11 dingen waarvan je heilig overtuigd was dat jíj dat als moeder nooit zou doen

07.06.2014 00:10

Inge had nooit gedacht dat ze met zo’n I LOVE MAMA speen zou gaan rondlopen, laat staan met spuugvlekken de kroeg in lopen, maar ja, na een bevalling doe je wel meer rare dingen…  

Lees ook: Super herkenbare uitspraken voor zwangere vrouwen

1. Intieme bevallingsdetails delen met vage bekenden.
Na een bevalling ben je sowieso de schaamte ver voorbij en het is zo fijn hier herkenning over te krijgen. En als je eigen vriendinnen nog kinderloos zijn, kan het je weinig schelen dat je dit soort verhalen vervolgens uitwisselt met die ene stoffige kennis die je op een verjaardag tegenkomt. Zij begríjpt je tenminste.

2. Met spuugvlekken op je kleding rondlopen.
Bij de eerste spuug- poep- of plasvlekken, sprong ik meteen onder de douche en verkleedde ik me direct. Ondertussen zijn we aardig wat poep- en plasvlekken verder, en zolang er zich slechts een beetje spuug op m’n schouder bevind, vind ik allang dat ik er fris bijloop. Ik ga er zelfs mee stappen!

3. Foto’s van je kind delen op social media.
Wat vond ik het irritant als moeders constant updates over hun kinderen plaatsten op facebook. Alsof anderen mensen het zou interesseren wanneer Sophietje haar eerste hapje zou eten. Maar ja, nu ik eenmaal het leukste kind van het universum heb gebaard, post ook ik zeer regelmatig een fotootje van het dotje. (Om het goed te praten probeer ik wel na 3 baby-posts als 4e dan weer over iets ‘normaals’ te praten.)

4. Je lange oorbellen verruilen voor simpele knopjes.
Als die grijpgrage handjes er eens flink in hebben gehangen, laat je het voortaan wel. Die mooie hangers blijven dus wachten op dat maandelijkse uitje zonder kind.

5. Veranderen in een suffe huismus.
Gek, maar ineens vind je zo’n strak ritme zo gek nog niet. Natuurlijk zou ik het liefst gewoon de deur uitgaan en m’n kind overal mee naar toe slepen. Maar als je er zo’n jengelkind aan overhoud, blijf ik liever thuis met een boek en kop koffie. Heerlijk, lekker huismussen.

6. De hele middag praten over kinderen en daar zielsgelukkig van worden.
Het uitwisselen van tips over luieruitslag en schrale babywangen, soms kan het zó lekker zijn. En dan na een hele middag babypraat echt voldaan en enthousiast thuiskomen. (Gelukkig geldt dit alleen voor afspraken met andere moeders. Met ‘gewone’ mensen zijn er nog steeds een hoop andere gespreksonderwerpen.)

7. Je baby zo’n truttig zonnehoedje opzetten.
Wat blijkt? Hippe zonnehoedjes bestaan niet en je wilt niets anders dan dat zachte snoezige koppie beschermen tegen felle zonnestralen. Dus hup: op die hoed. En het kan je niets schelen wat anderen van dat malle ding denken.

8. Drie octaven hoger praten dan normaal.
Ik had mezelf nog zó voorgenomen het niet te doen. Want wat klinkt dat toch altijd belachelijk. Maar als je eenmaal zo’n piepklein hummeltje in je armen hebt, behandel je het als vanzelf ineens als suiker. En ja, daar hoort een mierzoet stemmetje nou eenmaal bij. 

9. Tegen je man praten via je kind.
‘Gaat papa jou straks lekker een schone luier geven? Dat is fijn, kan mama ook eens op de bank blijven zitten’. Tjaah, dat klinkt nu eenmaal wat onschuldiger dan manlief weer eens rond te commanderen of hij nou eens de luier doet.

10. Je kind zo’n  I LOVE MAMA speen in de mond duwen.
Inderdaad, die foeilelijke uit de gratis Blije Doos (dat blijft trouwens ook een dubieuze naam). Waardoor elke schattige baby-foto toch eigenlijk verpest is vanwege dat schreeuwerige rode ding dat het halve gezicht in beslag neemt. Maar ja, is ze tenminste wel stil. 

11. Over ‘heerlijke scheetjes’ en ‘lekkere poep’ praten.
Alsof ze bestaan, lekkere poepluiers. Bij een ander kind doet het je bijna kokhalzen, maar je eigen kind prijs je de hemel in bij een goedgelukte volle luier.

Lees ook: 48 Ongelofelijke dingen die gebeuren als je kinderen hebt