Wat je ècht moet weten over de omgang met je schoonouders!

14.10.2022 06:00
schoonouders

Schoonouders. Femke heeft er een beetje een dubbel gevoel over. Enerzijds krijg je ze zomaar in je schoot geworpen (en geven ze je soms kritiek waar je heel goed zónder kan) anderzijds zijn ze als opa en oma vaak onmisbaar. Hoe ga je nou het best met ze om?

Lees ook: 10 dingen die je te horen krijgt als je je hoogzwanger op straat waagt

Als ze maar blijven vragen wanneer er kinderen komen (of in mijn geval: ‘wanneer komt de tweede?’)
Luister en huiver: mijn schoonvader deed laatst serieus alsof zijn twee wijsvingers mijn eicellen waren die tegen elkaar praatten. Het ging ongeveer zo: “Wil jij er niet uit?” “Ja, ik wil er ook uit!” (met een hoog piepend stemmetje). Ik was werkelijk met stomheid geslagen, maar vond het ook redelijk hilarisch.
Volgens mij werkt het het best om vooral veel te knikken, te glimlachen en te onderstrepen dat je begrijpt dat je schoonouders zin hebben om (nog een keer) opa en oma te worden. Meer hoeven ze niet te weten. Als je echt aardig wilt zijn, kun je altijd nog iets zeggen in de trant van: “Als het zover is, zijn jullie de eersten die het weten.”

Als ze je man behandelen alsof hij nog steeds een 4-jarig jochie is.
“Doe je wel een muts op schatje?” Toen ik mijn schoonmoeder dit jaren geleden tegen Reinier hoorde zeggen, sloeg ik achterover van verbazing. Ik hoor wel eens van vriendinnen dat zij zich zelfs dood ergeren aan betuttelend gedrag van hun schoonmoeder jegens hun man. Psychologen benadrukken in dit soort gevallen altijd dat je naar jezelf moet kijken. Waarom ergert dit je zo? Voel je je bedreigd? In principe heb jij er niks mee te maken… als het je man irriteert, moet hij er iets van zeggen. En verder: probeer ook eens in te voelen waarom je schoonmoeder dit doet. Misschien is ze wel gewoon bang om de band met haar zoon minder te zien worden.

Als ze ongevraagd advies geven over de opvoeding van de kinderen
Mijn schoonouders passen een dag per week op en ik ben ze natuurlijk vreselijk dankbaar. Echt, echt, echt. Dat betekent wel dat zij een deel van de opvoeding op zich nemen. Ook dat vind ik prima. Mijn man heeft er echter soms meer moeite mee. Met name als zijn vader hem uitlegt hoe we het best met Max om kunnen gaan.
Laatst zei hij bijvoorbeeld: “Als hij je in je gezicht wil slaan, moet je op lage toon zeggen: ‘Máx, néé!!'” Tsja. Dat weten wij natuurlijk ook wel. Maar goed.
Soms is het best oké om te luisteren naar wat schoonouders hebben te zeggen. Antwoord met een glimlach “Dat is een goed idee,” en doe ermee wat je wilt. En vergeet bovendien niet dat zij een schat aan ervaring hebben, dus er kan best een kern van waarheid zitten in hun opmerkingen zitten. Je mag echter wel van ze vragen dat ze wat zij vinden over de opvoeding van de kinderen verpakken in een mening en niet uiten als kritiek.

Als ze niet goed kunnen opschieten met jouw ouders
Dit is een hele lastige, die ik in een vorige relatie wel eens aan de hand heb gehad. Wanneer je in deze situatie zit, kun jij je ouders (en je man zíjn ouders) alleen maar aanspreken op hun volwassenheid. Laat ze in vredesnaam een beetje normaal tegen elkaar doen wanneer ze elkaar tegen komen op feestjes. Je kunt er natuurlijk wel een beetje omheen werken.
Voor kleine dinertjes nodig je ze op verschillende avonden uit en bij grotere feesten mag je ervan uitgaan dat er genoeg mensen zijn om ze niet teveel met elkaar te laten praten.

Als ze kritiek hebben op je huishouden
Ik wil Reinier eigenlijk altijd betrekken bij wat ik mijn schoonouders te zeggen heb, maar beter is gewoon uit te spreken wat je dwars zit. Dus mocht je schoonmoeder opmerkingen maken over het feit dat er wel een stofzuiger door het huis mag, zeg op een rustige manier wat je vindt. Misschien heeft het huishouden niet zo’n grote prioriteit voor je, of heb je een hele drukke week gehad. Maar misschien vind je ook dat ze zich niet met jouw huishouden mag bemoeien en kwetst ze je met zo’n opmerking. Ook dat kun je beter uitspreken dan het later op woedende toon tegen je man zeggen als je schoonmoeder je huis verlaten heeft. Dat zorgt sowieso voor een betere avond! (Dit is trouwens ook een advies aan mezelf: ik ben namelijk nog niet zover!)

Als ze willen dat de feestdagen op hun manier gevierd worden
Gelukkig zijn mijn schoonouders heel erg relaxed wat betreft de feestdagen. Bij een vriendin van me is het echter heel vaak ellende rond kerst. Haar schoonmoeder wil dat eerste kerstdag standaard bij haar gevierd wordt en de keer dat het bij mijn vriendin plaatsvond, mailde haar schoonmoeder een exacte lijst van wat er gekocht moest worden. Zodat het diner wel van hetzelfde niveau zou zijn als ze gewend was.
Dit hoef je natuurlijk niet te pikken. Lekker links laten liggen zo’n mail en je eigen gang gaan. Het is aardig om iets van de tradities uit je mans familie en iets uit de jouwe mee te nemen, maar voor jullie gezin maken jullie de nieuwe tradities. Lijkt me meer dan logisch, toch?

Als ze ingaan tegen jouw regels voor de kinderen
Ik zit net in de eerste opvoedingsfase. Max begint nu door te hebben hoe hij ons kan bespelen en doet dat met verve. Reinier en ik bespreken dit ook met zijn ouders, zodat zij ook onze lijn volgen. En bijvoorbeeld niet te zacht voor ons kind zijn.
Als jij er tegenaan loopt dat je schoonouders een heel andere aanpak hebben dan jij en je man, mag je gerust duidelijk zijn.  Wanneer jij niet wil dat de kinderen overdag tv kijken of met speelgoedpistooltjes spelen dan mag je van je schoonouders verwachten dat zij dit ook niet toestaan. Doen ze dat structureel wel dan ondermijnen ze je autoriteit als ouder en dat kun je gewoon aankaarten.

Lees ook: Wat opa en oma écht denken