In samenwerking met Me-to-We

Laat Brabant je maar verrassen: 8 avontuurlijke uitjes in het zuiden mét kinderen

07.05.2023 19:00

Wil je de Randstad ontvluchten? Of ken je Noord-Brabant toch nog niet zo goed als je denkt? Deze zuidelijke provincie heeft alles in huis voor een heerlijk weekendje weg met het hele gezin. Soms heb je gewoon geen zin om thuis te zitten. Van ravotten in een nationaal park tot een boottocht ónder de stad door; tijdens jouw weekend weg met het hele gezin kun je heel gemakkelijk de stad met de natuur combineren.

1. Kunstig doen in Breda
Heb je zelf niks met kunst? Kinderen kunnen zich nog uren verwonderen. Ontdek de Blind Walls Gallery in Breda: meer dan 100 muurschilderingen vertellen de verhalen van de stad. Kikker je jezelf daarna even op met een typische lokale delicatesse: de Nassaubol. De bol is gemaakt van roomboter, krenten, een bosvruchtenbavarois en een karamellaag. Stap je daarna in een bootje om over de singels te varen.

2. Hogere sferen in Tilburg
Wil je de kinderen stil krijgen? Neem ze de indrukwekkende Kempentoren op. De toren in het Spoorpark is 37 meter hoog en het uitzicht over de stad ontneemt je de adem… en ook wel even je stem. Op loopafstand kun je trouwens in het Textielmuseum ook zelf je sokken ontwerpen. En zijn je kids meer van het experimenteren, uitvinden en ontdekken? Dan kunnen ze los bij het Ontdekstation.

3. Oldschool in Eindhoven
Tijd om je eigen skate-skills even te testen. Bezoek Strijp-S in Eindhoven en doe de coolste trucs op een stuntstep of op je skates in Area51, het grootste indoor skatepark van Europa. De knalroze ijssalon Intelligentia mag je ook zeker niet missen. Laat je je daarna meeslepen door lichtspektakels, opzwepende muziek en enorme vloerprojecties van Motion Imagination Experience. Dan weet je zeker dat de kinderen aan het eind van de dag tevreden knock-out gaan.

4. Historisch ’s-Hertogenbosch
Naast de échte Bossche Bollen van Jan de Groot heeft Den Bosch nog heel wat te bieden. Een boottocht over de Binnendieze bijvoorbeeld. Je vaart dan deels ónder de stad door. En later dit jaar kun je de imposante Sint Janskathedraal beklimmen. Wat een uitzicht! En heb je de échte werken van Vincent van Gogh al eens gezien? Dan moet je in Het Noordbrabants Museum zijn.

5. Ravotten in Brabant
Ravotten en hutten bouwen? Rij naar een van de grootste stuifzandgebieden van Europa: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. En als je daar toch bent, is een bezoek aan het aangrenzende vestingstadje Heusden een aanrader. Maak een mooie wandeling over de vestingwallen en proef volgens sommigen het lekkerste ijsje bij Heusdens IJshuys! Nationaal Park de Biesbosch staat vooral bekend om de vele kreekjes en riviertjes met fijne stranden. Huur een sup of kano en dan weer aan het einde van de dag, als de rust weer terugkeert op het water, spot je hier misschien zelfs een bever.

 

6. Wandel je rot
Mocht je nog niet genoeg rondrennen met een druk gezin, dan kun je je laten inspireren door één van de vele themaroutes die Brabant rijk is. Zo zijn er een aantal fotogenieke wandelbruggen. Bij de Mozesbrug onder de rook van Bergen op Zoom wandel je zelfs door het water terwijl je voeten droog blijven. De Moerputtenbrug ten zuiden van ’s-Hertogenbosch is een oude spoorbrug en vlakbij Eindhoven vind je Nationaal Park De Groote Peel, bekend om zijn vogelrijkdom.

7. Spannende fietsroutes
De rondjes door de buurt ken je nu wel. In Noord-Brabant heb je gave fietsroutes die je langs echt indrukwekkende plekjes leiden. Zo wordt al generaties lang in grensregio De Kempen het spannende verhaal verteld van Zwarte Kaat, de ‘Heks van Hellenende’. En in de streek De Langstraat, vlakbij Efteling en Loonse en Drunense Duinen, leeft het intrigerende verhaal over de ‘Bende van de Witte Veer’.

8. Wilde avonturen
Over de Efteling hoeven we niets uit te leggen. Liever op zoek naar de big five? Op nog geen halfuur rijden van de Efteling stap je Afrika binnen in Safaripark Beekse Bergen. Bewonder giraffen, leeuwen en antilopen vanuit je eigen auto, wandelend of tijdens een ontspannen boottocht. Je kunt hier zelfs overnachten met uitzicht op de dieren in het gloednieuwe SafariHotel of in het SafariResort.

Wil je meer tips om Noord-Brabant onveilig te maken met je kinderen?
Ga naar visitbrabant.com