Wat je écht moet weten over een postnatale depressie

11.07.2018 13:30

“Ik wilde dat iemand mij, voordat ik moeder werd, had verteld over het zwarte gat. Dat gat waarin je kunt vallen als je een kind hebt gekregen. Ik wist totaal niet wat me overkwam en daarom zei ik maar niks.” Vala van den Boomen kreeg een postnatale depressie na de geboorte van haar oudste dochter, en vond het enorm lastig hierover te praten met haar partner en familie.

Vala is niet de enige die haar depressieve gevoelens voor zich hield: uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de vrouwen het moeilijk vindt om (signalen van) haar postnatale depressie te bespreken met anderen. Terwijl 75 procent van de vrouwen aangeeft dat erover praten juist helpt om de weg omhoog te vinden. Wist je dat in Nederland 1 op de 8 moeders ooit te maken heeft gehad met een postnatale depressie? Hiermee is het de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Er zijn trouwens ook heel wat vrouwen die niet in een volledige depressie raken, maar wel verschillende symptomen ervaren.

Wist je dat die depressieve gevoelens al tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan? Veel mensen denken dat vrouwen er alleen na de bevalling last van kunnen hebben, maar sommige vrouwen krijgen er al mee te maken tijdens de zwangerschap. En ook na de bevalling hoef je niet meteen met die zwarte deken over je hoofd rond te lopen, maar het kan het zich ook nog na twaalf maanden openbaren.

Natuurlijk is iedereen wel eens somber of neerslachtig, dat hoort bij het leven, maar hoe weet je dat er meer aan de hand is en jij, of een vrouw in je omgeving, aan een depressie lijdt? Het meest typerend zijn veranderingen in iemands stemming, met name somberheid, ongeïnteresseerdheid en apathisch zijn (weinig tot geen gevoelens lijken te hebben). Ook kun je je extreem moe en lusteloos voelen, huilerig zijn, prikkelbaar of agressief en vergeetachtig of verward. Je kunt veel piekeren en je machteloos, wanhopig en angstig voelen. Daarbij kan je je ook ‘geen moeder’ voelen voor de baby of juist overbezorgd zijn, of heb je weinig zelfvertrouwen en het gevoel ongeschikt te zijn voor het moederschap. Veel vrouwen ervaren ook lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid, of veranderingen in hun eetlust. Artsen en psychiaters stellen de diagnose postpartum depressie als je 2 weken of langer ten minste 5 van deze symptomen hebt.

De meeste vrouwen krijgen geen postnatale depressie, maar er is wel bekend dat bepaalde vrouwen er meer kans op hebben. Vrouwen met een genetische aanleg voor depressie of die al eerder depressief zijn geweest, bijvoorbeeld. Ook zijn tienermoeders en vrouwen met hoge verwachtingen van het moederschap gevoeliger voor het ontwikkelen van een postnatale depressie. De oorzaak is niet altijd even makkelijk te duiden: je kunt depressief worden doordat je heftig reageert op de enorme verandering die plaatsvindt in je leven, maar het kan ook zijn dat je schildklierwerking verstoord is of je hormonen door de zwangerschap uit balans geraakt zijn.

Wat kan je doen als je denkt dat jij zelf, of een vrouw in je omgeving, een postnatale depressie heeft? Allereerst: praten helpt. Echt waar! Het kan heel lastig zijn, want je moet je kwetsbaar opstellen, maar de opluchting zal enorm zijn als je het hebt gedaan. Als je je depressie niet verbergt, sta je er niet langer alleen voor. Je omgeving kan je steunen en oordeelt vaak minder hard als ze weten wat er aan de hand is. Voor meer hulp kan je naar de site heyhelpt.nl. Hier staan goede tips hoe je iemand kan steunen die depressief is én vind je een overzicht van hulpverleners.

Ook Vanessa heeft een postnatale depressie gehad. Ze kwam daar pas na drie-en-een-half jaar(!) achter. Wat bleek? Haar progesteron was te laag en ze kreeg uiteindelijk medicatie in de vorm van synthetisch progesteron. Femke interviewde haar en haar man over deze strijd en hoe zij deze periode beiden ervaren hebben. Bekijk het complete interview hier:




 

Dit artikel is geschreven in opdracht van de Rijksoverheid, maar de inhoud is 100% van ons.

Met de campagne ‘Hey! Het is oké. Maak depressie bespreekbaar’ wil het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het gesprek over depressie op gang brengen. Depressie komt vaker voor dan je denkt: je bent niet alleen. Praten helpt. Op het platform www.heyhelpt.nl kan je terecht voor meer informatie over depressie en tips om het gesprek hierover aan te gaan: als je zelf depressief bent óf iemand kent die (mogelijk) een depressie heeft.

Lees hier meer over ons advertentiebeleid.