11 bezigheden die nooit meer hetzelfde worden als je moeder bent

07.08.2022 06:00
11 bezigheden die nooit meer hetzelfde worden als je moeder bent

Weet je nog, dat je weleens zittend een warme koffie dronk, zomaar de deur uit kon stappen of een nacht lang doorsliep? Deze 11 bezigheden zullen nooit meer zijn zoals ze waren. Vergelijk: vóór en na het moeder worden.

Lees ook: Deze cartoons laten PERFECT zien wat het moederschap met je doet

 1. Koffiedrinken. Toen: even lekker een momentje voor jezelf. Of in een café, met vriendinnen. Nu: staand aan het aanrecht een koude espresso achterover tikken, terwijl er een paar kinderen aan je benen hangen die nog een boterham willen. In Italië is staand koffiedrinken heel hip trouwens, evenals koude koffie, dus ik doe gewoon altijd net of het aanrechtblad de bar is en daar drink ik een caffè freddo al banco (kouwe pleur aan de bar, maar dan dus hip).
 2. In bad. Toen: even lekker momentje een momentje voor jezelf. Nu: iets met een badthermometer, badeendjes, badboekjes en shampoo die niet in de oogjes prikt maar toch een hele strijd oplevert. En dan naakt en half nat (als je zo gek was om ook in bad te gaan) je kinderen zien af te drogen, of anders aangekleed en nat, maar nat word je sowieso.
 3. Aankleden. Toen: uitgebreid je garderobe inspecteren en mixen en matchen met verschillende setjes. Drie keer iets anders aantrekken en dan toch eindigen met dat setje dat je als eerste aanhad. Nu: gewoon aanschieten wat er boven op de stoel in de slaapkamer ligt, tenzij er erg zichtbare vlekken op zitten, dan pak je het volgende item van de berg.
 4. De deur uit gaan. Toen: deur opendoen en gáán. Nu: luiertas voorzien van verse snacks, drankjes en speeltjes onderwijl oude bananenschillen/vergane mandarijnen/half aangegeten rijstwafels weggooiend, dan schoentjes/jasjes/dasjes/mutsjes/spenen/knuffels verzamelen, het huis doorzoeken naar je huissleutels (ergens in een rooster gegooid door zo’n @%$#%&*! poepescheetje), kinderwagen of buggy ontdoen van kruimels/rare vlekken/rozijntjes, een stuk of wat protesterende kinderen erin zetten en vastgespen, niet vergeten zelf ook een jas en schoenen aan te doen, en als je dan eindelijk buiten staat weer naar binnen gaan omdat er iemand een poepluier heeft.
 5. Een boek lezen. Toen: lekker onderuit op de bank en even helemaal vergeten wie je zelf bent. Nu: Nijntje gaat naar de dierentuin voorlezen, zes keer achter elkaar.
 6. Eten. Toen: gezelligheid, lekker eten en een goed gesprek. Nu: gezelligheid, chaos, vissticks, ‘nee hou op met met je vork op tafel slaan, anders krijg je geen toetje’ en aanverwante uitspraken, wegduiken voor rondvliegend eten en na afloop de erwtjes van het plafond peuteren.
 7. Naar de wc gaan. Toen: even een momentje voor jezelf (net alsof je dat überhaupt nog nodig had!). Nu: met een beetje geluk een momentje voor jezelf, terwijl er één of meer kinderen op de deur staan te slaan, of terwijl het aan de andere kant verdacht stil is en je dus toch weer met je broek nog half open de wc uit rent omdat ze waarschijnlijk allesreiniger aan het drinken zijn of je laptop aan het beschilderen. Tenzij ze onverhoopt mee naar binnen zijn geglipt om te kijken hoeveel wc-papier er nou écht op zo’n rol zit – dan heb je dus helemaal geen momentje voor jezelf.
 8. Slapen. Toen: gewoon zo’n zeven à acht uur op één oor, tot de wekker ging. Nu: eigenlijk hetzelfde als wat je overdag doet, alleen ga je er tussendoor af en toe bij liggen.
 9. Een dagje uit. Toen: heerlijk op de bonnefooi de stad in, even shoppen, terrasje pakken, daarna misschien nog een filmpje, en vervolgens een driegangendiner met heel veel wijn en tegen twaalven tevreden en halfdronken je bed in rollen. Nu: om negen uur bepakt en bezakt de deur uit met een lading spullen alsof je op wereldreis gaat, naar de Efteling rijden, kinderen uitladen en de hele dag boterhammen en appelsap uitdelen en niet verder komen dan de speeltuin.
 10. Een avondje uit. Toen: zie dagje uit, alleen dan te beginnen met het diner en daarna heel lang en wild dansen en tegen vier uur tevreden en halfdronken je bed in rollen, nadat je ergens een vette hap hebt gegeten. Nu: een oppas regelen, de datum drie keer verzetten omdat de oppas afbelt of er een kind ziek wordt, dan, als de avond der avonden eindelijk is aangebroken, rond halfacht naar de vroege film om toch halverwege de tweede acte in slaap te vallen.
 11. Seks. Toen: iets geils waar je regelmatig tijd voor vrij maakte, tot er een kind uit voortkwam. Nu: iets met er na wekenlang onthouding net lekker in beginnen te komen en dat er dan een kind begint te huilen.

Lees ook: 15 Redenen waarom je gewoon effe geen zin in seks hebt