12 dingen die je vergeet wanneer je kinderen hebt

29.12.2021 06:00

Het leven thuis met kleine kleine kinderen is als een soort bubbel. Je stapt erin en de grote mensen wereld valt weg. Ben je te lang met ze alleen, dan vergeet je deze 12 dingen gewoon compleet..

Als je moeder wordt, verandert alles. Dat klinkt dramatisch, maar zo voelde het voor mij. Er komen mooie dingen bij (zo’n glimlachend koppie naast je, wanneer je wakker wordt) maar er vallen ook dingen weg. Dingen die tot die tijd normaal waren. Zoals de krant lezen, echt artikelen van het begin tot het einde, in plaats van een beetje koppen en foto’s scannen. Of een bad nemen en dan blijven zitten tot jij er zelf uit wilt, in plaats van omdat er weer een kind huilt. En deze andere 12 dingen die je als moeder bijna zou vergeten…

 1. Wie Jeroen Pauw is. Veel te laat. Je weet wel wie Pingu is. Die zie je ook, vaak, heel vaak.
 2. Hoe het is om alleen op de pot te zitten. Boekje erbij, even lekker in je eigen poepgeur blijven zitten. Onmogelijk met een kind erbij. Deur op slot doen, zeg je? Dan gaan ze eraan staan trekken, daar raakt je kringspier ook niet echt ontspannen van, zeg maar.
 3. Waar je mooie tassen liggen. Want ja, daar passen geen luiers, natte doekjes, extra kleren, speentje, nog één voor als je die andere speen kwijtraakt, droge sokken en een paar speelgoeddino’s in.
 4. Waar je het vroeger zo druk mee had. Als mensen vroegen hoe het ging, zei je altijd dat je het ‘druk, druk, druk,’ had. Maar in godsnaam: waarmee?
 5. Hoe het was om spontaan de deur uit te lopen. Gewoon sleutels en portemonnee mee en gaan. Gewoon lekker. Hup eruit. Tegenwoordig ren je zeven keer je huis rond om alle doekjes, luiers, reservekleding en favoriete knuffels te verzamelen.
 6. Dat je ooit ‘s middags met een beetje hoofdpijn op bed ging liggen, en de volgende dag pas wakker werd. Hoe goddelijk was dat, moeders?
 7. Hoe het is om lekker laat te eten. Rustig thuiskomen uit je werk, eerst een olijfje prikken, stukje kaas en dan voorzichtig aan wat gaan wokken onder genot van een wijntje. Wow, dat is lang geleden.
 8. Dat je je ooit druk hebt gemaakt om cellulitis. Nu je striae hebt, je vagina ooit uitscheurde en er nog wat extra kilo’s rond je middel hangen, zijn die paar putjes in je bovenbenen echt the least of your problems.
 9. Wat de laatste mode is. Vroeger liep je zo weg uit een modeblad, nu meer uit een make-overprogramma. En dan voor de make-over, zeg maar.
 10. Hoe de stad eruit ziet wanneer het donker is. En hoe die ruikt. En hoe die klinkt. Geen idee, meer.
 11. Hoe het is om zeeën van tijd te hebben. Ooit fietste je op een vrije dag een beetje door de stad, winkeltje in, winkeltje uit. Nu moet er altijd wat gebeuren. Kind brengen, halen, zwemles, playdate, koken, fruithapjes, boterhammen.
 12. Wat voorspel is. Hup, snel, voor de kinderen komen kijken. Dan ben je er weer voor een week vanaf.

Lees ook: Wat je vergeet van het derde trimester (maar levendig terugkomt als je zwanger bent)