11 talenten die elke moeder bezit (ja, jij ook!)

27.02.2022 06:00
11 talenten die elke moeder bezit (ja, jij ook!)

Janneke maakte laatst een rekensom en telde zomaar 11 talenten die ze cadeau kreeg bij het moederschap – helemaal gratis en voor niks. Wat een mazzel! En jij hebt ze ook – toch?

We kunnen wel blijven focussen op wat we allemaal niet meer hebben of kunnen sinds we moeder zijn, ik noem bijvoorbeeld: een retestrak lijf, op tijd komen, iedereen onder tafel zuipen of met droge ogen filmpjes over zielige hondjes kijken, we krijgen er weer andere dingen voor terug. Deze 11 superhandige talenten bijvoorbeeld.

Lees ook: Hilarisch: deze parodie op ‘All About That Bass’ over het moederschap

 1. Erdoorheen kijken. Ken je dat, dat je bij iemand op bezoek komt die zegt dat het een enorme troep is en dat jij dan zegt: o, maar daar kijk ik wel doorheen, hoor. Superhandig talent dat je als moeder ook ontwikkelt in je eigen huis. Stapels was? Gewoon doorheen kijken. Vloer vol aangekoekt brood, een zee van Duplo en ander lukraak rondgestrooid speelgoed? Je kijkt erdoorheen. Een ontplofte box waar jij al het speelgoed in hebt gekeild waar je over bent gestruikeld? Ook een doorheenkijkertje. Als je overal maar goed genoeg doorheen kijkt, is je huis altijd schoon en opgeruimd.
 2. Slapen als een os. Dit is een talent dat je gaandeweg ontwikkelt. Werd bij mij vooraf gegaan door veelvuldig wakker liggen en uitrekenen dat ik nog 76 minuten had tot de volgende voeding. Maar na deze fase van hyperwaakzaamheid, die volgens mij voorkomt dat je op je baby rolt in je slaap, volgt – zodra je kind dan eindelijk doorslaapt – de fase van de acute coma zodra je hoofd het kussen raakt. Waarna je met een beetje geluk zo’n zes a acht uur later nog fitter dan je kind je bed uit springt. Ik stond vanmorgen bijvoorbeeld al om kwart over acht te stofzuigen. Dat is me in het pre moederschapstijdperk dus nog nooit overkomen.
 3. Delegeren. Nog even over dat stofzuigen, he? Mijn ene dreumes had de stofzuiger vast en mijn andere dreumes de Swiffer. Ik zat erbij en ik keek ernaar. Dat is ook een talent, hoor.
 4. Een zesde zintuig. Ook wel moederinstinct. Of vaderinstinct, want vaders bezitten dit talent meestal ook. Bekijk DIT filmpje maar eens waarin een vader terwijl hij sláápt zijn kind opvangt dat van de bank af rolt. Overigens valt je kind toch gewoon een keer van de bank hoor, terwijl je in de keuken staat. Je hebt een zesde zintuig, geen zes armen en benen. Dat zou er trouwens ook heel raar uitzien.
 5. Imperfectionisme. Is dat een talent dan? Ja. Imperfectionisme is het nieuwe perfectionisme. Je wordt er gezonder, gelukkiger en gewoon een leuker mens van. Professor Brené Brown deed er jarenlang onderzoek naar en wat blijkt: mensen vinden imperfecte mensen leuker dan perfecte mensen. Ik zweer het. Dus omarmen, dat talent dat je cadeau krijgt bij het moederschap. Vrij te combineren met talent 1.
 6. Gek doen. Je kunt wel de hele dag normaal doen, maar dan vinden je kinderen je echt doodsaai en moet je ze de godganse dag voor de tv zetten. En dus ontwikkel je een geheel nieuw talent! Je wist niet dat je het in je had. Van gekke bekken tot gekke stemmetjes tot gekke uitspraken, echt Hans Teeuwen is er niks bij. Ik zeg bijvoorbeeld: ‘mama gaat even een stukje vliegen op haar vliegende tapijt’ als ik naar de wc ga. Of ik neem de banaan op in plaats van de telefoon. Of ik jengel terug als ze aan het jengelen zijn, maar dan heel gek. Dit talent moet je niet te ver doorontwikkelen, want dan denken ze dat je gek bent en nemen ze niks meer van je aan.
 7. Oostindisch doof zijn. Sla je in het begin nog op tilt van elk geluid dat alleen al néígt naar een huiltje, op een gegeven moment gaat gehuil en gejengel tot en met honderd decibellen het ene oor in en het andere uit. Voor het woord ‘mama’ wordt je na verloop van tijd ook Oostindisch doof. Nee, dat is niet lullig, want je kinderen zijn dan weer Oostindisch doof voor het woord ‘nee’, en zo hebben we elk onze talenten.
 8. Sporten zonder dat je naar de sportschool gaat. Vroeger moest je naar de sportschool om fit te blijven. Maar dat is zó pre moederschap. Tegenwoordig verbrand je meer dan genoeg calorieën door achter dreumesen aan te rennen, loopfietsjes te liften, baby’s te wiegen en dwarse peuters over straat te dragen.
 9. Goochelen. Elke moeder kan een beetje goochelen. Met beschikbare tijd. Met baby’s en boodschappen. Met snelle maaltijden die uit het niets op tafel belanden. Met werk en vrije tijd. Je snapt soms gewoon niet hoe je het doet. Maar ik zeg het je: het komt door je goocheltalent.
 10. Relativeren. Relativeren wordt je middelste naam als je moeder bent. En ook je voorste en je achterste naam. Leven je kinderen nog? Dan is alles in orde. Waar je je voor de rest vroeger druk over maakte? Je hebt werkelijk geen flauw idee.
 11. Focussen. Nu het ergste slaapgebrek achter de rug is, kan ik me toch goed focussen! Bijvoorbeeld: de kinderen slapen, ik race naar beneden, ga te midden van een enorme berg troep achter mijn laptop zitten en werk twee uur lang onafgebroken. Ik kijk geen seconde op Facebook, mijn telefoon, of zelfs maar uit het raam. Daarom zeg ik: moeders zijn de beste werknemers. Ze kunnen focussen als geen ander. Maar haal ze niet uit hun concentratie, want dat kan hun moederbrein niet handelen. Ze weten dan ineens niet meer waar ze mee bezig waren. Je kunt niet alles hebben, zeg ik dan maar.

Lees ook: 15 Halve waarheden waar iedere nieuwe moeder zich aan vasthoudt