Zeg dit nooit tegen een thuisblijfmoeder!

14.08.2020 05:10

Oioioi wat lopen thuisblijfmoeders tegen een vooroordelen aan, niet te doen. Lees maar eens even mee. Dit zijn de dingen die je maar beter niet tegen thuisblijfmoeders kunt zeggen. Want ze zijn gewoon niet waar. 

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

1. Wat heerlijk dat je niet hoeft te werken
“Tuuurlijk, ik zit de hele dag met een zak chips op de bank series te bingewatchen.” Het is alsof je zegt dat de leidsters van de kinderopvang ook de hele dag voor zich uit zitten te staren. Genoeg te doen als je fulltime thuis bent met de kinderen: luiers, hapjes, prakjes, ruzies sussen, huishouden, de financiën op orde houden, naar buiten, vriendjes over de vloer, limonade schenken, snotneuzen afvegen, zindelijkheidstrainingen, boodschappen. Moet ik doorgaan?

2. Heb je geen doelen in je leven?
“Klopt, ik had geen doelen en toen heb ik twee kinderen gebaard om iets te doen te hebben.” Het is toch apart dat een baan wel als doel geldt en een kind gezien wordt als een ‘buitenschoolse’ activiteit. Als iets wat je erbij doet, nooit als hoofdtaak.

LEES OOK: De verschillen tussen werkende moeders en thuisblijfmoeders

3. Je man verdient waarschijnlijk een heleboel geld, anders kun je je je dit niet permitteren
Dat zou maar zo waar kunnen zijn, maar een thuisblijfmoeder kan natuurlijk ook een erfenisje binnengetikt hebben. OF beide partners hebben besloten het welvaartsniveau van het gezin iets naar beneden te halen ten behoeve van meer tijd met de kinderen. Kan ook. In feite heb je als buitenstaander hier natuurlijk he-le-maal niks mee te maken.

4. Wanneer ga je weer aan het werk?
Same story. Met deze vraag impliceer je dat de vrouw die tegenover je staat een minderwaardig wezen is omdat ze momenteel niet werkt. Wieweet wil ze ooit weer aan het werk, wieweet ook niet. Hou je erbuiten. Pleasssse.

5. Maar wat ga je dan doen als je kinderen naar school gaan?
“Tsja, dan kan ik eindelijk uitslapen, ’s middags naar de film en vanaf een uur of vijf de wijnfles aan mijn mond zetten” Serieus, er is echt nog genoeg te doen als de kinderen naar school zijn. Basisscholen vragen constant om hulp in de vorm van leesmoeders, luizenmoeders, knutselmoeders, moeders die meewillen op schoolreisje, moeder die in de OR of de MR willen. Maar heel misschien wil de thuismoeder die voor je neus staat wel weer aan de slag met haar carrière. Dat zou ook zomaar kunnen.

6. Och, ik zou dat nooit kunnen… ik zou echt gek worden zonder volwassenen om tegen aan te lullen.
Eigenlijk zeg je hiermee: jij bent waarschijnlijk een stuk simpeler dan ik. Niet zo tof. Er zit natuurlijk best wat jaloezie van de werkende moeders richting de thuisblijfmoeders. En ook andersom. Want laten we eerlijk zijn: beide situaties zijn nooit helemaal ideaal.

7. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen een werkende moeders als voorbeeld hebben.
“Er zijn wel meer dingen belangrijk, toch? Liefde, aandacht, geluk. Zou het zo zijn dat kinderen van thuisblijfmoeders stelselmatig ongelukkig zijn? Of wil je eigenlijk zeggen dat ik mijn kinderen leer lui te zijn? Nee toch, dat dacht ik al!”

8. Maar wat doe je als je onverhoopt gaat scheiden?
Dit is gewoon een gemene vraag. Misschien is het een tijdelijke situatie dat de moeder in kwestie niet werkt, misschien is het een bewuste keuze voor de lange termijn of misschien kan het (tijdelijk) niet anders. Natuurlijk weten de meeste vrouwen tegenwoordig wel dat een financieel afhankelijke situatie niet de meest comfortabele positie EVER is. Maar dat is aan hen. Niet aan een buitenstaander.

9. Jij krijgt tenminste genoeg slaap
Hahahahaha. Uhm. No comment.

10. Vind je het niet zonde van je opleiding?
“Wie zegt dat ik nooit meer aan de slag ga? Daarbij…misschien studeerde ik alleen om mezelf te ontwikkelen. Of om geld te verkwisten. Nee sorry, die was onder de gordel.”

11. Krijg je zakgeld van je man?
“Ja, vijf euro per week. Mag ik snoep van kopen.”

LEES OOK: 7 Redenen om te blijven werken als je moeder bent