Eigenschappen waaraan de BFF van de jonge moeder moet voldoen

Iemand die je al-tijd steunt, ook midden in de nacht, tijdens die eerste jaren van het moederschap: dat is  goud waard! Heb je er nog geen, dan zijn dit de onmisbare eigenschappen waar je nieuwe BFF aan moet voldoen.

LEES OOK: Dit is wat er met mijn vriendschappen gebeurde sinds ik moeder werd

Toen ik zwanger raakte, was ik een van de eersten in mijn omgeving. Alleen vriendin D. had al twee geweldig zoontjes op de wereld gezet, en ik kan je vertellen: D. heeft mijn leven gered. Er waren zoveel dingen waarvan ik geen weet had. Want ja, ik had werkelijk waar alle zwangerschapsbijbels uit mijn hoofd geleerd en dacht volledig op de hoogte te zijn, maar vanaf het moment dat mijn meisje werd geboren, bleek ik toch echt zo bleu als wat. Want heel veel dingen gingen niet volgens het boekje en er kwamen heel veel hysterische hormonen aan te pas – en daar hebben ze het in die boekjes dus nooit over. Daarom ben ik zo blij met D. Want vanaf het moment dat ik vertelde dat ik zwanger was, stond ze voor me klaar. Met tassen vol zwangerschapskleding, beddengoed en een borstkolf – Wat moest ik daarmee? Geen Idee. D. legde het me allemaal keurig en geduldig uit, de paniekblik in mijn ogen vakkundig negerend. D. sleepte me door bevalling, suste mijn kraamtranen, liet me leeglopen over de stomme kraamhulp (zeker goed voor een app of 600). En zo kan ik nog wel even doorgaan. Echt, zo’n vriendin is schier onmisbaar tijdens je eerste jaar als moeder.

Dames, voor het te laat is: bombardeer een van je vriendinnen tot je nieuwe partner in crime. Het is handig als ze over deze kwaliteiten bezit, want dan weet je zeker dat je er het eerste jaar mee doorkomt. Noteer:

 1. Het is handig als ze vrouw en moeder is. Hartstikke leuk, die gay best friend die je al jaren helpt bij het uitzoeken van je outfits/muziek/vriendjes, maar nu heb je echt even iemand nodig die weet wat je bedoelt (en weet hoe het voelt) als je het over tepelkloven hebt. Mannen en niet-moeders begrijpen dat tóch in mindere mate, al probeer je het nog zo goed uit te leggen.
 2. Daarmee bedoelen we overigens ook niet je eigen moeder. Want voor haar is het te lang geleden. En ziet ze de dingen hoogst waarschijnlijk door die roze bril die ze zich de afgelopen decennia heeft aangemeten. Volgens mijn moeder was bevallen echt een eitje, en heeft ze er geen centje pijn van gehad. Ik geloofde haar blind, en man wat een leugen bleek dát, zeg! Vertrouw ze dus niet zomaar, die moeders van ons. Het is simpelweg te lang gelee.
 3. Dus ook: fijn als ze recentelijk moeder is geworden. Aangezien alle adviezen, gebruiken, opvattingen razendsnel veranderen. Neem dat glaasje wijn tijdens je zwangerschap. Dat werd tijdens mijn eerste zwangerschap prima getolereerd hoor, ook door alle professionals. Maar maak je er nu melding van, dat halve glaasje champagne dat je op de bruiloft van je zus hebt weggetikt, kun je erop rekenen dat je met pek en veren moeder-ville wordt uitgebonjourd.
 4. Ook is het fijn als je nieuwe BFF een beetje hetzelfde lichaam heeft als jij of in ieder geval haar lichaam op dezelfde manier behandelt. Ik stond een dag na de bevalling alweer mijn huis te soppen, en ik ben D. echt dankbaar dat zij me, al was het via de telefoon, met harde hand die bank op duwde. Dat had ik echt heel erg nodig, toen. Een matiger type had ik vast genegeerd. Met alle gevolgen van dien.
 5. Ook handig dus als ze dezelfde opvattingen heeft als jij. Als jij vanaf dag één de fles wilt geven, maar je BFF poedermelk ziet als de as van het kwaad, kan dat ongemakkelijk worden. Bovendien kan ze je ook niet uitleggen hoeveel CC er nou in dat flesje moet en of je dat doet met gekookt mineraalwater doet of gewoon met water uit de kraan. En dat zijn Heel Belangrijke Zaken, kan ik je vertellen.
 6. Ze moet tegen klagen kunnen. Daarin mee kunnen gaan. Want geef nou toe, er moet iemand zijn tegen wie je ongegeneerd kunt huilebalken. Over het consultatiebureau, de slapeloze nachten, je man, je lichaam. Het komt allemaal weer goed, maar nu effe niet. En dat moet ze weten en begrijpen.
 7. Daaruit volgt dat ze over de nodige humor moet beschikken. Om jouw geklaag vooral niet al te serieus te nemen en je snel weer in een goed humeur te krijgen.
 8. Ze moet een wandelende handleiding zijn en over voldoende parate kennis beschikken als het om baby essentials gaat. Zo relaxed als jij je tijd niet hoeft te verdoen met het proberen te begrijpen van hoe dingen werken, zeker niet als je aan chronisch slaapgebrek lijdt en geen letter kunt lezen zonder kotsmisselijk te worden.
 9. Ze staat altijd paraat. Ook als je om 4.00 eindeloze berichten zit te tikken in een insomnia-roes en je na drie kwartier borstvoeding dus niet meer kunt slapen en dat moest ik even vertellen en zal ik je dat muziekje even laat horen en blablabla…. Fijn als er iemand dan wat terugstuurt. Al is het maar ‘Hou je kop, mens!’. Voelt toch wat minder allenig.
 10. Ze ziet dingen al aankomen, zonder dat ze je daarop wijst of je inwrijft: told you so. Ik vond het heel fijn dat D. me op eigen houtje liet ontdekken dat de borstvoeding fa-li-kant mislukte (daarom had ze me dus al in week 12 van mijn zwangerschap die borstkolf in mijn maag gesplitst, bedacht ik me later). Om me vervolgens alleen maar uiterst vriendelijk te troosten. De zoetepoes.
 11. Ze beschikt over een eindeloos engelengeduld. En zij weet: dit is een Fase. Om, nadat je een beetje bent gewend aan dat hele idee van het moederschap (bij mij duurde het zo’n anderhalf jaar om de grootste klap te boven te komen), ook weer te genieten van alle dingen waar jullie in de eerste plaats vriendinnen om zijn geworden. Want zij heeft ook nog een leven, en het is ook wel fijn om het daar op den duur weer over te kunnen hebben. Of gewoon, om er voor haar te kunnen zijn als zij weer in een fase verder zit.

Lees ook: Waarom andere moeders de beste vriendinnen zijn die je ooit hebt gehad

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Aan elke moeder met een klotedag: je wordt enorm gewaardeerd, vergeet dat niet!

Een baby die niet ophoudt met huilen, krampjes, zelf ziek zijn, doodmoe...
Lees verder