21 dingen die je moet weten als je een verre reis maakt met kleine kinderen

18.09.2016 13:45
verre reis met klein kind

Een verre reis met kleine kinderen is helemaal geweldig. Barbara vindt zelfs dat je met elk kind voordat het 4 wordt en naar school gaat naar een tropisch land zou moeten, als het haalbaar is.  Je bent even helemaal samen. En de kinderen vinden het ook geweldig. Alleen zijn er wel een paar dingen die je moet weten! De experts van RiksjaKids vertellen waar je ECHT aan moet denken.

“Vuilniszakken en een rol tape,” dat vertelde een moeder me toen ik haar vroeg wat haar ultieme tip is als je op reis gaat met kleine kinderen. Deze vrouw plakte de ramen van de kinderkamer van boven tot onder dicht, zodat er ’s morgens geen straaltje licht in het huis kwam. Briljant!
Kijk, dat zijn tips die alleen een andere moeder je kan geven.

Dat soort advies had ik goed kunnen gebruiken toen wij met een anderhalf-jarige naar Brazilië gingen een paar jaar geleden. Het was onze droomreis, naar een autovrij eilandje aan de kust van Bahia. Iemand had ons verteld dat we een autostoeltje moesten hebben voor in vliegtuig. Dus wij dat ding meesjouwen. “It’s huge!” snauwde de steward ons toe.

Daarna werd het nog erger, met dat autostoeltje. Het eiland waar we naartoe gingen had geen wegen. We werden met bootjes en kruiwagens opgehaald. Over wal waar we kwamen trok wel iemand zijn wenkbrauwen op vanwege dat autostoeltje. Uiteindelijk was het toch nog handig als kinderstoel, want daar bleken ze in Brazilië niet aan te doen!
Had ik maar geweten dat het helemaal niet nodig was, dat ding.

Het was zo’n heerlijke vakantie verder. Echt van het soort dat je nooit meer vergeet. We dronken uit kokosnoten, aten uit de zee en voetbalden als het eb was. Wat ook leuks was: die Brazilianen werden helemaal wild als ze zo’n klein blond kindje zagen. Overal waar we kwamen werd Felix uit onze handen gerukt en bij het hele dorp op schoot gezet.
Onvergetelijk!

PicMonkey Collage

Nu mijn jongste alweer drie is, begint het weer te kriebelen. Hij is nog nooit ver weg geweest. En ik vind eigenlijk dat elk kind recht heeft op een tropische reis voordat-tie naar school moet. (Nou ja, als de financiën het toestaan, wat wel een dingetje is hier in huis.)
Ik droom nu van Thailand deze winter! want 1 januari is het zover: dan gaat Morris naar school.

Dus voor iedereen die binnenkort met een klein kind een verre reis gaat maken hebben we een moeder geïnterviewd die veel op reis is met kinderen. Het werd Birgit, die als reisspecialist voor RiksjaKids veel naar Thailand en Marokko reisde en deze zomer naar Sri Lanka gaat.

Dit zijn haar onbetaalbare tips:

Lap een oude digitale camera op en geef die aan de kinderen. Ze vinden het heerlijk om foto’s te maken, het maakt ze een beetje volwassen. geef de camera al voor op de heenweg, laat ze lekker al op het vliegveld foto’s maken, in het vliegtuig en misschien zelfs van de cockpit. De nieuwigheid is er niet snel vanaf!

Zorg ook dat je kind een eigen paspoort heeft. Reis je als moeder alleen met je kind? Dan heb je toestemming nodig van de vader en dien je allerlei formulieren mee te nemen.

Vraag altijd kindermaaltijden aan in het vliegtuig – die worden net wat eerder uitgeserveerd, zodat je eerst je kind kunt helpen met eten, voordat je zelf gaat eten. Voor baby’s zijn er speciale babybaskets: een soort mandje, die aan de wand wordt bevestigd, waar ze heerlijk in kunnen slapen. Is je kind bijna 2 en te oud voor een kindermandje, maar nog te jong voor een eigen stoel? Overweeg dan toch (zeker op lange vluchten) om een stoel voor m te kopen. Je betaalt wel wat meer voor een ticket, maar het kan de moeite waard zijn.

Sommige mensen vinden een dagvlucht een pre, maar ik ben meer fan van een nachtvlucht – grote kans dat je kind toch zo’n 5/6 uur slaapt en dan gaan die 11 uur een stuk sneller, dan wanneer hij of zij amper slaapt. Zeker wanneer ze nog te jong zijn om films te kijken of te gamen.

Neem een walkie talkie mee. Je kan ze voor een paar tientjes in de speelgoedwinkel kopen, en je hebt er oneindig veel lol mee. Je kan de wat grotere kinderen zelf een stukje bos laten verkennen, zolang je contact hebt. Of proberen een ijsje te kopen terwijl je ze coacht. Het geeft ze een gevoel van zelfstandigheid.

