Dilemma: geef je je kind een mobiele telefoon voor Sinterklaas?

Twijfel jij of je kind al klaar is voor een mobiele telefoon? Barbara beschrijft hoe zij het hebben aangepakt (en geeft een paar handige tips). 

Bij ons begon het ineens toen Morris 8 werd. Opeens bleek de helft van de klas al een telefoon te hebben. En dan hebben we het inderdaad over smartphones, anders heb je er niks aan, want: dan kan je niet meedoen met de groeps-app van de klas.

Maar goed, toen moest ik dus de beslissing nemen of hij wel of niet een telefoon mocht. Een kind van 8 met een smartphone – ik vond het nogal wat. Dus ik ging denken, praten en rondvragen. En inderdaad: meer dan de helft van de klas had een telefoon. En ik vind niet dat mijn kind een uitzondering moet zijn. Bovendien, die mobiele telefoon vind ik een paar heel leuke kanten hebben:

  • Dat ze me kunnen bellen als ze bij een vriendje zijn aangekomen.
  • Dat ze even in hun eentje naar de supermarkt kunnen.
  • Dat ze oma en opa fotootjes kunnen sturen (en mij).
  • En vooral: dat ze leren te communiceren via whatsapp. Want voor je het weet, gaan ze puberen en probeer dan nog maar eens mee te kijken of erover te praten met ze.

Ik verheugde me dus! Op die nieuwe fase. Dus ja hoor, ik trakteerde mezelf op een nieuwe telefoon en gaf mijn oude aan Morris. We maakten strikte afspraken: de telefoon gaat niet mee naar school – ook al doen sommige kinderen dat wel. Hij gaat niet naast het bed. Spelletjes pas na vijf uur. Ik koos voor pre-paid, omdat ik het een fijn idee vond zo een beetje inzicht te houden in het verbruik. Morris kreeg 1 prepaidkaart per maand, daar moest hij het mee zien te redden. Was het op, dan moest hij wachten (of op de Wifi). Of van zijn zakgeld bijkopen, natuurlijk.

En toen begon het appen. Met spanning gluurde ik af en toe naar de berichtjes. Ik stelde vragen, en maakte me een beetje zorgen. En ja hoor, toen gebeurde het: hij werd uit de groepsapp gegooid. Ik veerde op: cyberpesten, daar had je het al! Maar hij kon er zelf smakelijk om lachen en maakte binnen drie seconden een nieuwe groep aan, waarvan hij zelf de beheerder was en de verwijderaar dus niet aan mee mocht doen.

Dat was voor zover ik weet was dat het enige incident. Het gaat verder hartstikke goed. Ik was bang dat hij dat ding nooit meer weg zou willen leggen, maar dat valt heel erg mee. Daardoor zijn we ook wat minder streng geworden. We stoppen hem bijvoorbeeld regelmatig wat extra tegoed toe. Op zijn verjaardag, met Sinterklaas, of bij een goed rapport. Dat kan nog best oplopen. Gelukkig zijn er regelmatig fijne acties. Zoals nu, wanneer je opwaardeert verdubbelt Vodafone namelijk gratis je tegoed!

Zo ging het dus bij ons. Twijfel jij of jouw kind al klaar is voor een mobieltje? Dan zouden dit mijn tips zijn.

  • Geef je kind een oude telefoon (van jezelf). Koop nooit een nieuwe telefoon voor je kind. Je blijft namelijk bezig! Morris heeft ook nog een oudere broer, dus er raken regelmatig telefoons kwijt/beschadigd. Soms kopen mijn man of ik een nieuwe telefoon, en dan geven we onze oude door. Of ik speur Marktplaats af naar een goed tweedehandsje.
  • Maak goede afspraken. Bespreek van tevoren met je kind wat je wel/niet wil. Wanneer mag de telefoon mee, welke apps mogen ze gebruiken, etc. Ik heb van tevoren met Morris gepraat over social media, en dat je goed moet nadenken wat je daarop plaatst. We wilden bijvoorbeeld niet dat hij meteen TikTok en Instagram zou nemen.
  • Bekijk samen het verbruik. Vodafone heeft een superhandige app waarin je precies kan zien hoe veel je hebt verbruikt, zodat je dat samen kunt bekijken. Zo kwam Morris er al snel achter dat video’s kijken zijn tegoed veel te snel opsnoepte. Ook vind ik het fijn zo een beetje een oogje te houden op welke apps hij gebruikt.
  • Start met prepaid. Ik zou altijd beginnen met prepaid beltegoed. Niet alleen zodat je zelf een beetje zicht kan houden op het verbruik van je kind, maar ook zodat je kind doorheeft dat spelletjes spelen/appen/videos kijken niet oneindig kan. Fijne tip: Vodafone heeft nu dus een speciale actie. Als je € 10 of € 20 opwaardeert, verdubbelen zij je tegoed. De actie loopt tot 13 december, perfect voor Sinterklaas of Kerst dus!

Moeders, dit is mijn verhaal. Ik zag er dus enigszins tegenop, maar het valt mee (op dat kwijtraken na dan). Hoe was jullie ervaring?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vodafone. Waardeer je nu op met € 10 of € 20, dan verdubbelen zij gratis je tegoed! Dat is dus dubbel zoveel voordeel! En dubbel zoveel appen, snappen, liken, video’s streamen, sms’en of bellen met familie en vrienden. Perfect cadeau voor in de schoen. De Vodafone Runners zijn er tot en met 13 december, dus ga snel naar prepaid opwaarderen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vodafone, maar de inhoud is 100% van ons. Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

16 Manieren om vandaag nog een betere band op te bouwen met je kinderen

Barbara heeft weleens het gevoel dat het moederschap voor 90 procent bestaat uit...
Lees verder