik trakteerde mezelf op een nieuwe telefoon en gaf mijn oude aan Felix. Ik koos voor een goedkoop abonnement,  maar voor prepaid valt natuurlijk ook veel te zeggen. (En het grappige is: die kinderen bellen toch niet, ze weten nauwelijks wat het is. Overal waar ze binnenkomen vragen ze: wat is de wifi? Dus ik heb nog nooit met hoge kosten te maken gehad). We maakten strikte afspraken: de telefoon gaat niet mee naar school – ook al doen sommige kinderen dat wel. Hij gaat niet naast het bed. Spelletjes pas na vijf uur. En hij gaat niet op zijn telefoon tijdens het fietsen. Daar hebben we ons strikt aan gehouden en dat werkte wonderbaarlijk goed (consequentie, hè?).

Als je namelijk onderweg wordt afgeleid door je mobiel, zie je helemaal niks meer van je omgeving. En dat is gevaarlijk:

En toen begon het appen. Met spanning gluurde ik af en toe naar de berichtjes, ik stelde vragen, ik maakte me zorgen. En ja hoor, daar kwam het: Felix werd uit de groeps-app gegooid. Ik veerde op: cyberpesten, daar zal je het hebben! Maar hij kon er zelf smakelijk om lachen en maakte binnen drie seconden een nieuwe groep aan, waarvan hij beheerder was en de verwijderaar dus niet aan mee mocht doen.

Nu is Felix 11 en was dat voor zover ik weet het enige incident. De regels zijn wat soepeler geworden. Hij mag de telefoon op vrijdag mee naar school, maar uitzetten als de les begint. Hij zit tenslotte in groep 8 dus ik moet hem voorbereiden op de middelbare school. Het enige irritante is dat we de familie rommelkont zijn – en mijn zoon daarin een voortrekkersrol heeft. Resultaat: eens per jaar is zijn telefoon kwijt/kapot. Nou, daar hebben we ook een fijne draai aan weten te geven, zijn vader en ik: dan nemen wij om en om een nieuwe en krijgt Felix onze oude. We zien het maar als een cadeautje.

Moeders, dit is mijn verhaal. Ik zag er dus enigszins tegenop, maar het valt mee (op dat kwijtraken na dan). Hoe was jullie ervaring? Laat het alsjeblieft weten op onze Facebookpagina – zo helpen we elkaar goed voorbereid de belleeftijd in te gaan.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ben, maar de inhoud is 100% van ons. Met de campagne wil Ben bewustwording creëren om het feit dat je blind wordt voor je omgeving wanneer je afgeleid bent door je mobiel. Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

 

Advertisement

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Er is één effectieve manier om te zorgen dat je kinderen niet gaan roken en drinken

Barbara is heel vrij opgevoed. Alcohol en roken mocht al op vrij...
Lees verder