11 dingen die ervoor zorgen dat moeders niet gek worden

20.05.2022 06:00
Moeder drukke kinderen relaxen

Er zijn van die dagen dat je denkt: ‘ik ben alleen maar bezig met zorgen.’ Luiers verschonen, flesjes maken, kleertjes verwisselen, tuitbekers vullen, knietje kussen na valpartij, badje, fruitprakje, kind berispen als ie ander kind slaat en ga zo maar door. Soms heb je gewoon heel erg een momentje voor jezelf nodig om niet helemaal te flippen.

Dit doen moeders om de boel een beetje op een rij te houden en enigszins te ervaren dat ze zelf ook nog een persoon zijn!

 1. In je eentje naar de supermarkt
  Gewoon dwalen langs de schappen, terwijl je misschien alleen maar een bruin brood nodig hebt. Als mijn man een dagje thuis is, doe ik dat wel eens. Ademhalen in de supermarkt en er iets te lang blijven hangen
 2. Luisteren naar muziek uit de jaren tachtig en negentig
  Man, wat krijg ik daar een gevoel van vrijheid van. Zodra ik Madonna hoor, ben ik meteen terug op mijn kamertje in een doorzonwoning in Harderwijk en voel ik weer hoe ik droomde over de toekomst. Alles lag nog open.
 3. Een middagdutje
  Heel soms lukt het nog wel eens om mijn zoon Max ’s middags te laten slapen en dan kruip ik meteen ook even onder de dekens. Heerlijk. Vaak lukt het me niet eens om te slapen, maar een beetje dommelen is al genoeg om me weer helemaal op te laden.
 4. De zon
  Je beseft het vaak niet totdat het moment daar is dat er een beetje zonneschijn op je gezicht valt. Ineens trekt alle stress en drukte uit je weg en zit je daar genietend in de speeltuin te kijken hoe je kind klimrek op klimrek af gaat.
 5. Gewoon één ding tegelijk doen (en ook goed!)
  Soms heb je zoveel te doen en voel je je hoofd zozeer koken dat het helpt om één ding echt te doen en af te maken in plaats van honderd dingen half. Zo heb ik gisteren mijn sokken en onderbroeken-la weer eens georganiseerd. Nu is het toch een stukje lichter in mijn hoofd.
 6. Koffie
  Koffie is hetgeen wat me elke dag weer op de been houdt. Het gebeurt nogal eens dat het al elf uur is voordat ik mijn eerste bakkie te pakken heb, maar als ik dan die eerste slok neem, gaat er direct een extra lampje in mijn hoofd aan en maakt het niet meer uit dat ik slecht geslapen heb en vroeg wakkergemaakt werd. Ik red het wel.
 7. Een avond lang met andere moeders alleen maar over kinderen kletsen
  Over het algemeen vind ik dat je niet teveel over je kinderen moet praten, aangezien je daardoor bijna zou vergeten dat je zelf bestaat. Maar af en toe móet je het jezelf toestaan en gewoon ook urenlang. Beppen beppen beppen. Over het feit dat je kind plotseling ‘brandweerman’ kon zeggen, maar ook over het feit dat ie nu al wekenlang om vijf uur wakker wordt en dat jij er een beetje doorheen zit vanwege al het slaapgebrek.
 8. De dvd-box van Sex and the City 
  Beetje hetzelfde gevoel als met die 80’s en 90’s muziek….FREEDOM! Al herinner ik me bij Sex and the City vooral studentenkamers en het gegeven dat ik Carrie destijds al best oud vond (ik was 21 en zij 35, nu ik 36 ben, vrees ik voor de dag dat ik ouder zal zijn dan Carrie ooit was, maar dat terzijde). Toch gaf Carrie me altijd hoop dat, hoe oud je ook bent, je van het leven altijd een feestje kunt maken. Met je vriendinnen natuurlijk!
 9. Een glas wijn (en heel soms een sigaretje…)
  Dat doe ik vanaf donderdagavond. Ik vind dat het weekend dan begint.
 10. Vet, zoet en zout eten
  Roze koeken, pizza, chips
 11. Douchen en naar de wc gaan met de deur op slot
  Dat lukt misschien één keer per week, maar als het lukt, juich ik vanbinnen.

Lees ook: De 36 dingen die ik denk als ik langs een billboard van Sylvie Meis loop