10 babyspullen die ook voor andere dingen heel handig bleken te zijn

10 babyspullen die ook voor andere dingen heel handig bleken te zijn
Oh, oh, oh wat kosten die kleine baby’s klauwen met geld, zeg! Maar wie wat bewaart, die heeft wat. Krentenkakker Franke vond voor van alles en nog wat een tweede leven.

Lees ook: Marcel: Baby’s zijn niet duur behalve als je je heil zoekt in kinderconcept-stores!

Ja, ons ben zûnig. En bij ons groeit het geld niet op de rug, helaas. De loterij heb ik ook nog niet gewonnen. Vooralsnog. Dus tot de tijd dat ik het vermogen heb van een gemiddelde Trump-telg, probeer ik zoveel mogelijk te hergebruiken of multi-inzetbaar te maken. Katjing, wat scheelt dát een hoop doekoe.* Komt-ie:

 1. Kraammatjes
  Ook te gebruiken als: matje in de box, als je de babybilletjes even een halfuurtje wat buitenlucht gunt, in plaats van zo’n broeierige luier de hele dag door. Was ook als matrasonderleggertje in de fase: ja-wel-zindelijk-overdag-maar-‘s nachts-is-nog-een-gokje… een uitstekende oplossing.
 2. Hydrofielluiers
  Ook te gebruiken als: poetsdoek. Beter absorberend ben ik ze nog niet tegengekomen. Man, wat een geweldige doeken zijn dit! Ideaal dus om glas mee ‘na te drogen’ bij het glazen wassen. Gebruik roterende bewegingen net als in de film The Karatekid en ik zweer het je: voor het eerst in je leven zullen je ramen (of koffietafel/stationwagen/wijnglazen) absoluut streeploos zijn.
 3. Billendoekjes
  Inzetbaar als
  toetenvegers, brilpoetsers, tabletpoetsers, schoonmaakdoekjes. Multifunctioneel hoor, die billendoekjes. Kun je alles even mee afsoppen. Je kunt hier natuurlijk ook als eerste toetenvegers lezen, want toetenvegers en billendoekjes zijn bijna hetzelfde, zeker van goedkope merken. Ik gebruik ze zelf het liefst om mijn mobieltje mee schoon te maken. Even napoetsen met een hydrofielluiertje. Works like a charm.
 4. Navelbeschermdoekjes
  Ja, waarom ik die ooit had aangeschaft, geen idee, want ze bleven totaal niet op de plek zitten waar ze nodig waren. En dan kon ik weer ergens zo’n ‘matje’ uit de romper van mijn baby vissen. Maar die doekjes zijn bijzonder sterk, schoon en superabsorberend verband. Niet weggooien dus, want zodra je peuter z’n knie openhaalt (bound to happen), kun jij ‘m professioneel verbinden.
 5. Voedingskussen
  Ook te gebruiken als: babybeschermer en zitje. Niets zo gezellig als je voedingskussen tot een rookworst vouwen, zonder ruimte in het midden, en je baby erin te parkeren. Saampjes op de bank, zo gezellig! Ook weleens gebruikt om mijn dochter in ‘klem te leggen’ op de bank, zodat ze er niet zou afrollen als ik even iets moest pakken uit de keuken (maar vind je het eng, don’t try this at home want ik wil natuurlijk met dit stukje geen ongelukken veroorzaken, dat snap je wel).
 6. Daarbij hoort: hoes van het aankleedkussen. Die kun je ook om de ‘rookworst’ vouwen. Je maakt er een deukje in en voilà: heerlijk scharrelplekje voor je baby, kan-ie nog maanden mee vooruit (een beetje schuin tegen de bank) werkte top als ‘wippertje’. Al kon mijn baby er dan niet mee wippen. Maar ja. Half rechtop zitten was leuk genoeg. Dus een wipper was schier overbodig.
 7. De box
  Ideale opslagplek. Mocht je nog geen kastje voor rondslingerend speelgoed in huis hebben, omdat de hoeveelheid troep nog te overzien is en er nog niet genoeg is om een heus kinderkastje mee te vullen. Maar je baby is wel de box ontgroeid en kruipt-ie lekker rond met allerhande babymateriaal? Voilà! Staat er opeens bezoek voor de deur, flikker je alles zo die box in. Doekje erover, hoppa klaar (wel even zorgen dat alle geluidjes uit staan ;-))
 8. Flessenborstel
  Die flessenborstel, zeker die van de Etos (ja, sorry, ik maak even reclame), die zijn dus echt fan-tas-tisch handig om van alles en nog wat mee te poetsen. Manlief gebruikt er zelfs eentje voor de onderhoud van zijn motor en  voor het poetsen van zijn wieldoppen, want dat puntige dingetje kan dus overal bij. Geen grap! En dat ding kost een euro geloof ik. Mensen, pure diepte-investering, dit ding.
 9. Melkpoedertoren
  Ook handig voor opbergen van andere kleine spulletjes. De bovenkant gebruik ik niet meer, maar de onderste 2 lagen zijn serieus handig voor het bewaren van klein kindergefrummel, zoals schelpjes van het strand waar we ooit mee gaan knutselen, wat nooit gebeurt natuurlijk, maar voor het idee…
 10. Steamer/blender voor babyhapjes
  Dit enigszins overbodige apparaat, want je maakt er als het goed is maar een paar maanden gebruik van, vond ik dus echt ge-wel-dig. Toen de baby’s met de pot mee gingen eten, heb ik er nog bergen appelmoes mee gemaakt. Gaat met dit ding toch handig, joh!

Zo. En dan wil ik ook nog graag van jullie weten: zijn er nog meer babyspulletjes waar je van alles mee kunt doen? Want ik kan natuurlijk ook wel een tip of twee gebruiken, dat begrijp je. En zo helpen we elkaar de Tropenjaren door. Hoera!

 

Meer lezen van Franke of op zoek naar een geweldig kraamcadeau?

Bestel hier haar boek Ik denk dat ik het wel kan, hét handboek voor kersverse moeders.

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Mama is zoveel leuker met een wijntje op

Oh, de heerlijkheid. Het lekkere weer breekt weer aan. En daarmee ook...
Lees verder