Voordat je op reis gaat moet je vaccinaties checken. Op de site van de GGD vind je de meest actuele standpunten over vaccinaties in het buitenland per land.

Wanneer je naar landen buiten Europa gaat (ikzelf ben vaak in Zuidoost-Azie geweest) moet je goed in de gaten houden dat je vaak een stuk dichter bij de evenaar bent: ik neem altijd een uv-shirtje mee en een petje voor mijn zoon. Bovendien ben ik groot fan van P20 en Vision: beide merken zonnebrand werken erg lang, zelfs als je de hele dag in het zwembad vertoeft: maximaal 2 keer insmeren op een dag is wel zo prettig.

Vanwege de muggen neem ik vaak muggenmelk mee vanuit Nederland, maar ik koop ook zeker iets in het land zelf. Is je kind onder de 3? Neem dan citrusolie mee uit Nederland – DEET is vaak pas vanaf 3 jaar aan te raden.

Ook pleisters, arnica, ORS, en Sinaaspril mag niet ontbreken in de bagage. Ga je langer op reis? Neem dan een breed-spectrum antibioticum mee – je weet maar nooit wat je onderweg kan gebeuren.

Ik heb zelf altijd een desinfecterende handcrème bij me, en ook een kleine ehbo-kit, met oa schone injectienaalden (dit is overigens echt niet altijd nodig – ga je off the beaten track of naar landen waar de gezondheidszorg minder goed geregeld is dan je graag zou willen zien, dan is dit wel handig).

Eten op reis kan lastig zijn: ik neem altijd sultana’s of evergreens mee op reis – een handig tussendoortje.

In een restaurant vraag ik vaak om verse groenten voor mijn zoon: tomaten, komkommer en wortel lust hij rauw heel graag en zo hoef ik me geen zorgen te maken om zijn dagelijkse hoeveelheid gezond eten.

Neem ook luiers en luierdoekjes (een beginvoorraad) mee, omdat je niet weet of je ter plaatse iets snel en makkelijk kunt kopen. Mijn schoonzus nam voor 3 weken Thailand potjes eten mee – ikzelf heb dat niet gedaan omdat ik gokte dat er te plaatse ook wel wat zou zijn.

Bij de eerste verre reis van mijn zoontje hebben we zijn eigen slaapzakje meegenomen en zijn knuffels. In het vliegtuig hebben we het ritme aangehouden zoals we thuis doen (voorlezen, slaapzak aan, knuffel in zijn armen en slapen maar). Ben je eenmaal op de plaats van bestemming probeer dan zo snel mogelijk het ritme daar aan te houden.

Standaard zitten bij ons stiften, kleurboeken, voorleesboekjes en spelletjes in de bagage. Kaartspelletjes als UNO, maar ook een dobbelspel is leuk voor onderweg. En tegenwoordig? Een volledig opgeladen iPad en smartphone.

De buggy mag natuurlijk niet ontbreken, want ze vallen bij tijdverschil op de gekste tijden in slaap. Meestal mag je die meenemen tot aan de gate – is wel zo handig. Heb je een baby, neem dan ook een draagzak mee voor als je de buggy langere tijd tussen bagage en vliegtuig moet missen.

Mijn zoontje had een zaklampje die hij op zijn hoofd kon doen – leuk om ’s avonds in het donker te gebruiken.

Neem zwembandjes mee, want je weet niet of je die ter plaatse makkelijk kunt kopen

Neem een tentje mee, zodat ze overdag op het strand kunnen slapen.

Een rol vuilniszakken met tape uiteraard, om de ramen mee dicht te plakken.

En tenslotte Barbara: een autostoeltje is helemaal niet nodig! Laat ze in het vliegtuig lekker met het hoofd op je schoot slapen. ;-)

Fijne vakantie!

 

LEES OOK: 21 geweldige dingen die je met je kinderen in Thailand kunt doen

 

logo_riksjakids

Over Riksja Kids
RiksjaKids is een kindvriendelijke reisorganisatie van reizigers voor reizigers. In onze reizen zorgen we voor een goede afwisseling in activiteiten die leuk zijn voor kinderen, maar ook voor ouders. Onze kidsspecialisten hebben zelf veel gereisd met kinderen en helpen je graag bij het samenstellen van jullie eigen reis. Het reistempo ligt wat lager waardoor je het land echt kan beleven. Tijdens de reis staat onze lokale vertegenwoordiger voor je klaar om de reis soepel te laten verlopen. Voor meer informatie 
www.riksjakids.nl.

 

 Lees hier alles over ons advertentiebeleid.