11 verbazingwekkende dingen die het moederschap met je doet

17.07.2016 05:09
verbazingwekkende

Janneke had het van tevoren helemaal bedacht: er zou helemaal niet zo veel veranderen als ze moeder werd. Zo’n baby kan immers prima mee naar feestjes, op je rug mee naar Thailand of even naar de kinderopvang op de sportschool. En dus kon je gewoon min of meer het leven voortzetten zoals je dat gewend was. Maar in de praktijk liep het toch ehhh… een beetje anders. Want het moederschap doet een aantal onverwachte dingen met je, waardoor je nooit meer precies de persoon zult zijn die je voorheen was. Bijvoorbeeld deze.

Lees ook: Kom hier met die waterpokken!

 1. Je wordt blijvend dement. Je wílt misschien wel naar een feestje, maar je denkt er pas weer aan op het moment dat je de foto’s voorbij ziet komen op Facebook. Het feestje was dus gisteren en jij was er niet bij. En het gekke is: eigenlijk heb je niet eens het gevoel dat je iets gemist hebt. Dat hangt samen met het volgende feit:
 2. Je bent blijkbaar eigenlijk best een muts. Sinds je moeder bent zit de bank ineens een stuk lekkerder. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik had helemaal geen zin om met onze baby’s op onze rug door Thailand te trekken. Sterker nog, ik moest er niet aan denken. Alleen al die zes uur tijdsverschil net nu je je kinderen lekker in een ritme hebt… Wat een gedoe! Nee, dan het familieresort in Spanje waar we deze vakantie naartoe gingen. Compleet met een animatieteam, een strandje op kruipafstand, een pierenbadje en een lopend buffet. Drie jaar geleden had ik er niet dood gevonden willen worden, nu hadden we de tijd van ons leven. Burgerlijkheid is niet voor niets zo’n hit, ontdekte ik.
 3. Je wordt een enorm weekdier. Waardoor je niet meer naar de nieuwste Tarantino kunt, want dan zit je dus de hele film met je ogen dicht. Wat je wel doet: naar Nijntje kijken met je kind op schoot. Of zoveel mogelijk afleveringen van Downton Abbey achter elkaar kijken. En dat dan stiekem ook best leuk vinden.
 4. Nesteldrang gaat nooit helemaal over. Begon tijdens de zwangerschap en steekt nog steeds bij vlagen de kop op. Want er kan altijd wel iets nog babyproofer gemaakt worden, en voor je het weet zijn ze weer uit hun bed of kleren gegroeid. Dat nest, dat kan gewoon tot in den treuren geperfectioneerd worden. En daar gaat tijd in zitten, tijd waarin je niet naar de sportschool kunt.
 5. Voortaan ben je drie kilo zwaarder. Oké, vijf. Maar die twee krijg je er binnenkort misschien nog wel af. Als je wél weer tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Of je kinderen niet meer elke middag hun fruithap laten staan, waardoor jij die moet opeten. Of God weet wat ervoor nodig is, want al lijn je tot je een ons weegt, die weegschaal blijft gewoon toch een paar kilo extra aangeven. En dus hangt de helft van je voormalige garderobe gewoon geduldig te wachten tot Sint Juttemis.
 6. Tegenwoordig neem je het zekere voor het onzekere. Zag je een rood stoplicht vroeger nog als een suggestie, nam je het niet zo nauw met uiterste houdbaarheidsdata of had je nog nooit van brandmelders gehoord, nu ben je alle ingrediëntenlijsten van je boodschappen aan het doorploegen voor je iets in je mandje gooit en lijkt je huis wel een burcht. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, en een virus ook, en een brand ook.
 7. Voor de rest ben je geen controlfreak meer. Alleen dus nog waar het het welzijn van je kind betreft, maar voor de rest krijg je het gewoon niet meer voor elkaar. Al je kinderen met jasjes en sokjes en schoentjes aan in hun zitjes op de fiets vastgespen, met schone luiers en een volle buik en al, dat is ongeveer voor zover je het onder controle hebt, en dan denk je heus niet meer aan je boodschappenlijstje of dat je het huis op slot moet doen voor je weg fietst. Vroeger, ja, toen had je het allemaal op een rijtje, nu heb je eigenlijk gewoon een fulltime staigaire nodig om je de dag door te helpen.
 8. Je krijgt er een paar extra zintuigen bij. Het zesde zintuig dat ook luistert naar de naam ‘moederinstinct’ en een paar ogen in je rug bijvoorbeeld. En dan zijn er nog wat zintuigen die in functie toenemen, zodat je de poepluier van je baby ruikt terwijl hij boven ligt te slapen of je kind hoort huilen terwijl je met de radio aan onder de douche staat. Reuze handig, totdat je op een housefeest staat, of in een overvolle trein zit op een warme zomerdag.
 9. Je houdt je niet meer aan principes. Je kinderen zouden alleen maar biologisch eten en niet voor de tv zitten en zich in Thailand urenlang vermaken met een takje en wat zandkorrels, en je zou je leven dus vooral niet door hen laten bepalen. Lange leve je nieuwe motto: principes zijn er om aan je laars te lappen. En Fisher Price is niet voor niets uitgevonden.
 10. Slaapgebrek maakt meer kapot dan je lief is. Zo sneuvelt bijvoorbeeld je FoMO, om plaats te maken voor een heel nieuw soort angst, de FoMS (Fear of Missing Sleep). Wat erin kan resulteren dat, hoeveel leuke feestjes er ook zijn, voor hoeveel Facebook-evenementen je ook bent uitgenodigd, hoeveel collega’s er ook spontaan gaan vrijmibo’en, en hoeveel nieuwe restaurants er ook geopend zijn in de stad, je eigenlijk maar voor één activiteit echt te porren bent: om negen uur naar bed.
 11. Je ontdekt een heel nieuw level van liefde. Oké, je bent dan niet meer overal bij, je past niet meer helemaal in je bikini, je bent totaal de controle kwijt en je vertoont mutserige trekjes, je kon van tevoren ook niet vermoeden dat één lachje van je kind genoeg zou zijn om dit alles schouderophalend naast je neer te leggen. Lang leve de nieuwe jij.

Lees ook: 20 dingen die irritatie opwekken bij de jonge moeder