12 dingen aan kinderen die hééél fijn zijn

30.06.2018 05:00

Kleine kinderen: het is druk, vermoeiend, heftig, alles. Maar Vinca ziet ook de voordelen in van de Tropenjaren. Zoals: kinderen die je adoreren. En nog meer leuke dingen. 

LEES OOK: 10 onverwachte voordelen van peuters ten opzichte van baby’s

We klagen wat af, wij moeders. En dat mág en is soms ook nog eens heel fijn en nodig. Wat is het lekker om te merken dat je niet de enige bent die soms uit zijn vel springt of dat je gevoelens niet raar of onnatuurlijk zijn. Ik denk dat de generatie van onze moeders en oma’s jaloers is dat wij hardop durven en mógen zeggen dat het moederschap soms best pittig is. Dat kinderen af en toe kleine draken zijn. Soms moet ik mezelf echter even tot de orde roepen om niet te verzanden in eeuwig geklaag. Want wat is het moederschap vaak ook prachtig! Oké, ze geven je grijze haren, die kinderen, maar dat doen ze al generaties lang. (Wij waren namelijk net zo erg als kind). Maarrrrr… ik maak soms pas op de plaats, doe mijn ogen open, kijk bewust en intens naar ze… want, (ja, pak maar snel een teiltje) je krijgt er écht onwijs veel voor terug!

Namelijk:

1. Je kinderen adoreren je
(Tot een zekere leeftijd, knipoog naar de moeders van pubers). Mijn zoon zei bijvoorbeeld altijd als ik me omkleedde of met mijn niet perfecte mama-lijf onder de douche vandaan kwam: ‘Mama móói!’ (dat hij 2,5 was en een stuk appeltaart ook ‘moooooi’ vond, nam ik ook voor lief.)” ‘Mijn papa kan alles,’ is er ook zo één. Prachtig, toch? (Wij weten wel beter, maar wat een opsteker voor zijn zelfvertrouwen).

2. Kinderen geven de meest intense knuffels
Beginnend met je neus op zo’n warm, zacht babybolletje. Daarna die lekkere peuter-spekarmpjes verstrengeld om je nek en vervolgens dat steeds langer en slungelig wordende kinderlijf tegen je aan op de bank. Love it.

3. Onvoorwaardelijke liefde
Dat is uitgevonden door kinderen. Hoe je ook tegen ze doet, lief of kribbig, kinderen zijn loyaal en houden áltijd van je (en andersom natuurlijk ook)

4. Ze zijn ontwapenend
Mijn jongste groette vanuit de wandelwagen íedereen die ons passeerde uitbundig met goeiemooooge mevwouw! Soms schrokken mensen ervan op uit een chagrijnige blik en kregen spontaan een gulle lach op hun gezicht. Ikzelf leerde ervan hoe leuk het is soms eens spontaan vreemden te groeten op straat.

5. Kinderen kunnen onverwacht uit de hoek komen
Wat zo hilarisch kan zijn. En prettig ontnuchterend.

6. Ze staan nog dichtbij hun intuïtie en gevoel
Als een kind boos is, toont hij dat ook (soms in alle overgave). Als het blij is juicht het, springt het, gilt het.
(Niet te verwarren met hyperactiviteit)

7. Ze hebben een prachtige andere kijk op de wereld, waar je zo veel van kunt leren.
Zoonlief in de supermarkt tegen een meneer in een elektrische rolstoel: ‘echt leuk dat u in een rolstoel zit, hoeft u niet te lopen en kunt u lekker iedereen hard voorbij racen!’ De man bulderde van de lach en gaf mij (die van schrik van kleur verschoot) een vette knipoog.

8. Het is zo fijn dat je voor ze kan en mág zorgen
Stiekem vind ik het zo heerlijk om een sip, ziekig kindje te vertroetelen op de bank, met een dekentje, kaneelbeschuitje en kopje thee. Lekker voorlezen tot ze tevreden in slaap vallen.

9. Het hebben van kinderen geeft je een nieuwe kijk op je eigen ouders 
Respect voor hoe zij dat deden met (in het geval van mijn ouders) vijf kinderen. Wat geweldig waren die zondagen dat mijn moeder geduldig met ons zat te knutselen. Ik heb ervan geleerd hier tijd voor te maken met die van mij.

10. Kinderen laten je een bijna bovennatuurlijk gevoel van liefde ervaren. Misschien herkenbaar, maar als ik nog even bij mijn kinderen ga kijken als ze slapen, voel ik zulke heftige intense liefde dat het me bijna misselijk maakt.

11. Ze leren je geduld te hebben
Ik heb van nature dus nul geduld, vraag me ergens een knoop uit te halen en ik smijt het binnentien seconden het raam uit. Maar met de komst van de kinderen heb ik een soort supergave ontdekt. Oké niet altijd, ik geef het toe, maar ik heb zeker 80% meer geduld dan voorheen.

12. Ze helpen je over bepaalde angsten heen
Zat er voorheen een zwarte spin in mijn huis, dan zette ik het huis acuut te koop… Nu pak ik als heldhaftige moeder, die haar angst niet wil overdragen, een glas en papiertje en zet ik (met het zweet op mijn rug) het schatje buiten in het gras.

En zo zijn er nog vele, vele voorbeelden. Sta er zo nu en dan bij stil, vooral op momenten dat je de rollen behang pakt om je bloedjes erachter te plakken.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief