De 10 kenmerken van de ideale moeder

23.04.2020 06:00
ideale moeder

De ideale moeder. Je kent haar wel. Nee, niet uit je omgeving (dûh), maar die uit de boekjes. Die precies doet wat iedereen van haar verwacht. Die genadeloos weet hoe ze de professionals, de regering, de maatschappij  én zichzelf tevreden kan stellen. Die bedoel ik. Die ene waarvan je denkt dat je die moet worden, maar of ze nou ook daadwerkelijk bestaat…

Lees ook: De grootste ergernis van moeder Blake Lively (Gossip Girl): Perfecte moeders!

 1. De ideale moeder
  Komt precies 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap. Namelijk 3-4 kilo voor de baby, 3 voor extra vet op de heupen, 1.5 voor extra bloed en vloeistoffen, 1 voor een grote blaas (?!?), 1 voor vruchtwater, 0.7 voor de placenta, en een pond voor de borsten.
  In werkelijkheid
  Eet je je die eerste weken van je zwangerschap ongans aan vanillevla/kaassoufflés/mayonaise/vul hier in wat voor jou van toepassing is om die misselijkheid te onderdrukken. Zodat de teller in het eerste trimester al ras richting de 12 kilo gaat. Om verschrikt te concluderen: waar the hell gaat dit eindigen?? En vervolgens snel nog een roomsoesje naar binnen te klappen.
 1. De ideale moeder
  Bevalt in een poli náást het ziekenhuis. In een ‘huiselijke omgeving’, rustig en relaxed, zonder medische ingrepen. Maar wél in de buurt van het ziekenhuis, want de baby mag natuurlijk geen onnodig risico lopen.
  In werkelijkheid
  Heb je een prachtig plan in je hoofd uitgedacht, of dit nu bestaat uit lavendelbadjes midden in de woonkamer of juist binnen de geruststellende muren van de gynaecoloog met zijn slagersmessen. Maar in de werkelijkheid gaat het er héél anders aan toe dan jij van te voren zo romantisch had bedacht. Zo’n bevalling heeft namelijk schijt aan dat mooie plaatje dat jij in je hoofd hebt zitten.
 1. De ideale moeder
  Is in theorie meteen na de zwangerschap alles kwijt, qua kilo’s. De ideale moeder past binnen een paar weken alweer in haar oude spijkerbroeken.
  In werkelijkheid
  Probeer jij op hoop van zegen na twee weken in je joggingbroek/legging te hebben gewaggeld stiekem iets ouds en vertrouwds, tegen beter weten in. Hoe je ook trekt en sjort, jouw spijkerbroek blijft ergens halverwege je knieën steken. Waarna jij constateert dat je toch meer vocht vasthoudt dan je dacht. Echt, louter vocht hoor. Zit geen vetje bij…
 1. De ideale moeder
  Weet van nature hoe ze borstvoeding moet geven en heeft amper last van kloven of ontstekingen omdat ze vanaf dag één goed heeft aangelegd.
  In werkelijkheid
  Zit jij op dag drie al snikkend te kolven met pijnlijke, opgezwollen tieten waar de vellen aan hangen. Dat nou juist jou dit moet overkomen, dat de baby niet weet hoe hij moet happen/stikt in de overproductie melk/er geen melk uit je tieten komt/je een flesje toch eigenlijk wel pure luxe vindt, opeens.
 1. De ideale moeder
  Geeft moeiteloos borstvoeding, het liefst een maand of 4 à 5. Drie maanden is volgens de goegemeente een beetje magertjes en langer dan 6 moet je niet willen, dan wordt je ook weer schuin aangekeken. Dat weet de ideale moeder. Dus houdt ze het precies 4,7 maanden vol.
  In werkelijkheid
