De 10 geboden van het moederschap

25.08.2016 05:00
moederschap

Vergeet Mozes en zijn mooie praatjes: als kersverse moeder kun je even wat andere regeltjes gebruiken dan die in de Bijbel staan. Dit zijn ze.

[wysija_form id=”6″]

De tien geboden van het moederschap:

  1. Gij zult uw lichaam offeren

Pijnlijke baarsessies, tepelkloven, wallen tot aan je tenen, een lubberbuik en de leukste in dit rijtje; een paar heuse moekebillen (die zijn gewoon anders, mensen, écht, kijk maar eens om je heen. Je hebt hipsterbillen en moekebillen en dat zijn twee totaal verschillende fenomenen). Gelukkig is er met een boel sporten en gezond eten nog wel wat van te maken hoor, kijk maar naar Doutzen en Sylvie. Als zíj het kunnen…

  1. Gij zult spannende seks hebben

Oh nee. Toch niet. Nou ja, in ieder geval minder dan voorheen. Nou en? Je staat nu luiers uit te koken, de hele dag. Alsof dat goed is voor je libido. Wat denk je zelf? Nu. Gewoon. Even. Niet. Oké?!?

  1. Gij zult niet slapen

De eerste weken in ieder geval niet. En daarna een beetje. Als je geluk hebt. Maar je overleeft het, hoe dan ook. Op een gegeven moment kun je je door je slaapgebrek niet eens meer herinneren dat je een slaapgebrek hebt. Ja, de natuur heeft overal foefjes voor uitgevonden.

  1. Gij zult geen schaamte kennen

Bevallen in je blote kont in de gang van het ziekenhuis, opdringerige kraamhulpen die je onderkantje inspecteren met een vergrootglas, lekkende tieten tijdens een vergadering, nooit meer kunnen poepen met de deur op slot; overal waar je jaren geleden ‘Ieuuwww!!!’ op zei, is nu onderdeel van je dagelijks leven. Zet je er maar snel overheen, dat werkt het beste.

  1. Gij zult moedergevoel ontwikkelen

Al heb je een hart van steen en nul komma nul gevoel in je donder, opeens ben je moeder van een frummeltje. Dat kusjes wil, geknuffeld wil worden, gevoed wil worden. Of je nu wilt of niet, je emoties nemen een loopje met je. En je moedergevoel krijg je er gratis bij, mét een boel intuïtie, dat ook nog.

  1. Gij zult gevlekt zijn

Niet je huid, maar je kleren natuurlijk. Kotsdrupjes op je schouders, snotveeg op je knie, appelstroophandjes aan je rok. Het hoort erbij. No biggie, maar doe deze dingen jezelf de komende jaren niet aan: witte spijkerbroeken, bloesjes die je moet strijken, alles van wol en zijde, of andere materialen die naar de stomerij moeten. Zet in op katoen, polyester (droogt snel) en superglad satijn (in de hoop dat de vlekken er gewoon af glijden).

  1. Gij zult geduld hebben

Het geduld om je baby te leren kennen, het geduld om de eerste stapjes te begeleiden, het geduld om de verschillende huiltjes te leren kennen, het geduld om je dreumes dingen ‘selluf’ te laten doen. We vrezen dat je dit gebod nog een jaar of achttien met je meezeult (het geduld om de juf uit te leggen dat ondanks een dramatisch slechte Cito je kind niet dom is, het geduld om erop te vertrouwen dat dat enge vriendje van je 16-jarige dochter een bevlieging is, het geduld om af te wachten tot je zoon niet meer kneiterstoned is om ‘m op zijn lazer te geven, etc. etc.)

  1. Gij zult uzelf kwijtraken

Want er moet gezorgd, gewerkt, afgesproken, begeleid, getroost, gevoed, georganiseerd, en nog meer van die dingen. En met al die ballen ben je zo druk, dat er een kans bestaat dat je jezelf in die ratrace kwijtraakt. Dat je niet meer weet wat je vroeger leuk vond en wie je was,  dat je nu alleen nog maar ‘moeder van’ bent. Komt ook weer terug, hoor. Na de tropenjaren ben jij opeens weer fris, fit, en heb je alles weer onder controle. Heb je zowaar tijd voor de hobby/een goed boek/een lesje yoga voor het betere mindfulness.

  1. Gij zult verlangen naar uw oude leven

Die eindeloze avondjes op een terras, met al je honderd vrienden. Al die culturele uitstapjes, verre reizen naar exotische landen met louter een heupzakje om, spannende avonturen. Daar kun je best naar verlangen. Al weet je: zodra je iets kleins uitprobeert zoals winkelen in de stad zonder kind, dan is dat heerlijk, maar heel lang hoeft dat nou ook weer niet te duren, want dan ga je je kinderen missen. Dus dat verlangen, dat slaat eigenlijk nergens op.

    10. Gij zult de zuiverste liefde ervaren

De mooiste liefde, de liefste liefde, de allesomvattende liefde. Een soort liefde waarvan je niet wist dat het bestond. Een liefde die je compleet maakt, bang maakt, geliefd maakt, totaal vervult. De liefde voor het aller geweldigste dat er bestaat. De liefde voor je kind.

 En? Nog iets aan deze geboden toe te voegen? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!

Lees ook: Waarom je 1 jaar nodig hebt om aan het moederschap te wennen