10 Dingen die je als bonus bij het moederschap krijgt

10 dingen die je als bonus bij het moederschap krijgt
Als je moeder wordt, verlies je heel veel dingen (een spetterend uitgaansleven, bijvoorbeeld), maar je krijgt er ook een heleboel dingen bij. Gratis en voor niks, die bonus.

De 10 meest indrukwekkende dingen die je er bij het moederschap zomaar en voor niets bij krijgt (want het zullen er vast 432 zijn, maar ik ga maar even niet verder dan een keurige Top 10 hier, jullie hebben vast ook nog andere dingen te doen vandaag dan lijstjes lezen, zoals opvoeden, schoonmaken of werken). Komen ze!

Lees ook: Het kersverse moederschap in 9 goudeerlijke tekeningen.

 1. Moekebillen
  Moekebillen zijn andere billen dan pre-moederschapsbillen. Zelfs de meest ronde vormgegeven J.Lo-exemplaren moeten eraan geloven. Of het aan de hormonen ligt, het baren, het zorgen, geen idee, maar die platgeslagen moekebillen die je jeans er stante pede ouderwetsch uit doen zien, die krijg je helemaal cadeau.
 2. Grote borsten of juist theezakjes
  Was je je hele leven onzeker over je cupje A, word je gezegend met een blijvende D. Of andersom; had je fiere jongens categorie C, blijf je over met theezakjes zonder inhoud. Het leven is hard. Of fantastisch.
 3. Een andere schoenmaat
  Deze blijft een lastige. Je voeten kunnen dus, na decennia dezelfde maat, opeens van maat veranderen. En dan blijf je dus die mindfuck krijgen in de schoenwinkel: waarom zijn die krengen veel te klein!?! Jezelf een nieuwe schoenmaat aanleren blijkt zo makkelijk nog niet.
 4. Nieuwe karaktertrekjes
  Sommige vrouwen blijven hun ware aard behouden, maar er zijn er ook die onder invloed van hormonen een ander mensch worden of in ieder geval nieuwe karaktertrekjes vertonen. De stoere chick wordt een verzorgster eerste klas, die slome transformeert in een keukenprinses, en dat brave meisje ontwikkelt in rap tempo juist een beetje ballen. Alsof de natuur automatisch kills toevoegt die jij nodig hebt om je kinderen te overleven, ofzo…
 5. Nieuwe matties
  Je vriendinnen blijft je heus wel zien hoor, maar waarschijnlijk minder vaak, zeker als zij achterblijven in de kroeg in de grote stad en jij na al die drukte neerdaalt in de provincie/dorp verderop/het reservaat. Ervoor in de plaats komt een legertje buren, moeders-van-vriendjes en speeltuin-lotgenoten.
 6. Nieuwe hobby’s
  Was je vroeger druk met shoppen/uitgaan/fotograferen/scrapbooken/handletteren/roken, nu ben je druk met.. eh.. je baby/dreumes/peuter (x2, x3 of x4). Hobby’s? Eigen leven? Ja, over een jaartje of zes…
 7. Moederintuïtie
  Of eigenlijk: een feilloos gevoel, voor wat dan ook. Niet alleen ten opzichte van je kind, maar ook ten opzichte van die dubieuze mail in je inbox of de geheime verhouding van je baas met zijn secretaresse. Geen nood als je nu al wiegend met je baby zit en denkt: waar dan? Dat gevoel ontwikkel je vanzelf, hoef je niks voor te doen, maar hoeft niet vanaf dag 1 al aanwezig te zijn.
 8. Een perfect functionerend alarmbellensysteem
  Dat watertje dat toch net te diep blijkt, die snelweg die je beter niet kunt nemen, die vage buurman, die vreemd ruikende mosselen in je lievelingsrestaurant: jouw alarmbellen rinkelen onafhankelijk van je ratio en leggen je perfect uit wanneer gevaar dreigt.
 9. Onbetaalde rekeningen
  Want die rekeningen als je eenmaal kinderen hebt: Niet Te Doen! Van kinderwagen tot zwemles tot 3x per week hockey en daarna schreeuwend dure kleren om de middelbare schooltijd hip door te komen; het is een rib uit je lijf (zo rond de ton tot ze achttien zijn. Per kind. Au!!!!!!!)
 10. Een allesomvattende, niets ontziende, flinke berg liefde voor je kinderen
  Die met geen pen te beschrijven is. En dus neem je puntje 1-9 helemaal voor lief (en zo niet, dan bestaat er altijd nog zoiets als de plastisch chirurg/rijke minnaar/psycholoog ;-))

Meer lezen van Franke of op zoek naar een geweldig kraamcadeau?

Bestel hier haar boek Ik denk dat ik het wel kan, hét handboek voor kersverse moeders.

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Je kind ergens vergeten? Het overkomt ons allemaal – ja, jou ook

Elke maandag geeft Franke, inmiddels goed getraind als moeder, advies over prangende...
Lees verder