  Haakt de helft van de vrouwen zo rond de 2, 3 maanden met lurpe tepels af, om al dan niet met schuldgevoelens over te stappen op de fles. De kleine helft bij wie de borstvoeding wél goed gaat en durft door te zetten na 6 maanden, kan overigens ook weer rekenen op kritiek, want je moet die baby natuurlijk ook weer een keertje los kunnen laten.
 1. De ideale moeder
  Heeft een dot van een verlof achter de rug en gaat goedgemutst na precies 10 weken weer aan de slag, ondanks dat ze ook nog maanden moet kolven in een geweldige, daarvoor bestemde ruimte. Wat haar baas vreselijk toe juigt, want borstvoeding is nou eenmaal het beste voor de baby. Ook in zijn tijd, dat snapt hij best.
  In werkelijkheid
  Vind je het toch wel een dingetje, je baby achterlaten bij je man/de crèche/de oppas/je ouders. En check je duizend keer je telefoon om te kijken of er niet iets is. Snap je ook niks meer van de kantoorroddels, want je bent er te lang uit geweest en je hebt géén idee wie Jan van de sales is. En durf je, als je nog borstvoeding geeft, niet te kolven in de baas zijn tijd. Dat kopieerhok lijkt je nou ook niet de ideale plek om je borsten te legen. Om vervolgens, ondanks je goeie gedrag, halverwege de dag alsnog huilend je werk te verlaten omdat je borsten lekken. Toch te lang gewacht met kolven. Ai.
 1. De ideale moeder
  Gaat ook gewoon weer 4,2 dag werken per week. Want we zijn niet van die verwende, luie prinsesjes, hè? Met onze deeltijdbanen. Nee, een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. En dus gaat ze monter aan de slag, precies zoals onze overheid het in gedachten heeft met de emancipatie van vrouwen op de arbeidsmarkt.
  In werkelijkheid
  Doen vrouwen wat ze moeten doen. De een fulltime thuis, de ander fulltime in een grijze kantoortuin langs de A12. De derde een ma-di-do’tje (zo worden in de werksfeer weleens de moeders genoemd die alleen werken op maandag, dinsdag, donderdag, ik lieg niet). Niemand die haar een bloemetje geeft voor haar inzet, want eigenlijk is het nooit echt goed. Thuisblijven niet (want: lui) en fulltime werken (want: harteloos) ook niet. Deeltijd (want wel erg Hollandsch) eigenlijk ook niet. Dus. 
 1. De ideale moeder
  Kookt na haar interessante baan ook met een glimlach op haar gezicht een gezonde maaltijd die haar kinderen met veel liefde naar binnen werken. Of haar man doet dat, die zijn papadagje draait.
  In werkelijkheid
  Eet je iets vaker dan je lief is boterhammen met pindakaas. Maar hé, wie is daar niet groot mee geworden?
 1. De ideale moeder
  Ziet er ook nog eens tóp verzorgd uit, met mooi gelakte nagels, keurig haar en hippe, vlotte kleren. Liefst ook hakken eronder. Omdat ze het waard is. Jij toch ook?
  In werkelijkheid
  Ben je al blij als je je haar in een quasi nonchalant knotje gewurmd krijgt en je je mascara op je wimpers hebt weten te smeren in plaats van op je wenkbrauwen. Neem je die babyspuugjes op je schouders maar voor lief. En die oude spijkerbroek – skinny’s zijn inmiddels zó last season – ook. Want hé, daar pas je na maanden eindelijk weer in. Mode of niet, die spijkerbroek draag je. Zó!
 2. De ideale moeder
  Zit, kortom, vanaf dag één op de roze wolk. Voor altijd.
  In werkelijkheid  Blijken er toch meer moeders dan gedacht die op enig momentje ergens een kink in de kabel         tegenkomen. En die gaan dan dit soort stukjes lezen om met opgelucht hart te ontdekken dat die ideale moeder he-le-maal niet bestaat.

Gelukkig maar….

Lees ook: De ALLERLEUKSTE cartoons over het gezinsleven