11 Dingen waar een pasbevallen moeder WEL wat aan heeft

18.02.2021 06:00

Roep nooit hysterisch dat ze zo moet genieten en eis ook de baby niet op. Doe liever iets waar een pasbevallen moeder wel wat aan heeft. Zoals dit.

Lees ook: Net bevallen? Dan zegt iedereen dit tegen je.

 1. Doe iets

Leuk dat je op kraambezoek komt, maar voor wie het nog niet wist: dat is dus iets anders dan een, we noemen maar wat, zomerse barbecue in de tuin. Van kraambezoek mag verwacht worden dat ze de handen uit de mouwen steken. Ongevraagd, want de gemiddelde kersverse moeder is te beleefd / moe / overdonderd om op het idee te komen het wel te vragen.

 1. Wees de oppas

En als je dan toch de handen uit de mouwen steekt, bied dan na het stofzuigen, koffiezetten en koken meteen aan om een uur op de baby te passen, zodat de moeder in kwestie – en de bijbehorende vader, als die in de buurt is – ook eens kan slapen. Want dat is een groot doch zeldzaam goed.

 1. Ga weg

Zitten bovenstaande taken erop, verdwijn dan. Meteen. Blijf nooit – wij herhalen: nooit – plakken bij een kraamvisite. Wie zwaarwegende redenen heeft om de handen überhaupt niet uit de mouwen te steken, dient sowieso binnen het uur het veld te ruimen.

 1. De oppas – deel 2

Ontvoer eventuele oudere kinderen een middag naar je eigen huis / buiten / een indoor speelparadijs van het soort waar je een chronische gehoorbeschadiging oploopt maar kinderen wel heel gelukkig worden. Karmapunten zullen jouw deel zijn.

 1. Weet het niet beter

NIEMAND weet beter hoe een baby werkt dan degene die de betreffende baby hoogstpersoonlijk op de wereld heeft gezet. Dus als jij denkt aan kramp en de moeder aan honger, is het honger. Discussies op dit gebied zijn niet alleen zinloos, maar ook verboden.

 1. Zeg niets over genieten

Weinig zaken waar een mensch – een pasbevallen mensch, vooral – zo onzeker van wordt als het g-woord, terwijl er in de ogen van datzelfde mensch op dat moment misschien niet zo bijster veel te genieten valt. Want de combinatie van trekkende hechtingen, slaapgebrek, stuwing en babygehuil kan zelfs de grootste rasoptimist een tikje uit balans brengen. Vooral als zo’n beetje de hele wereld ervan uitgaat dat het allemaal wel GENIETEN zal zijn. Brrr.

 1. Geen ongevraagd advies, please

Ja hoor, erg leuk dat je zelf zeventien kinderen heb gekregen en derhalve overloopt van honderden, zo niet duizenden, tips, maar houd gewoon je mond. Deel er één, hooguit twee, en alleen als ze echt heel erg zinvol zijn en je er de kersverse moeder niet zes keer zo onzeker door maakt.

 1. Geef een normaal cadeau

Jij mag die hysterische schommelstoel in primaire kleuren die je in de aanbieding op de kop kon tikken dan helemaal het einde vinden, dat geldt niet per definitie voor je vriendin met haar nogal basic interieur. Ongeschreven regel: geef nooit een blikvanger als kraamcadeau, tenzij op uitdrukkelijk verzoek en met bestellink erbij geleverd, zodat je zeker weet dat je de juiste koopt. Anders zadel je de kersverse ouders met de verplichting om bij elk bezoek dat spuuglelijke geval weer van de rommelzolder te halen en dat is gewoon veel werk.

 1. Eis nooit een baby op

Alle begrip voor het feit dat je hormonen subiet opspelen bij het zien van een kakelverse en nog helemaal gekreukelde baby, maar eis nimmer dat het wurm jouw kant op wordt geschoven. En ga er al helemaal niet aan trekken. De baby vasthouden is een eer en je wacht netjes totdat het je wordt aangeboden. Of niet.

 1. Eis niet het hele verhaal

De één kan niet wachten tot ze haar bevallingsverhaal op tafel kan gooien (en dan luister je, punt uit. Althans, die eerste weken), de ander heeft helemaal geen zin om haar fysieke escapades te delen. Vraag beleefd hoe de bevalling was, accepteer ‘goed’ als antwoord en eis nimmer het hele verhaal als iemand overduidelijk geen zin heeft het medisch dossier te lichten.

 1. Vraag hoe het echt gaat

Zit je vriendin rillend van vermoeidheid en met betraande ogen voor je, wapper dan haar ‘ik moet nog wel een beetje wennen’ niet weg met het grote clichéboek. Ja, het wordt beter. Dat weet jij, maar zij niet en ze heeft er ook niks aan. Vraag hoe het echt gaat, luister en zeg zinvolle dingen als ‘ik vond er de eerste drie weken ook geen klap aan’. Begrip, mensen, begrip.

Lees ook: Dingen die je zou willen doen als je zwanger of net bevallen bent (maar die gewoon niet kunnen).